אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גלעד ארדן בנאומו באו"ם: "יש לקבוע מחיר פיננסי לפליטות גזי חממה" צילום: גלעד קוולרצ'יק

גלעד ארדן בנאומו באו"ם: "יש לקבוע מחיר פיננסי לפליטות גזי חממה"

במפגש הפסגה הגדול ביותר שהיה עד כה בנושא שינויי האקלים הזהיר הנשיא אובמה כי "הזמן הולך ואוזל" ונשיא סין התחייב לקצץ בפליטת גזי החממה

22.09.2009, 20:44 | רויטל חובל
השר להגנת הסביבה גלעד ארדן נשא הערב (ג') את נאומו במפגש הפסגה הגדול ביותר שהיה עד כה בנושא שינוי אקלים באו"ם, ביוזמתו של המזכ"ל באן קי מון. במהלך הכינוס הצהיר ארדן כי ישראל היא מדינה מפותחת בעלת כלכלה חזקה ויציבה ולא מדינה מתפתחת כפי שהוגדרה בקיוטו, והוסיף כי יש לקבוע מחיר פיננסי לפליטות גזי החממה. "אם לא נפחית כיום את גזי החממה המחיר בעתיד יהיה גבוה הרבה יותר", אמר ארדן.

בדצמבר צפויה להיערך ועידת קופנהגן, שתעסוק בהשפעות שינויי האקלים והדרישה להפחית את גזי החממה. ההערכה היא כי בוועידה יוטלו על ישראל יעדי הפחתה משמעותיים בפליטת גזי החממה, כפי שהוטל על המדינות המפותחות על פי פרוטוקול קיוטו, שאושר על ידי ישראל בשנת 2004. המשרד להגנת הסביבה שכר לאחרונה את שרותי חברת מקינזי העולמית, בכדי למפות את פוטנציאל הפחתת פליטות גזי החממה בישראל ואת העלויות הכרוכות בצעדים אלו.

מטרת הכינוס באו"ם היא להניע דיאלוגים אינטראקטיביים בין מנהיגי אומות העולם ולהאיץ את ההתקדמות לקראת הסכם עולמי שאפתני להפחתת פליטות גזי חממה בוועידה שתיערך בקופנהגן. במפגש ישתתפו נשיא ארה"ב, ברק אובמה, נשיא צרפת ניקולא סרקוזי ומנהיגים רבים נוספים.

ארדן, שעומד בראש המשלחת הישראלית בכנס, הציג את נכונותה של ישראל לקחת על עצמה, יחד עם הקהילה העולמית, מחויבויות ברורות להפחתת פליטות גזי חממה. לדבריו "ישראל שותפה לסולידריות הגלובלית בהתמודדות עם משבר האקלים העולמי ותהיה שותפה פעילה להסכמים העתידיים להפחתת פליטות. על ישראל ושכנותיה לשתף פעולה במאבק כנגד ההתחממות העולמית בעיקר בתחומי האנרגיה והמים ואעשה כל מאמץ לקדם יוזמות משותפות בנושא."

ארדן הציג את הצעת ישראל להקים מרכז מחקר ופיתוח לאנרגיה חלופית ומקורות אנרגיה מתחדשים וכן את נכונותה של ישראל לשמש מעבדה אזורית ומרכז להערכות והסתגלות לתנאים לשינויי אקלים.

במהלך ביקורו ייפגש השר ארדן עם מנהלת הסוכנות האמריקאית להגנה על איכות הסביבה (E.P.A), ליסה ג'קסון, מנכ"ל סוכנות האו"ם להגנת הסביבה, אחים שטיינר, יועצו המיוחד של נשיא ארה"ב לענייני אנרגיה וסביבה ושרים להגנת הסביבה מהאיחוד האירופי.

חו ג חו ג'ינטאו | צילום: בלומברג חו ג
סין מתחייבת לפעולה

נשיא סין, חו ג'ינטאו, התחייב בנאומו כי סין תקצץ את פליטת גזי החממה שלה – התחייבות ראשונה בכיוון מצד המזהמת הגדולה בעולם, שהתעקשה עד כה המדינות המפותחות צריכות להיות הראשונות לנקוט צעדים במלחמה בהתחממות כדור הארץ.

נשיא ארצות הברית אובמה נאם גם כן בפני העצרת והזהיר כי הזמן לפתרון בעיית שינויי האקלים הולך ואוזל. "ההיסטוריה תשפוט את תגובתנו לאתגר הזה" אמר אובמה. ארה"ב וסין אחראיות יחד ל-40% מכלל גזי החממה בעולם, והן שתי המזהמות הגדולות בעולם.

אובמה אמר כי המדינות המתפתחות, התורמות בשנים האחרונות את עיקר העלייה בזיהום האוויר, חייבות לנקוט צעדים משמעותיים לצמצום הזיהום.

חו, מצידו, אמנם התחייב לפעולה, אך לא נקט ביעד מוגדר של פליטת גזי חממה. כמו כן, הנשיא הסיני הבהיר כי הורדת הזיהום תהיה "פר יחידת תמ"ג". המשמעות היא שבסיכום כולל רמות הזיהום בסין עדיין עלולות לעלות בשל קצב הצמיחה המהיר שלה. למרות דחיפה גדולה בסין לפתח טכנולוגיות לא מזהמות, נראה כי בעיני המימשל הסיני הגידול בתמ"ג עדיין נמצא בעדיפות ראשונה, והמלחמה בשינויי האקלים נדחקת למקום השני.

סין סירבה עד היום לקבל על עצמה התחייבות ליעד מוגדר של קיצוץ בפליטת פחמן דו חמצני בטענה שהמדינות העשירות יותר צריכות לקחת על עצמן את עיקר האחריות לפתרון הבעיה וכי אין זה הוגן להטיל אחריות זו על מדינות מתפתחות שצריכות לצמוח במהירות כדי לשפר את רמת החיים של אזרחיהן. טענה זו זוכה לתמיכה רבה גם מצד הודו ומדינות מתפתחות אחרות.

ארה"ב, תחת הנשיא הקודם ג'ורג' בוש, סירבה להתחייב לקצץ בפליטת המזהמים מתחומה כל עוד מדינות מתפתחות לא יחוייבו לעשות אותו הדבר.

כעת, לקראת ועידת קופנהגן, נראה כי בשתי המדינות מתחולל שינוי, וכי שתי הממשלות מוכנות לקחת על עצמן מחוייבות רצינית יותר. חו חזר בדבריו באו"ם על הצהרה קודמת לפיה סין מתכוונת להפיק 15% מהחשמל שלה ממקורות לא מזהמים עד 2020. להחלטות מחייבות שיתקבלו בקופנהאגן עשויות להיות השלכות כלכליות מרחיקות לכת והן עשויות לתת דחיפה נוספת לתעשיית הקלינטק העולמית.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
כדאי שהנודניק הטרחן יתעסק בנקיון החופים והאכיפה !
במקום לקשקש לנו כל יום טיפשות אחרת. את הביוב כבר הפסקת להזרים לנחלים ? מאגרי קולחין , ומערכות השבת מים כבר בנית? תקציב ופתרונות לאכיפה מוגברת של ניקיון החופים המזוהמים כבר מצאת? לפקידונים שלך באיכות הסביבה שיושבים ומנמנמים רוב שעות היום כבר דאגת? יש כלכך הרבה עבודה , והטרחן הזה מציק לנו פה בגלי האינטרנט. צא לעבודה כבר.
23.09.09
לכל התגובות