אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה כצפוי ב-0.5% צילום: טל שחר

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה כצפוי ב-0.5%

עליית המדד בחודש שעבר הושפעה בעיקר מעלייה של 1.2% בסעיף הדיור, מעלייה עונתית של 4.4% במחירי הירקות והפירות ומעלייה של 1.2% בסעיף אחזקת הדירה. עליות אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידה עונתית חדה יחסית של 7.8% במחירי ההלבשה וההנעלה. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 3.7%

15.09.2009, 18:31 | אמנון אטד

מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט עלה כצפוי ב-0.5%. כך נמסר מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מתחילת השנה עלה המדד בשיעור מצטבר של 3.7%. מגמת האינפלציה השנתית ב-4 החודשים האחרונים היא 4.5%.

בעקבות העלייה במדד אוגוסט, מסתכמת כעת האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור (מדד אוגוסט 2009 לעומת מדד אוגוסט  2008) ב-3.1%, מעט מעל הגבול העליון של תחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).

עליית המדד בחודש שעבר הושפעה בעיקר מעלייה של 1.2% בסעיף הדיור, מעלייה עונתית של 4.4% במחירי הירקות והפירות ומעלייה של 1.2% בסעיף אחזקת הדירה. עליות אלה קוזזו בחלקן ע"י ירידה עונתית חדה יחסית של 7.8% במחירי ההלבשה וההנעלה. עליות מחירים בולטות נרשמו באוגסוט בסעיפי התצרוכת הבאים: מנות והבראה (16.2%), מים לצריכה ביתית (7.3%), עגבניות (14.8%) ומלפפונים (16.3%).

ההערכות המוקדמות היו כי המדד עלה באוגוסט ביותר מ?0.5%. זאת בהמשך למדדים הגבוהים שנרשמו בחמשת החודשים הקודמים, בשיעור מצטבר של 3.9%. ההערכות בשוק ההון היו לעלייה של המדד בין 0.5% ל?0.7%, ואילו במשרד האוצר העריכו כי מדד אוגוסט יעלה בשיעור מתון יותר של 0.3% בלבד.

בתוך כך פישר צפוי להימנע החודש מהעלאת הריבית זאת בעיקר בשל התחדשות הירידות בשער הדולר. בבנק ישראל חוששים כי עוד העלאת ריבית תגדיל את פער הריבית בין השקל לבין הדולר. כבר בהודעת הריבית הקודמת ציינו בבנק ישראל כי ההערכה היא שבנקים מרכזיים בעולם לא יעלו את הריבית בחודשים הקרובים. העלאת הריבית בארץ תגדיל לכן את האטרקטיביות של המטבע הישראלי ותדחף את שער המטבע האמריקאי עוד יותר כלפי מטה.

מסיבה זו ככל הנראה יעדיף פישר לעשות הפוגה בהעלאות הריבית, ובמהלך החודש הקרוב הוא יבחן את התפתחות שער החליפין בארץ ואת מדיניות הריבית של בנקים מרכזיים אחרים בעולם.

בתגובה אומר נשיא להב, עו"ד יהודה טלמון: "העלייה המתונה של המדד מעידה כי האינפלציה בשליטה וכי היא איננה מהווה כיום את הבעיה העיקרית של המשק הישראלי. שיעור המדד מוכיח כי אין מקום להעלאה נוספת של הריבית, שתקשה על המשך התאוששות המגזר העסקי בכלל והעסקים הקטנים בפרט".

תגיות