אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סוף עידן ידין ענתבי: הרבה כוונות טובות, הביצוע קצת פחות צילום: יובל חן

סוף עידן ידין ענתבי: הרבה כוונות טובות, הביצוע קצת פחות

רגע לפני שהממונה על שוק ההון, מחזיר את התיק, כלכליסט מסכם: הרפורמות לא תמיד הצליחו, הייעוץ הפנסיוני נכשל, אבל התחרות בין הגופים המוסדיים יצאה לדרך והציבור עבר את המשבר ללא נזק בלתי הפיך

21.09.2009, 07:00 | הדר רז ורחלי בינדמן

יש משהו במראה של ידין ענתבי, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון במשרד האוצר, עשוי להטעות את מי שפוגש אותו לראשונה. הבייבי פייס של הבחור הצעיר, בשלהי שנות ה־30 לחייו, מסתירים את אחד האנשים החזקים ביותר בשוק ההון בארבע השנים האחרונות. ענתבי, שיסיים את תפקידו בסוף השנה לאחר קריירה של 11 שנה באגף שוק ההון, היה אחראי בשנים האחרונות על גופים המנהלים סכום של מאות מיליארדי שקלים שעברו שינויים דרמטיים במהלך שנות כהונתו.

חוזרים ועוד חוזרים

על אף גילו הצעיר, ענתבי נחשב אדם מוכשר, חכם וחריף מאוד. אולי זו הסיבה לכך שלא מעט אנשים מנוסים ממנו חוששים להתנגד בקול רם להחלטות שהוא מעביר. לדבריהם, הוא לא קשוב ל"שטח", כלומר לגופים המוסדיים עצמם, ומעביר החלטות כמעט במחטף, ללא התייעצות אמיתית איתם. "ענתבי יוצר עוד ועוד רגולציה אבל לא מתייעץ. הוא מעולם לא עבד בשטח ולא מבין את המשמעות של הביצוע של חלק מההוראות. מי שמנסה להתנגד או להביע את עמדתו נגד ענתבי בדרך כלל זוכה לביקורת של אגף שוק ההון", אמר בכיר בענף.

"בסך הכל הוא הגיע לתפקיד ומילא אותו עם הרבה כוונות טובות", אומר בכיר בשוק, "אף שהביצוע בפועל לא תמיד היה מוצלח במיוחד, ופעמים רבות לקה בחסר". "הוא ממשיך את המדיניות של קודמו בתפקיד (אייל בן שלוש - ה"ר ור"ב)", אומר גורם אחר, "הגופים בשוק נתפסים בעיניו כרמאים, ולכן הוא פשוט מכתיב להם הוראות ולא נותן דין וחשבון. כנראה הוא פוליטיקאי גדול אם הוא הצליח לעשות כל כך הרבה דברים ואף אחד לא עצר אותו".

דעה לאן נעלם ידין ענתבי? בפיקוח עושים רוב הזמן עבודה מצוינת במשרד, אבל בשטח מתחזקת התחושה שכספי החיסכון נהפכים להפקר עידן גרינבאום, 3 תגובותלכתבה המלאה
למרות הטענות הקשות, האינטרס של הגופים המוסדיים ברור. אף אחד מהם אינו מעוניין ברגולציה נוקשה שמעמיסה ומוסיפה עליהם נטל במקום לגרוף מיליונים באין מפריע. בפועל, כל חוזר שמפרסם אגף שוק ההון מתחיל בטיוטה שמועברת לעיונם של הגופים. מקורבים לפיקוח מספרים כי הם "יורקים דם על כל מילה שכתובה בחוזרים הללו" בהתנהלות השוטפת מול הגופים הפיננסיים, שמצדם מנסים לסכל אותם.

על פי טענה אחרת הנשמעת מן השוק בגנות ענתבי, החוזרים וההוראות שהוא משית על הגופים המוסדיים כרוכים בעלויות נכבדות שמגולגלות לפתחם של הלקוחות. גם מטענה זו הקפיד ענתבי לא להתרגש לאורך שנות כהונתו, לאחר שרוב החוזרים יושמו בהצלחה למרות הטרוניות. ענתבי מאמין כי אפשר להוזיל עלויות לציבור החוסכים באמצעות הגדלת התחרות, בעוד שהתשומות התפעוליות הכרוכות ביישום החוזרים הן בבחינת כסף קטן.

דוגמה לניסיון לרפורמה שקידם ענתבי אולם לא עלה יפה הוא מתן אפשרות לניוד כספי הפנסיה בין חברות שונות. בחלומו הרטוב דמיין ענתבי כיצד החוסכים מתקשרים לחברות הביטוח ולבתי ההשקעות, מאיימים לעבור למתחרים וזוכים בתנאים טובים יותר.

בפועל, היישום של מה שהוגדר כמהפכה מתמהמה. לנוכח קשיים תפעוליים, היעדר מידע מספיק וחוסר תקשורת נוחה בין הגופים השונים, הניוד נותר בעיקר סיסמה. באגף שוק ההון מודעים לדבר ומנסים לקדם את הנושא, בין השאר באמצעות הקמת מסלקה מאוחדת, ומאמינים כי מדובר בתהליך שיצבור תאוצה.

המשבר: שנת המבחן

עם הגיעו תפס המשבר הכלכלי הן את ענתבי והן את הגופים שתחת פיקוחו לא מוכנים, ובמידה רבה, השנה החולפת היתה שנת המבחן עבור האגף. כלפי חוץ בחר ענתבי במדיניות של אי־התערבות אקטיבית (למעט ריבוי חוזרים ובדיקת פדיונות וחשיפות לטייקונים הגדולים). הוא נמנה עם המתנגדים לרשת הביטחון לחיסכון הפנסיוני. במבחן המציאות, אף שיש כאלה שאומרים שהוא לא התמודד כראוי עם המשבר, הוא בוודאי יכול להסתכל אחורה ולנשום לרווחה. אף גוף מוסדי לא קרס, וגם הבריחה מהחיסכון הפנסיוני לא היתה כה גדולה כפי שנדמה. במבט לאחור, אומרים היום בסביבתו של ענתבי, מדיניות ה"אל תעשה" התבררה כמוצדקת על אף הביקורת.

אלא שהמשבר הוכיח ביתר שאת כי התוצאה של רפורמת בכר, שענתבי היה בין אדריכליה ובין מיישמיה, היתה גידול מהיר מאוד של היקף החסכונות המנוהלים בשוק החוץ־בנקאי, ללא הכנת תשתית רגולטורית מתאימה. נוסף על כך, אחת ממטרות רפורמת בכר היתה להקטין את הריכוזיות בענף הבנקאות (בין היתר באמצעות הכנסת הבנקים הקטנים לתחום הייעוץ הפנסיוני), אולם בפועל היא לא הושגה. כיום החסכונות שיצאו מבעלות מהבנקים מרוכזים במספר מצומצם של גופים, בעיקר בחברות הביטוח.

באגף מדגישים היום כי הרפורמה הובילה ליצירת גופים חדשים ודומיננטיים בשוק ההון, כמו בית ההשקעות פסגות. במקביל, גוף אחר שיצרה הרפורמה - בית ההשקעות פריזמה - שייך להיסטוריה לאחר שנכסיו נרכשו על ידי פסגות (קופות הגמל) ואקסלנס (קרנות הנאמנות), כשברקע התגברות מגמת הפדיונות מפריזמה.

המהפכה הפנסיונית לא התרוממה

כאמור, מהפכת הייעוץ הפנסיוני, שהיתה מרכיב יסודי ברפורמת בכר, כמעט ולא התרוממה. הכוונה המקורית היתה לאפשר לבנקים שמכרו את קופות הגמל לחברות הביטוח ולבתי ההשקעות לתת ייעוץ פנסיוני ללקוחותיהם, תוך מתן עדיפות לבנקים הקטנים והבינוניים. זאת כדי להגדיל את התחרות בין הבנקים במטרה שחלק מלקוחות הבנקים הגדולים יעברו לקטנים בשל הבלעדיות שלהם על הייעוץ הפנסיוני. בפועל, בין 2007 ל־2008 העניקו אלה ייעוץ פנסיוני ל־44.5 אלף לקוחות בלבד. עם זאת, רק במרץ השנה הסכים ענתבי להודות בטעותו, כשהודיע על הקדמת מועד כניסתם של הבנקים הגדולים לתחום. באוצר תולים את הבעיה בכך שהתחזיות המוקדמות בדבר היקף הייעוץ שיצליחו הבנקים הקטנים להעניק התבדו.

עוד דוגמה לזגזוג של ענתבי אפשר למצוא בתחום פרסום התשואות של הגופים המוסדיים. לאחר רפורמת בכר אילץ ענתבי את המוסדיים לפרסם מדי חודש את התשואה לעמיתים באפיקי הפנסיה, ובכך דחף אותם לתחרות שעודדה לקיחת סיכונים בטווח הקצר. זו הובילה לביקורת קשה, ויש הטוענים שהמרדף אחר התשואות הוביל למקרה שבו שורה של פעולות שביצע מנהל השקעות בבית ההשקעות פריזמה (שבינתיים פורק) הביאו לכך שבשלוש קופות גמל נרשמו תשואות שליליות חריגות בינואר 2008. והנה, בעיצומו של המשבר הודיע ענתבי כי המוסדיים יעברו לפרסום תשואות על בסיס שנתי.

בכירים בשוק טענו כי מדובר בהחלטה לא נכונה שנבעה מפאניקה ולא משיקולים רציונליים. "לא נכון להסתיר את התשואות מעיני החוסכים", אמר בכיר בשוק ההון. עם זאת, באגף מבהירים כי הכישלון בפרסום החודשי טמון רק בשימוש המניפולטיבי שעשו בו החברות וסוכני הביטוח כדי לעודד חוסכים לעבור אליהם על בסיס תשואות קצרות טווח. נוסף על כך, באגף מדגישים כי ענתבי חרת על דגלו את הגברת השקיפות ויצר מערכות מקוונות המעניקות לציבור החוסכים מידע השוואתי מקיף.

ידין ענתבי, צילום: עמית שעל ידין ענתבי | צילום: עמית שעל ידין ענתבי, צילום: עמית שעל

הפרשות מתפוצצות

פרשת ההלוואות ללא ביטחונות בחברת הביטוח מנורה, שהתפוצצה בשבועות האחרונים, היא מקרה מבחן למידת ולאיכות הפיקוח שהפעיל ענתבי על השוק. דיווח על התנהלות של החברה הסתתר כבר בדו"חות השנתיים שלה ב־2007 וב־2008. אולם למרות זאת, באגף שוק ההון גילו את הסוגיה רק לפני כמה חודשים. רק לאחר חשיפתה של פרשה אחרת הקשורה במנורה החליט ענתבי למנות חוקר חיצוני לפרשות, וספג בשל כך ביקורת על אי־איתור התופעה במועד. ענתבי מיהר לתקוף בחזרה והאשים את חברת הביטוח בכשל במתן דיווח ראוי.

פרשת מנורה חשפה את השיטות הקלוקלות שבהן מתנהל ענף הביטוח, שהרגולציה אינה מצליחה לתקן. אולם באגף לא מתרגשים יתר על המידה מהאירועים האחרונים ונזכרים בפרשות חריפות יותר בענף הביטוח מתקופות אחרות, מתוך אמונה שמדובר בסך הכל בעוד אירוע שנופח יתר על המידה בתקשורת.

"למרות הפגנת הכוח של ענתבי, הוא לא תמיד משתמש באמצעי האכיפה שיחנכו את הגופים והוא לא תמיד מפעיל את הסמכויות שלו", אמר בכיר בשוק. "כשיש גוף שעושה דברים חמורים, כל מה שענתבי עושה זה לתת קנסות".

ניפגש בסיבוב

בסופו של יום, על אף הביקורת, אנשי אגף שוק ההון ובכללם ענתבי מסתכלים על השנה האחרונה ונושמים לרווחה בשל יציבותו היחסית של שוק ההון הישראלי. עם זאת, ענתבי, שייצא בקרוב לדרך חדשה, עשוי למצוא בשוק ההון לא מעט אנשים שנוטרים לו טינה. ייתכן שענתבי יגלה שבין כותלי המשרדים הממוזגים בירושלים קל יותר להתמודד איתם מאשר "באזרחות".

המועמדים העיקריים להחליף את ענתבי

 

יואב בן אור. קשריו של בן אור עם ענתבי טובים מאוד, והוא נחשב בן טיפוחיו. עם זאת, בענף הביטוח הדעות חלוקות בנוגע ליכולתו להיכנס בהצלחה לנעליו של ענתבי. בכיר העובד עם בן אור מגדיר אותו כלא יותר מ"בחור מאוד נחמד, ולפעמים תכונה זו היא דווקא בעוכריו". בכירים אחרים בענף מתייחסים ליכולתיו המקצועיות המוגבלות: "יואב גדל בתחומי האלמנטרי והסוכנים, בדיוק כמו ידין. אין לו ניסיון ארוך שנים בתחום ביטוחי החיים והפנסיה".

בכיר אחר אמר: "התפקיד גדול על בן אור בכמה מידות. הוא חסר ניסיון, אין לו ראייה עסקית להבחין בין עיקר וטפל. רק כשניר כהן עזב לפני שנה הוא נכנס לענייני ביטוח החיים. כמה אפשר ללמוד בשנה?".

עוד סיפרו בכירים בענף כי בן אור יודע לבצע הוראות, אך אינו ניחן בכושר מנהיגות וכריזמה. "ליואב חסרה הראייה העסקית. הוא בחור מוכשר ולא טיפש, אך הוא חסר החלטיות. אני לא יודע אם זה נובע מחוסר ידע או עניין של אופי. בינתים הוא עשה הכל יד ביד עם ידין".

לדעת סוכן ביטוח בכיר, בן אור יכול להראות גם פנים אחרות: "יואב יודע להיות החלטי ואסרטיבי כשהוא רוצה. הוא גם מאוד קשוב, ועוסק לא מעט זמן בתחום הפנסיה. הוא למד המון, ורואים שהוא מבין על מה הוא מדבר".

בן אור הוביל כמה מהלכים מרכזיים באגף בתקופה האחרונה, כגון התאמת המודל הצ'יליאני לשוק החיסכון הפנסיוני הישראלי וקידומו, ושינוי האופן שבו חברות הביטוח מטפלות בתביעות המוגשות כלפיהן — מהלך שצלח למרות ההתנגדויות הרבות מצד החברות. מקורביו מספרים שהוא שם מול עיניו בעיקר את ההגנה על כספי ציבור החוסכים, דואג ליציבות הפיננסית של הגופים המפוקחים ודואג כי השירות והמוצרים שהם מספקים לחוסכים יעמדו בסטנדרטים ראויים.

אריק פרץ. פרישתו העתידית של ענתבי עשויה להיות נקודה משמעותית בקריירה של פרץ, לאחר שלפני שנה לא קיבל את תפקיד המשנה לממונה, לאחר פרישתו של ניר כהן. לפי אחת הטענות, פרץ לא ראה את עצמו ממשיך באגף עוד חמש שנים כפי שהתפקיד דורש. למרות זאת, בשנה האחרונה שינה פרץ את דעתו.

בכירים בענף מספרים כי פרץ מגלה יכולות ניהול מרשימות. אחד הבכירים תיאר את פרץ כ"בחור קשוח, אפילו מעורר יראה בין עמיתיו לאגף". עם זאת ציין בכיר אחר: "אפשר לדבר איתו עד גבול מסוים. הוא מקשיב, אבל לא יותר מדי. הוא בהחלט יודע לחתוך עניינים". כל האנשים שעמם שוחחנו אמרו כי "מדובר באיש אינטליגנטי וחריף, שיודע לקרוא את השוק". אחד הגורמים ציין: "אריק מקבל החלטות במהירות, לעתים במהירות גבוהה מדי. לפעמים זה טוב, אבל פעמים אחרות יש לכך השלכות". בעוכריו של פרץ עומד חוסר הניסיון שלו דווקא בתחום הביטוח הכללי - אחד מתחומי הפעילות המרכזיים של אגף שוק ההון.

עוד מספרים על פרץ כי אף שהוא פקיד ממשלתי, הוא סולד מביורוקרטיה סבוכה ומיותרת. "הוא תומך מאוד בשוק החופשי. הוא סבור שהרגולטור לא צריך להקשות על הגופים המפוקחים בעודף הסדרה, אלא בעיקר להתוות להם את מסגרת הפעולה. עם זאת, הוא לא מפחד להתעמת עם הגופים כשצריך ולגלות קשיחות, לפעמים אפילו קשיחות יתר", אומר אחד מהגורמים הבכירים בשוק ההון שעבד מול פרץ בשנים האחרונות.

פרץ נחשב למי שהוביל את הקמת מערכת הגמל־נט של אגף שוק ההון, המאפשרת לחוסכים להשוות באופן מקוון את תשואות קופות הגמל. כמו כן הוביל פרץ את קידום הכנסת קופת הגמל האישית לשוק החיסכון ארוך הטווח, למרות הביקורת הרבה שמושמעת בנושא זה.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

9.
גם פגיעה אנושה ברוכבי רכב דו גלגלי
ראיה צרה (של המפקח על הביטוח -מר ידין ענתבי)של שוק ביטוח החובה של רכב דו גלגלי,ללא התערבות נחוצה של שר התחבורה.תגרום לנטישת כלי רכב אורבני אידאלי ל"טובת " מכוניות. בפועל יהיו יותר מכוניות על הכבישים,יגדל גודש התנועה ,תתעצם בעיית החנייה (החריפה במילא) ויגבר זיהום האוויר. רוב מדינות המערב ,הפנימו את התועלת הגלומה ברכב דו גלגלי .רק בישראל (עם מזג אוויר אידאלי לשימוש ברכב דו גלגלי) מתכחשים לסוג הרכב הזה. עיוותים בחוק הפלת"ד ,דחפו חברי כנסת לפעול למען ביטוח חובה לרכב דו גלגלי ,הוגן וסביר.שינוי חוק "חלוקת הנטל" ליחס של 25/75% ,מעיד על הצורך הדחוף בתיקון העיוות. אנו מבקשים שעליית תעריפים דרמטית וקיצונית ,תקבל את אישור המחוקק/כנסת .
אליקו אלג'ם , גוש דן הפקוק  |  22.09.09
6.
ידין בחור מוכשר ביותר אבל תדאג לבעיית ריבוי ביטוחי מנהלים לאדם אחד
שלום במצב של היום בו אנשים מחליפים עבודות אך אין ביכולתם לרכז את הביטוח תחת קורת גג אחת מסיבות שונות יש אנשים שייש להם ביטוח מנהלים שנתיים בחברה X אח"כ 5 שנים בחברהY שהמדינה תדאג למצוא דרך בלי שהאזרח הפשוט ידפק.
אחד האדם , תיבת נוח  |  21.09.09
5.
שכחתם עוד משהו חשוב
הוא הצליח להרוס במו ידיו את שוק הדו גלגלי בארץ על ידי מחירי ביטוח חובה מטורפים ובלתי הגיוניים רק מתוך רצון לפגוע ברוכבים וכדי לרצות את חברות הביטוח. כתוצאה מכך אלפי רוכבים נוסעים ללא ביטוח חובה. אבל מצד שני אני חייב להודות לו באופן אישי, כי הוא הסיבה עיקרית שבגללה פתחתי בהליכי הגירה למדינה מערבית נורמלית שבה אוכל לרכוב כאוות נפשי במחירים שפויים וכך המדינה מפסידה את המיסים שלי ושל משפחתי ואם ילדי הגדולים יתחתנו עם נוכריות, הרי שעוד דור של יהודים יעלם מהעולם. תודה ידין, המון תודה לך עבודתך הנפלאה בכך שהיית המשקל המכריע בעזיבתי את המדינה והלוואי ולא ניפגש לעולם.
עיתונאי צפוני  |  21.09.09
לכל התגובות