אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עבודה בעיניים: חבלי לידה צילום: עמית שעל

עבודה בעיניים: חבלי לידה

המדינה מעודדת עבודת נשים, אך מעסיקים רבים ממשיכים לפגוע בעובדות בהיריון

16.09.2009, 07:27 | רותי סיני

שתי תביעות שהוגשו השבוע נגד חברת א.ס.י. טכנולוגיות והנדסה לא רק מדגימות את יחס החברה לעובדות הרות, אלא ממחישות בעיה מהותית בשוק העבודה - עבודת נשים חיונית לפרנסת המשפחה כמו גם לצמיחת המשק, אך מעסיקים רבים מסרבים להכיר בזכות יסוד של נשים עובדות והיא הזכות ללדת ילדים. המסר ברור: רוצות להתפרנס ולהתפתח? תוותרו על אמהות.

במרבית ארצות המערב נרשם בעשור האחרון גידול בהתנכלויות לנשים הרות במקביל לגידול במספר הנשים שיוצאות לעבוד. תלונות על אפליה מהוות את הקבוצה הגדולה ביותר של תלונות שהגיעו לנציבות הישראלית לשוויון הזדמנויות בעבודה מאז החלה לפעול בתחילת השנה.

שישה חודשי מאסר וקנס של 130 אלף שקל

נשים מהוות כמחצית מכוח העבודה בישראל ויותר מ־75% מהנשים היהודיות עובדות. המדינה מעודדת עבודת נשים, לעתים באמצעות תמריצים לעובדות או למעסיקים. במשך השנים נחקקו חוקים שאוסרים להפלות עובדות מחמת הריונן - שישה חודשי מאסר וקנס של 130 אלף שקלים על הפרת איסור האפליה. ובכל זאת, מעסיקים ממשיכים לפגוע בעובדות בהריון. כך גילו יקטרינה קוטליאר וסנדרה דוצ'נקו שעבדו בא.ס.י., חברה ליד גדרה שעוסקת באספקת ציוד לדחיסת גז למערכות קירור, בין השאר במשרדי ממשלה ובתי חולים.

קוטליאר הועסקה כרכזת שירות לקוחות מאז פברואר השנה וזכתה למחמאות רבות על תפקודה, מלקוחות, מהבעלים וממנהלי החברה, אולג כץ וסרג'יו בלו. אולם בתחילת אוגוסט, משהודיעה כי היא בהריון, הכל התהפך. לפי בקשה שהוגשה השבוע לבית הדין לעבודה בבאר שבע על ידי נציבות השוויון, החלה קוטליאר לספוג צעקות ויחס עוין. באחד הימים גרמו לה הצעקות כאבי בטן חזקים והיא נאלצה להזמין אמבולנס אחרי שבלו סירב לעשות כן. שמה נמחק מרשימת הטלפונים הפנימית, כרטיס העובד שלה נלקח ונאסר עליה לדבר עם עובדים אחרים. היא נדרשה לספק אישורים רפואיים על היותה בהריון, ומשהביאה אותם טענו מנהליה כי אלה מזויפים. כעבור שלושה שבועות קיבלה הודעה שהיא מושעית מתפקידה בשל תופעות אפשריות של הריונה שעלולות לפגוע בתפקודה, כגון "רגישות יתר, ריכוז ירוד, מהירות תגובה".

"חצופה, לא אחראית, לא נאמנה ובלתי נסבלת"

משסירבה ללכת הביתה נותק המחשב שלה והיא נשלחה לשבת בחדר האוכל. "חל איסור מוחלט להסתובב בעמדות העבודה של יתר העובדים ונטישת מקום עבודתך ללא אישור... למעט יציאות בתדירות סבירה לבית השימוש", כתבו לה מנהליה.

קוטליאר המיואשת פנתה לנציבות וזו ביקשה הסבר מהחברה. בתשובתה טענה החברה שמאז שהודיעה על הריונה "שינתה קוטליאר את עורה ומעובדת שקטה ומסורה הפכה להיות עובדת חצופה, לא ממושמעת, לא אחראית, לא נאמנה ובלתי נסבלת". עם זאת הודיעה החברה שאין בכוונתה לפטר את קוטליאר או לפגוע בשכרה - אלא ששכר אוגוסט, למשל, טרם שולם לה.

"מדובר במקרה קיצוני של התנהגות בוטה ואגרסיבית", כתבה לבית המשפט עורכת הדין אינה דויד־סולטנוביץ', נציבת אזור ירושלים והדרום בנציבות השוויון, וביקשה שיורה לחברה להחזיר את קוטליאר לעבודה בתנאים שבהם עבדה קודם להודעתה על הריונה ולהפסיק להתנכל לה.

הואשמה בהתנהגות אגרסיבית ובגניבה

יומיים לפני שקוטליאר הודיעה על הריונה, פוטרה חברתה לעבודה סנדרה דוצ'נקו מיד אחרי שהודיעה שהיא בהריון. בתביעה לקבל מהחברה 132 אלף שקל טוען עורך דינה, יצחק שילה, כי גם דוצ'נקו זכתה למחמאות על תפקודה, אך מהרגע שהודיעה על הריונה נאלצה להתמודד עם צעקות והכפשות. דוצ'נקו קיבלה מכתב פיטורים שעליו התאריך 30 ביולי, קרי שלושה ימים לפני הודעתה למעסיק. במכתב הואשמה בהתנהגות אגרסיבית ונרמז שלקחה חפצים מהחברה בלא רשות. החברה אמנם מכחישה שהפיטורים היו על רקע הריון ושהיא מפלה עובדות בניגוד לחוק - אבל היחס שלה כלפי עובדות בהריון ברור. שילה צירף לתביעה תצהיר של עובדת אחרת, שכתנאי להעסקתה הוחתמה על הבטחה לא להיכנס להריון לפחות במשך שנתיים.

תגיות