אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המירוץ לזהב: מהי תעודת הזהב שמשגעת את המשקיעים? צילום: בועז אופנהיים

המירוץ לזהב: מהי תעודת הזהב שמשגעת את המשקיעים?

התעודה גייסה מיליארד דולר ביום. היתרון: רוכשת זהב ומאחסנת אותו בשוויץ הנתפסת על ידי המשקיעים כבטוחה יותר מלונדון וניו יורק

22.09.2009, 18:54 | אמיר ארגמן ואביבית מנה קליל

ב־9 בספטמבר 2009 החלה להיסחר בארצות הברית תעודת סל חדשה שעוקבת אחרי מחיר הזהב, ETFS Physical Swiss Gold Shares, העוקבת אחר מחיר הזהב ושסימולה הוא SGOL. התעודה גייסה ביום ההנפקה 983 מיליון דולר. מנהל התעודה הוא ETF securities, גוף המנהל נכסים בהיקף של 13 מיליארד דולר בבריטניה ובאוסטרליה.

העיתוי של ההשקה ככל הנראה אינו מקרי, אחרי שבימים האחרונים הצליח מחירה של אונקיית הזהב לחצות את הרף הפסיכולוגי של 1,000 הדולרים, וזאת באשר ההסבר לכך אינו ברור לחלוטין.

ההסבר המקובל הוא שהזהב משמש הגנה מפני אינפלציה וכי ציבור המשקיעים חושש מאינפלציה לנוכח הדפסות הכספים המואצת בארה"ב. הסבר זה הגיוני, אך אינו עולה בקנה אחד עם העובדה שארה"ב וחלקים גדולים בעולם נמצאים במצב דפלציוני כרגע, ואף הציפיות האינפלציוניות נשארות נמוכות למדי.

ההסבר השני שנראה מציאותי יותר הוא החשש של המשקיעים מצניחה של ערך המטבע האמריקאי. המשקיעים, המחזיקים בנכסים הנקובים בדולר אמריקאי, אמנם נהנים מתשואות נאות בשוקי המניות והאג"ח, אך מביטים הצדה בדאגה ורואים את ערך המטבע האמריקאי צונח בצורה משמעותית לעומת מטבעות אחרים. מצב זה יוצר לחץ על המשקיעים לגוון את השקעותיהם במטבעות אחרים או בחומרי גלם כהגנה מפני המשך צניחת המטבע האמריקאי ויצירת פיזור טוב יותר בתיק ההשקעות שלהם.

כך או כך, וללא קשר לסיבה של עליית מחיר הזהב, במבט ראשון נראה כי ה־SGOL היא בסך הכל שכפול של תעודות כמו GLD ו־IAU, הנסחרות זמן מה בארה"ב.

יחידה אחת של תעודת ה־SGOL מייצגת אחזקה של עשירית אונקיית זהב, והשאלה היא מה הטעם בהשקה של תעודה נוספת בארה"ב על אותן תעודות אשר נסחרות שם ממילא.

ההסבר לכך, לפחות על פי צורת השיווק של המוצר החדש, חריג למדי. מנהלי התעודה מייחצנים את מרכולתם החדשה בטענה כי היתרון המרכזי ב־SGOL הוא המקום שבו נשמרות אותן אונקיות זהב שעומדות מאחורי ההשקעה. למעשה, בניגוד לתעודות הקיימות, הזהב שעומד מאחרי ההשקעה ב־SGOL נשמר בשוויץ, ונציג החברה התבטא באוזני כתב "הוול סטריט ג'ורנל" כי בעקבות איומים של טרור, מלחמה ועוד סוגים של אירועים קיצוניים, שוויץ היא ככל הנראה המקום הבטוח ביותר לאחסן את הזהב הפיזי שאותו מחזיקה התעודה. עוד אמר נציג החברה כי ההשקה של המוצר החדש באה לתת מענה לבקשה של המשקיעים, שמאחוריה הרצון לפזר את המיקום הפיזי של השקעות הזהב שלהם.

במחשבה ראשונית הרעיון נראה מגוחך קמעה. אם נגיע לנקודת הזמן שבה אחזקת זהב בלונדון או בניו יורק אינה בטוחה, יהיה סביר להניח כי גם בשוויץ היא לא תהיה בטוחה לגמרי.

מנגד, שבעה ימים לאחר שהחלה להיסחר כבר רשמו מחזורי המסחר של התעודה ממוצע יומי של קרוב ל־170 אלף מניות - 17 מיליון דולר ביום. אלו הם מחזורי מסחר נאים ביותר המשקפים בדרך כלל היקפי מסחר של תעודות ותיקות, כך שככל הנראה קהל המשקיעים מתייחס לאלטרנטיבת ההשקעה החדשה כמכשיר נחוץ ופופולרי.

בכל מקרה, קהל המשקיעים יכול לסחור ב־SGOL הנסחרת בבורסת ניו יורק ומחירה נע סביב 100 דולר ליחידה. דמי הניהול של התעודה עומדים על 0.39 דולר - 0.01% נמוך יותר מהאלטרנטיבות.

הכותבים משמשים כיועצים ומשקיעים בני"ע, לרבות ני"ע המוזכרים במאמר זה. סקירה זו אינה בגדר ייעוץ השקעות

תגיות