אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
60% מהקופות הגדולות קיזזו את הפסדי 2008 צילום: צביקה טישלר

60% מהקופות הגדולות קיזזו את הפסדי 2008

מבין שבע הקופות שלא החזירו את ההפסדים, ארבע הן קופות שניהל פריזמה והועברו לפסגות באפריל. שמואל לב מאנליסט: "אין סיכוי שבעתיד נראה עליות כמו שראינו בחודשים האחרונים"

16.09.2009, 12:23 | הדר רז

שמונה חודשים של תשואות חלומיות גרמו לכך שמתחילת 2009 מחקו רבות מקופות הגמל את הפסדי 2008. מבין 17 קופות הגמל הכלליות הגדולות, המנהלות יותר ממיליארד שקל, 10 (כלומר 59%) כבר החזירו את ההפסדים, בהן קופות הגמל הגדולות תמר של כלל, פסגות גדיש ועצמה של הראל.

לצד זאת, שבע קופות גמל גדולות עדיין לא החזירו את ההפסדים, ארבע מהן הן "ירושות" של בית ההשקעות פריזמה שהועברו לניהול פסגות באפריל השנה. כל הארבע עדיין רושמות תשואות שליליות של יותר מ־10% לתקופה שמתחילת 2008 עד אוגוסט 2009.

בנוגע לקופות הגמל הקטנות יותר, המנהלות בין 500 מיליון שקל למיליארד שקל, אלו רשמו מתחילת 2008 עד אוגוסט 2009 תשואה ממוצעת מצטברת של כ־3%, ורק שש עדיין רושמות תשואות מצטברות שליליות לאותה תקופה.

לצפייה בקרנות הגמל הגדולות לחץ כאן.

המהפך של אנליסט

קופות הגמל של אנליסט, שרשמו אשתקד תשואות שליליות חריגות, הניבו השנה תשואות גבוהות במיוחד - בעיקר בשל אחזקה גדולה של איגרות חוב קונצרניות. כך, למשל, אנליסט גמל כללי רשמה בשמונת החודשים הראשונים של השנה תשואה של כ־52%, ומתחילת 2008 היא רשמה תשואה מצטברת של יותר מ־5%. אנליסט גמל כללי ב' רשמה תשואה של כ־80% מתחילת השנה וכ־2% מתחילת 2008.

"התנודות היו גדולות מאוד, אבל מי שקונה ניירות ופחות מתרגש מהפרסומים יכול במשך הזמן להשיג תשואות טובות", אמר ל"כלכליסט" שמואל לב, יו"ר משותף ובעלים באנליסט. "ברוב המקרים, התשואות של קופות הגמל חזרו לרמה הגבוהה שמלפני המפולת. כשמסתכלים לאורך זמן רואים שהתשואות נותרו גבוהות. האלטרנטיבה היתה להחזיק רק אג"ח ממשלתיות. במצב שכזה, בוודאי התנודות היו קטנות יותר, אבל גם התשואה המצטברת לפנסיה היתה נמוכה יותר. כך היה בעבר וכך יהיה גם בעתיד".

לב המשיך ואמר כי "נוהגים לומר שמסכנים את כספי הפנסיה - אבל אני באמת חושב שמשתמשים ביותר מדי סיסמאות. מי שרוצה להשקיע באג"ח ממשלתיות יכול לבחור במסלול השקעה שכזה, אבל מי שרוצה לקבל יותר ומסתכל על הכסף לטווחים ארוכים של חמש שנים ויותר, סביר יותר שישקיע במוצרים תנודתיים כי אין לו ברירה אחרת".

הזיכרון של המפולת בסוף 2008 עדיין טרי.

"הירידות היו מצב בלתי נמנע כחלק ממשבר עולמי. מנהלי ההשקעות הם לא קוסמים. המשק נותן תשואות עם תנודות ענקיות, כך שאין דרך להימנע מהן, מלבד הבדלים מסוימים בין מנהלי ההשקעות".

לב הוסיף ואמר כי "הסיסמאות בתחילת השנה על רשת ביטחון לחוסכים הפנסיוניים היו בדיחה. איפה אנחנו ואיפה הרשת? כמעט כל ענף קופות הגמל נמצא היום מעל לרמה שבו היה בחודש ינואר 2009 — שאותה רצו להבטיח. לא היה צריך להבטיח כלום. אני חושב שזה נבע מאי־הבנה של החומר. לא היתה סיבה לפרוס רשת ביטחון למחירים שהיו בינואר".

נפילה והתאוששות

איך אתה מסכם את שנת התהפוכות שעברה על שוק ההון?

"מדובר בתנודות שאי אפשר להימנע מהן, אבל מי שמשקיע לטווח ארוך זוכה לפיצוי על התנודתיות. אף אחד לא יכול לדעת או להעריך את העיתוי של דברים או את עוצמתם. מחירי ניירות הערך בתחילת השנה ייצגו בעיקר פאניקה. רוב העליות מאז הן בעיקר בגלל היציאה מהפאניקה ופחות בגלל השיפור במצב החברות. ברור שאי אפשר לחזות עליות כל כך תלולות - בדיוק כשם שהירידות לפני כן היו תלושות מהמצב האובייקטיבי. כגודל הנפילה, כך גם גודל ההתאוששות".

האם מחירי האג"ח הקונצרניות מנופחים?

"אני חושב שכיום, בעידן שלאחר הפאניקה, המחירים משקפים יחס נכון בין תשואה לסיכון. נכון שהחברות הבעייתיות יותר נסחרות בתשואות גבוהות יותר, אבל אלו חברות שספגו מהלומות עסקיות אמיתיות ונראות כרגע במצב לא טוב.

"אבל באופן כללי, הסיכון שגלום במחירים הנוכחיים הוא הגיוני יותר, ומשוואת הסיכון־סיכוי סבירה יותר. עם זאת, אף אחד לא יודע מה יהיה בעתיד.

"התיקון הגדול של הפאניקה נגמר", מסכם לב. "עכשיו המשחק הוא כזה שבו היחס שבין הסיכון לסיכוי מגולם במחיר. היום המחירים מייצגים יותר, ולכן אין סיכוי שבעתיד נראה עליות כמו שראינו בחודשים האחרונים, בוודאי לא בשוק האג"ח, כי ברוב המקרים מחירן משקף את

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה