אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תש"ע - שנה חשובה לכדורגל בישראל

תש"ע - שנה חשובה לכדורגל בישראל

ראשי הכדורגל בישראלי יצטרכו לטפל בכמה סוגיות ענקיות בשנה הקרובה. שיהיה בהצלחה

17.09.2009, 17:39 | אוריאל דסקל

השנה העברית החדשה מתחילה עם חדשות ענקיות בעולם הכדורגל, שעברו בשקט יחסי כאן בישראל. אופ"א, התאחדות הכדורגל האירופאי, החליטה לעשות סוף לתופעת המיליארדרים/אוליגרכים, הגאידמקים/אברמוביצ'ים - שמשתלטים על קבוצת כדורגל ומנפחים את המשכורות ואת מחירי השחקנים בגלל אינטרסים שקשורים אך ורק באגו שלהם.

רומן אברמוביץ רומן אברמוביץ'. תם עידן | צילום: אי פי אי רומן אברמוביץ

לפי אופ"א, מ-2013 קבוצות שתקציבן לא יהיה מאוזן לא יקבלו אישור לשחק בליגת האלופות וליגת אירופה הרוויות בכסף. ייתכן שאופ"א תאפשר לבעלי קבוצות להעביר "תרומה", שתחשב כחלק מההכנסות, אבל העיקרון יישאר אותו עקרון: התקציב יבנה מהכנסות הקבוצה מפעילויות הקשורות בכדורגל - מכירת כרטיסים, מכירת ספונסרשיפ ופעילויות מסחריות דומות, כספי זכייה, מכירת שחקנים, מכירת מרצ'נדייס ומכירת זכויות שידור.

אלו חדשות נפלאות עבור קבוצות כגון ארסנל -  שבמשך שנים התמודדה מול קבוצות עם תקציבים גדולים משלה, למרות שהכניסו פחות ממנה.

ארסנל, שחייבת לסיים כל עונה עם תקציב מאוזן ורווח כספי - גם בגלל שהיא נסחרת בבורסה וגם בגלל שהיא חייבת לשלם 24 מיליון ליש"ט בריבית על ההלוואה שלקחה כדי לבנות את אצטדיון האמירייטס - ראתה שההתנהלות הכלכלית הבריאה שלה הפכה לנכות מקצועית של ממש בעולם הכדורגל נטול הרגולציות: המנג'ר ארסן ונגר לא היה יכול לרכוש שחקנים יקרים כמו יריבותיו - שחלקן רכשו שחקנים והעניקו להם חוזים מנופחים מכספי אוליגרכים, וחלקן מהלוואות מבנקים - וראה את קבוצתו נכשלת פעם אחר פעם ברגעים המכריעים של העונה.

"הפייר פליי הפיננסי", הוא הצעד החשוב ביותר של אופ"א בשנים האחרונות והוא יאפשר ליותר מועדונים להפוך לגופים רווחיים ובריאים.

אם בכל מקרה מיליארדר לא יוכל להחזיק את עצמו וירצה לרכוש קבוצת כדורגל - רק השקעות שלו במחלקת הנוער ובתשתיות המועדון - השקעות שמעצימות את שווי המועדון לטווח הארוך - יתקבלו כהשקעה מבורכת בקבוצה על ידי אופ"א.

מה זה אומר עבור הכדורגל הישראלי? ובכן, חבר הוועד הפועל של אופ"א, אבי לוזון, יצטרך להתחיל ללמד את קבוצות ליגת העל לחיות לפי היכולות הטבעיות הדלות שלהן. לוזון, שבפאנל "כלכליסט" שנערך בחודש שעבר טען ש"לא מתפקיד ההתאחדות לקבוע לאיפה הולך הכסף שמישהו רוצה להשקיע בקבוצה", יצטרך להבין שמעכשיו זה יהיה בדיוק תפקידה של ההתאחדות.

שוב, מדובר בהחלטה לא פחות ממדהימה וכדאי מאוד שראשי הכדורגל בישראל יבינו אותה.

מי יאמן את נבחרת ישראל?

 

סוגיה נוספת שהכדורגל הישראלי יצטרך לטפל בה בשנת תש"ע היא מאמן הנבחרת. דרור קשטן יעזוב את תפקידו כמאמן הנבחרת וההתאחדות לכדורגל תצטרך לצאת לחיפוש משמעותי וחשוב אחר המאמן הכי חשוב בכדורגל הישראלי.

יו"ר ההתאחדות שב והדגיש אתמול כי הוא לא יעסוק בסוגיית מאמן הנבחרת לפחות עד סוף שנת 2009 (שזה או שקר או טיפשות כי צריך לערוך חיפוש יסודי ומעמיק אחר האיש המתאים) ויחד עם זאת, הוא חוזר ואומר כי העדפתו היא שמאמן הנבחרת הבא יהיה מאמן זר.

לוזון מחפש מאמן עם משכורת של 700-750 אלף יורו בשנה. זה לא מספיק. המאמנים הבכירים באמת, כאלו שיכולים לבנות מועדון או נבחרת מחדש, מרוויחים לפחות 1 מיליון יורו - המצויינים מרוויחים בין 2 ל-4 מיליון יורו.

את הכסף הזה אין ללוזון.

אולי לוזון יצטרך לעשות מה שעושים בהרבה מדינות מזרח אירופאיות וזה למצוא ספונסר חיצוני שיממן את משכורת המאמן. רומן אברמוביץ' מממן את המשכורת של חוס הידינק בנבחרת רוסיה. בפולין גם משתמשים באנשי עסקים מקומיים כדי להביא שמות גדולים לעמדת מאמן הנבחרת.

המאמן הבא לא צריך להיות רק "זר". הוא צריך להיות טוב. טוב מאוד. מישהו עם ניסיון בבנייה ושיקום מועדונים. מישהו שכבר אימן בעבר מחוץ למדינתו. מישהו עם ידע והבנה שאין כאן. מישהו שיכול לעבוד גם עם קבוצות הכדורגל בישראל.

השטות הזאת שאומרים כל הזמן ש"מאמן זר לא מתאים למנטליות הישראלית" היא פשוט נכות מנטלית של הכדורגל הישראלי ותקשורת הספורט בישראל: יותר מחצי מהרכב הנבחרת מתאמן אצל מאמנים זרים, ובעבר הצליחו מאמנים זרים לשנות מנטליות ותפיסת כדורגל של מדינות שלמות וגאות – אנגליה, יוון ורוסיה.

פשוט צריך לבחור את הבנאדם המתאים אחרי תהליך חיפוש ארוך ומקצועי. האם ההתאחדות לכדורגל בישראל יכולה לעשות את זה?

אצטדיון רמת גן. מביך, צילום: יריב כץ אצטדיון רמת גן. מביך | צילום: יריב כץ אצטדיון רמת גן. מביך, צילום: יריב כץ

בשנה הבאה (לא) נשב על המרפסת (של איצטדיון כדורגל נורמלי)

 

והנה משהו שלא יקרה בתש"ע. באתר ערוץ הספורט דיבר "מקור בהתאחדות לכדורגל" על כך שבקרוב יתחילו את פרויקט האיצטדיון הלאומי ברמת גן ובעוד חמש שנים יהיה לנו כאן איצטדיון ברמה הגבוהה ביותר.

בעיריית רמת גן לא מודעים עדיין לתכנונים וטוענים שם שלא הוגשו תוכניות. זאת למרות שיש כבר מנהל פרויקט מטעם ההתאחדות, ניר פרצלינה. אני בספק שיקום פה איצטדיון לאומי חדש ומודרני עד שנת תשע"ו.

אולי צריך להסתכל לכיוון אחר לגמרי. לעזוב לגמרי את איצטדיון רמת גן ולבנות את האיצטדיון הלאומי החדש במקום אחר לגמרי.

איצטדיון חדש לגמרי, שיבנה על ידי חברה בינלאומית מנוסה בעבודות כאלו (חברת McAlpine , שבנתה את איצטדיון האמיירטיס, למשל) הוא הכרחי. כי באמת, איצטדיון רמת גן פשוט מביך (למרות שלוזון הגדיר אותו כ"תענוג"). כתבים גרמנים שבאו לסקר את המשחק בין מכבי חיפה לבאיירן מינכן ממש נדהמו מכך שהמבנה משנות החמישים הוא האיצטדיון הלאומי של מדינה שמכבדת את עצמה.

איצטדיון מודרני, שיכלול בתוכו מרכז מסחרי גדול, ויהיה לצד פסי רכבת ודרכי גישה נוחות עשוי להיות הדבר הכי טוב שיקרה לכדורגל הישראלי.

אם מתחילים באמת פרויקט כזה צריך לצאת וללמוד באירופה איך עושים את זה כמו שצריך (איצטדיון יורובורג בחרונינגן הולנד יכול להיות מודל מצויין לאיצטדיון החדש של ישראל); ויותר חשוב: איך לא לעשות את זה (איצטדיון וומבלי עשוי להפוך לבור של חובות עבור ההתאחדות הכדורגל באנגליה).

אבל צריך להתחיל את המהלכים כבר השנה. וידיעה בערוץ הספורט היא לא התחלה לכלום.

ולסיכום: שנה טובה וחג שמח.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

לכל התגובות