אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מניה לנכד: בתי השקעות ממליצים על מניות "שגר ושכח" צילום: סי די בנק

מניה לנכד: בתי השקעות ממליצים על מניות "שגר ושכח"

9 בתי השקעות המליצו על מניות לאחזקה של 20 שנים לפחות - ולא יכלו להמליץ על טבע. המומלצות: בנק לאומי, בזק, אורמת, סאני, נייס, דלק אנרגיה, ריטליקס, פרטנר והמפתיעה: סנו

26.09.2009, 08:31 | מישל אודי

הסיפור של אריה אדלר חציו סיפור אמיתי וחציו אגדה אורבנית, כך או כך הסיפור יכול ללמד מה שווה השקעה במניה שמאמינים בה.

בשנות ה-90 היה אדלר מעורב בהרצת המניות במה שכונה "פרשת הדיסקונטאים". בשל מעורבותו בפרשה קיבל עונש מאסר וקנס כספי. אדלר שהשקיע קודם לכן 2 מיליון דולר שקיבל ממשפחתו ורכש בכסף מניות טבע, לא היה מוכן למכור אותן ואף את הקנס הכספי שהוטל עליו - העדיף להמיר לשנה נוספת מאחורי סורג ובריח.

מכאן והלאה הפרטים המדוייקים ידועים רק לאדלר, אבל לפי הערכות שפורסמו בתקשורת הוא אף הגיע לאחזקה של כמעט 2% בחברה. בכל מקרה אם נבדוק מה עשו 2 מיליון הדולר הראשונים, התשואה, לא רעה בכלל.

בתחילת שנת 1990 שוייה של מניית טבע נע בין 60 ל-75 סנט. היום מחיר המניה עומד על 51 דולר לערך, כך שכל מיליון דולר שהושקע אז הפך ל-68 - 85 מיליון דולר.

וורן באפט. מאמין בקוקה קולה מאז 1988, צילום: בלומברג וורן באפט. מאמין בקוקה קולה מאז 1988 | צילום: בלומברג וורן באפט. מאמין בקוקה קולה מאז 1988, צילום: בלומברג

הדוגמא של טבע מוכרת לרובנו, וגם המשקיע האגדי וורן באפט ידוע במשפט "הזמן האופטימלי להחזיק מניה הוא לנצח". ההצלחה הגדולה ביותר שלו היא רכישת 7% מקוקה קולה שביצע בשנת 1988. 

האורקל מאומהה רכש בשנים 1991-1988 נתח של 7% ממניות קוקה קולה בשווי כולל של כמעט מיליארד דולר. היום קוקה קולה שווה 120 מיליארד דולר ושווי המניות של באפט עומד על 8.5 מיליארד דולר, וזה לא כולל דיבידנדים, כאשר תשואת הדיבידנד (הכסף שהחברה מחלקת למניה ביחס לשווי המניה - מ"א) של החברה עומדת על 3.1%.

לא כולנו וורן באפט, אבל בעזרת מספר בתי השקעות רצינו לברר – איזה מניה כדאי להחזיק בתיק ההשקעות שלנו לטווח הארוך?

9 בתי השקעות נענו לאתגר, ועליהם היה לתמצת את הסיבות להשקעה. אמרנו להם לחשוב על העתיד ועל מניה שהם רוצים בתיק שלהם ל-20 שנה הקרובות, לפחות. כדי שנעשה את זה מעניין יותר, אמרנו שלא ניתן לחזור על טבע, כי זו ההמלצה שכמעט כולם בוחרים. 

   

בנק לאומי - כי בסופו של דבר, הבנק תמיד מרוויח...

מורן נחשוני, מנהל מחקר באקסלנס קרנות נאמנות

בהשקעה לטווח ארוך עלינו לבחון פרמטרים כמו איכות ההנהלה, פיזור של ענפי העיסוק, רווחיות לטווח ארוך ותחום פעילות אשר יישאר יציב גם בעוד שנים. למרות שמדינת ישראל עדיין מחזיקה באחוז ניכר ממניות בנק לאומי, דבר זה לא היווה בעיה עבורו הן להתפתח ולצמוח, אך מצד שני לשמור על שמרנות, כאשר לא נכנס להרפתקאות פיננסיות בדמות תיקי אג"ח מגובי משכנתאות.

אני מאמין כי גם בטווח הקרוב בו הריבית הנמוכה מתדלקת עליות בשוק הנדל"ן ולכן גם בשוק המשכנתאות, אך גם בטווח הארוך בו הריבית תעלה ומרווחי האשראי יגדלו הבנק ימשיך להציג רווחיות נאה.

מלבד הפעילות הבנקאית, ללאומי מגוון של החזקות ריאליות, כמו החברה לישראלואחרות, כאשר לאחרונה נכנס גם להשקעה בחברת פרטנר, אשר עשויות להניב לבנק לאומי רגל נוספת של רווחים מתחומים שאינם בנקאות מסורתית.

אני מצפה כי הבנק יציג תשואה על ההון של 8%-12% בשנים הקרובות, ובמכפיל הון של 1, החזקה במניות הבנק הינה האטרקטיבית למשקיעים לטווח הארוך. התחלה של חלוקת דיבידנדים בעוד מספר רבעונים תוסיף מימד נוסף של יתרון להחזקה במניית בנק לאומי.

בזק - משקיעה בתשתיות שיציפו ערך למשקיעים

ניר זוננברג, אנליסט במיטב

מנכ"ל בזק אבי גבאי בהשקת רשת ה-NGN, צילום: יובל חן מנכ"ל בזק אבי גבאי בהשקת רשת ה-NGN | צילום: יובל חן מנכ"ל בזק אבי גבאי בהשקת רשת ה-NGN, צילום: יובל חן

בזק מבחינתי היא עוגן בתיק השקעות. בבואנו לבחון השקעת עוגן, כלומר כזו אשר יכולה ללוות אותנו לשנים רבות, חשוב להשקיע בתחום שככל הנראה יישאר רלוונטי גם בשנים הבאות. תחום התקשורת וחברת בזק המובילה אותו, מהווה בעיני השקעה שכזו.

תחום התקשורת בעשור האחרון ביסס את עצמו כנדבך חשוב בחיים העסקיים והחברתיים שלנו, וכפי הנראה, המצב לא ישתנה גם בעשורים הבאים.

הביקושים לשירותי תקשורת ימשיכו לצמוח ככל שהטכנולוגיה תלך ותתקדם. מתקדמים ככל שיהיו, שירותי תקשורת שכאלה חייבים להיות מגובים בתשתית. בזק, אשר בימים אלה נמצאת במהלך גדול של שדרוג תשתית הטלפוניה ל-NGN ולאחר החלפת טכנולוגיית הסלולר, ממצבת עצמה בקדמת הטכנולוגיה בתחום תשתית התקשורת.

גם אם היום עדיין לא ברורים לנו מגוון השירותים העתידיים, אני סבור, כי חברה שתדע לספק את התשתית המתקדמת ביותר תוכל לגבות פרמיה על השירותים. לפיכך, כל עוד החברה משקיעה בעתידה - העתיד צפוי להאיר לה פנים.

 

אורמת - תחום טרנדי יחד עם רגולציה תומכת

גיל בשן, אנליסט באי.בי.אי

כמעט בכל נקודת זמן שבה תבחנו את פעילות החשמל של אורמת תקבלו תוצאה לפיה החברה הכפילה את עצמה תוך חמש שנים. אורמת היא חברה המספקת חשיפה אמיתית לתחום הצומח במהירות של אנרגיה ירוקה ומתחדשת.

אורמת פועלת בשני תחומי פעילות עיקריים. תחום החשמל הכולל ייצור חשמל ממקורות גיאותרמיים באמצעות בעלות על תחנות ומכירת החשמל לתחנות חשמל מקומיות, ותחום המוצרים הכולל מכירה של טורבינות ובנייה של תחנות עבור חברות אחרות.

לאורמת אסטרטגיה ברורה, הבעלות על פורטפוליו של תחנות עובדות וחוזי החשמל החתומים לתקופות של 25 שנה ויותר, מייצר רווח ותזרים מזומנים יחסית קבוע ויציב לאורך השנים. במקביל צוותי הפיתוח כבר בונים את הצמיחה העתידית הן ע"י רכישה של שדות גיאותרמיים נוספים לפיתוח עתידי והן על ידי מחקר ופיתוח של תחומים נוספים בתחום האנרגיה הירוקה.

מובילתה הטכנולוגיות ומיקודה העסקי מציבים אותה בחזית התחום. אורמת נחשבת למציעה מועדפת במכרזים לבנייה של תחנות ורק המגבלות האובייקטיביות של כוח האדם בצוותי האקספלורציה והונה העצמי מגבילים אותה בקצב הצמיחה בעולם הצמא לחשמל ירוק.

אחזקה באורמת היא חשיפה לחברה שתגדיל את נכסיה ורווחיה בשנים הבאות. מעבר לטרנדיות העכשווית , הרגולציה התומכת והצמיחה המהירה השקעה באורמת תומכת גם בערכים של אנרגיה ירוקה מתחדשת ולא מזהמת.

 

סאני - קח לך פרטנר

יותם עירוני, אנליסט באלטשולר-שחם

בניגוד לעסקאות הממונפות להן הורגלנו בשנים האחרונות, עסקת רכישת פרטנרעל ידי סקיילקס נראית לנו אטרקטיבית וממומנת היטב.

תחום התקשורת הסלולרית נחשב עמיד במיוחד גם בעת האטה בשווקים ועתידו לפניו אם מתחשבים בשינויים בהרגלי התקשורת שלנו וביישומי האינטרנט שמתחילים לחדור אליו כיום.

מימון העסקה תוכנן בקפידה: חלקו ניתן על ידי הבנקים לזמן קצר, חלקו על ידי גופים מוסדיים וחלקו על ידי הגוף המוכר האצ'יסון בתנאים מצוינים. את יתרת הסכום תגייס החברה על ידי מכירה של בין 8% - 9% ממניות פרטנר.

את ההון העצמי הדרוש לעסקה תעמיד סקיילקס. את החוב מתכוונת החברה להחזיר כמעט במלואו בארבע השנים הקרובות בעזרת משיכת דיבידנד גבוה במיוחד ב-2010 ולאחר מכן דיווידנד המשקף תשואת דיווידנד של 5% לערך בכל שנה לכך יש להוסיף תזרים מפעילויות שוטפות של סקיילקס שאינן קשורות לעסקה.

בעצם עשוי להיווצר מצב שב-2015 תמצא עצמה סקיילקס ובשרשור גם סאני עם 43% ממניות פרטנר חופשיות משעבוד. כך שגם במונחי תשואה על ההון וגם במושגי שווי נכסי מניות סאני נראות לנו אטרקטיביות ביותר.

 

נייס - גידול מתמיד ויציבות פיננסית

סרגיי וסצ'ונוק, אנליסט באופנהיימר ישראל

נייס נמנית ברשימת חברות הטכנולוגיה הישראליות המצליחות ביותר, שהציגה צמיחה עקבית בפעילותה למשך השנים האחרונות, באמצעות רכישות בנוסף לצמיחה אורגנית, ובכך חיזקה את מעמדה התחרותי בשוק פתרונות תוכנה וחומרה לניתוח הקלטות קול ו-וידאו. שוק זה נהנה מצמיחה מואצת, לאור הדרישה הגוברת לשיפור איכות השירות ושימור לקוחות, הן כתוצאה מהרחבת תהליכי הרגולציה והביקורת בארגונים רבים, והן נוכח הגברת המודעות לנושא ביטחון הפנים במדינות רבות ברחבי העולם.

פעילות נייס מתחלקת בין המגזר העסקי לבין המגזר הביטחוני. המגזר האזרחי מניב כ-75% מסך הכנסות החברה, כאשר לקוחות הקצה כוללים מרכזי שירות לקוחות במגוון ענפים (תקשורת, פיננסים, קמעונות וכו'). במגזר הביטחוני מתמקדת בהגנת מרכזי אבטחה אזרחית, שדות תעופה, תעבורה וכו'.

 

התחום הביטחוני התחזק בתמהיל המכירות של נייס בשנים האחרונות, בעקבות זכיית החברה במספר חוזים גדולים ממוסדות ממשלתיים בעיקר בארה"ב, לצד גידול בצבר הזמנות ובהיקף ממוצע של עסקאות.

נייס הפגינה חסינות יחסית למגזר ציוד תקשורת ארגונית לאורך המשבר העולמי, על אף חשיפתה למגזר הפיננסי. המצב נובע מחשיבות קריטית של פתרונות החברה עבור לקוחותיה, מצבר הזמנות חזק המספק נראות עסקית טובה, וכן מאיכות הנהלת החברה, המצליחה לנצל את המשבר לטובתה. מצבת מזומנים איתנה של כ-500 מיליון דולר, כשליש משווי החברה, מספקת כרית ביטחון בתקופת ההאטה הכלכלית ומשמשת לביצוע רכישות אסטרטגיות.

דלק אנרגיה - בונים על עוד תגליות

ירון זר, אנליסט ראשי בהלמן אלדובי

דלק אנרגיה מקבוצת דלקשבשליטת יצחק תשובה מחזיקה באמצעות דלק קידוחים ואבנר בתגליות הגז הטבעי של ים תטיס, תמר ודלית.

 

תגלית תמר למול חופי חיפה היא תגלית ענקית. להערכתנו, השוק מגלם עלות שנתית גבוהה לא סבירה להפקת הגז בעוד שקיים יתרון לגודל. דלק אנרגיה גם שולטת ברישיונות לחיפוש גז מסביב לתמר-דלית כולל רישיונות רציו- ים. קיים פוטנציאל גבוה בעיקר במבנה לוויתן שעשוי להתברר כגדול מתמר.

 

בסה"כ בעוד שבקרבת החוף שלנו בוצעו 27 קידוחים ונתגלו 2 תגליות, בחלק הרחוק יותר מהחוף, בתוך הים, בוצעו 2 קידוחים (תמר ודלית) עם 100% הצלחה. התנאים הגיאולוגים בשטח המערבי מצביעים על סיכויי גבוה, כמובן לא 100%, למציאת תגליות נוספות.

 

ריטליקס - ניהול... ניהול... ניהול...

דרור פרסה, דש איפקס

 

בארי שקד, מנכ"ל ריטליקס היוצא, צילום: צביקה טישלר בארי שקד, מנכ"ל ריטליקס היוצא | צילום: צביקה טישלר בארי שקד, מנכ"ל ריטליקס היוצא, צילום: צביקה טישלר

ריטליקס היא מהמובילות בעולם בתחום התוכנות עבור חנויות קמעונאות, עם מיתוג ומוניטין מצוינים בתחומה. עם זאת, למרות שמאזנה איתן ויציב, החברה הניבה תשואה שלילית למשקיעים בשנים האחרונות על אף עלייה של קרוב ל-100% מהשפל. הסיבה: ריטליקס, אשר מכירותיה הסתכמו בשנים האחרונות בכ-200 מיליון דולר בשנה כמעט ולא הציגה רווחים על מכירות אלו, כפי הנראה על רקע הוצאות תפעוליות גבוהות מאוד.

בימים אלו מסתמן שינוי מבורך בחברה: מייסדה בארי שקד יפרוש מהחברה לאחר 27 שנים וקבוצת משקיעים המורכבת ממיטב מייסדיה ומנהליה של אמדוקס יחד עם ישי דוידי וקרן פימי תיקח את השליטה בחברה ותייעל אותה במטרה להגיע לרווחיות ויצירת ערך משמעותי לבעלי המניות.

נראה שהחברה עומדת בפני שינוי תפעולי מהותי בו מחד יתבצע ייעול תפעולי של מבנה העלויות ומאידך וביתר שאת ימונפו המוצרים והמוניטין של ריטליקס לשם הכפלת המכירות ואף יותר מכך בשנים הקרובות.

גידול משמעותי זה במכירות יחד עם ההתייעלות התפעולית יביא את החברה להציג שולי רווח תפעולי של מעל 15% מה שיביא לעלייה ניכרת בשווייה של החברה. נדגיש כי לא מדובר בתהליך מיידי אלא ביציאה לדרך ארוכה, אולם להערכתנו כבר במחצית השנייה של 2009 נראה את תחילתו של השינוי החיובי בחברה.

פרטנר - בגלל בעל הבית החדש

ערן יעקובי, אנליסט בכיר בלידר שוקי הון 

אילן בן דב. ההשבחה בדרך?, צילום: שחר אהרוני אילן בן דב. ההשבחה בדרך? | צילום: שחר אהרוני אילן בן דב. ההשבחה בדרך?, צילום: שחר אהרוני

פרטנר היא אחת מהחברות המומלצות מאחר שהבעלים החדשים של פרטנר עומדים לאמץ אסטרטגיה של הפיכת החברה לקבוצת תקשורת יעילה המספקת סל שירותים כולל. הטקטיקה בה ינקוט הדירקטוריון אמורה להתבסס על מתיחת יכולות המותג אורנג' לרוב תחומי הפעילות בשוק התקשורת (המותג השני בחוזקו בישראל) בקצב מהיר תוך שימת דגש על מבנה העלויות.

אני מעריך כי סקיילקס תצרף לדירקטוריון דמויות מנוסות בתחום התקשורת כמו יעקב גלברד, יעקב קדמי, איריס בק ואחרים כך שהידע הנצבר אמור לייעל את סעיף ההשקעות של החברה בדומה לסלקום.

כמו בעקבות שינוי הבעלות תעמיק פרטנר את שירותי ה- ISP (קישוריות לאינטרנט), ה- VoB (טלפוניה פנים ארצית) והשקת IPTV (טלוויזיה על גבי האינטרנט). שיווק חבילות כוללות תחת המותג אורנג', גם אם הן מסובסדות, אמור להגביר מחד את החדירה בתחומים החוץ סלולריים ולחסוך בעלויות של שימור לקוחות, שיווק ותפעול.

למרות ההשקעות של פרטנר בתחומים החדשים, אין סיבה כי בטווח הבינוני היא לא תוכל לשפר רווחיות ובוודאי להגדיל רווחים אבסולוטית. בנוסף, בעלי השליטה החדשים צפויים לייעל את מבנה ההון של החברה כך שתרשום תשואת דיבידנדים נאה בעתיד.

סנו - יציבות, רווחיות והנהלה חזקה

ברורית פיין, אנליסטית בפעילים מקבוצת בנק הפועלים

בהשקעה לטווח ארוך יש לסחור בחברת ערך, את רובן ניתן למצוא במדד המעו"ף, אך בחרנו להתייחס לחברה הנסחרת במניות היתר שאינה מסוקרת באופן שוטף על ידי האנליסטים בשוק.

החברה פועלת בתחום הייצור, השיווק וההפצה של מוצרי ניקוי ואחזקת הבית, טואלטיקה ומוצרי נייר. הענף בו פועלת החברה מאופיין בביקוש קשיח ויציב. מרבית מכירות החברה מתרכזות בשוק המקומי (למעלה מ-90%). למרות התחרות החריפה מצד חברות בינ"ל גדולות, יצרנים מקומיים אחרים ורשתות השיווק (מותג הפרטי), מחזור המכירות של החברה הכפיל את עצמו ואף יותר מאז שנת 2000 ומסתכם בלמעלה מ-1 מיליארד שקל. החברה, לאורך השנים, צומחת בשיעורים גבוהים הן בהכנסות והן ברווח.

תחום הפעילות העיקרי של סנו הינו תחום מוצרי הניקוי, שכן תחום זה מהווה כ-50% מהכנסות הקבוצה, ולמעלה מ-60% מהרווח. נתח השוק של החברה בתחום פעילות זה שומר על יציבות ועומד על כ-33%.

לסנו ניהול יעיל ואיכותי על ידי מייסדי החברה, משפחת לנסברג, שמכתיבים את מדיניותה לאורך כל שנות קיומה. החברה ממעטת להשתמש בהון זר, וכנגזרת האיתנות הפיננסית שלה גבוהה. למרות שלא קיימת מדיניות דיבידנד מוצהרת, סנו נוהגת לחלק דיבידנד בשיעור גבוה מהרווח.

בשורה התחתונה, לסנו מספר גורמים שהופכים אותה להשקעה ארוכת טווח ראויה: ענף יציב ודפנסיבי, הנהלה איכותית ושיפור מתמשך בתוצאות הכספיות.

תגיות

58 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

57.
מניסיון של 25 שנה בשוק השקעה במספר מצומצם של מניות אינה מומלצת.
וזאת משתי סיבות שכותב המאמר כפי הנראה אינו מודע להן: האחת: מועטים מאד הם מנהלי ההשקעות שמצליחים להכות את השוק, כלומר להניב תשואה גבוהה יותר מתשואת השוק. הדבר מוסבר בכך שברמת המניה הבודדת אי הודאות רבה מדי מכדי שנוכל להעריך נכונה את הצפוי לה בעוד 20 או 30 שנה -מספר הנעלמים רב מדי. על כן כל הרכב של מניות סיכוייו להניב תשואה עודפת על השוק עצמו - אפסיים. למעשה תיק השקעות מצומצם עלול להניב תשואת חסר במקרים רבים משום שאם מניה אחת אות שתיים יתרסקו ויאבדו 30%-40% מערכן (ראה מקרה אפריקה) התשואה הכוללת של התיק תצנח ותפגר לאחר תשואת השוק. השניה: השקעה בתעודת סל עדיפה בהרבה בדיוק מן הסיבות שנמנו לעיל: בכל מקרה תשואת השוק מובטחת בשל הפיזור הרב של נכסי התעודה. בבלוג שקישורו מצורף כדאי מאד לעיין: הפוסטים הרבים המצויים בו כפי הנראה חוברו על ידי משקיע או משקיעים שצפו נכונה את מגמת הירידות של שנת 2008 עוד לפני שזו החלה וכמו כן חזרו מספר פעמים על קביעתם שצפויות עליות נאות בשוק כשכולם היו פסימיים. מומלץ ביותר.http://cafe.themarker.com/view.php?u=112417
יוסי קיפנברגר , כפר סבא  |  03.10.09
54.
דלק אנרגיה ? מה הוא מהמר או אנליסט פוטנציאל לנפט אז מה !
ממתי אנליסטים נהפכים למהמרים ? אני הייתי נזהר מאד מאנליסט כזה, הוא מהמר ולא אנליסט מפחיד מאד, גם אם ימצאו גז אז מה זו לא אנליזה זה מזל והימור ואנחנו הציבור נשלם ! לעומתו האנליסטית שהמליצה על סנו יש כ"כ הגיון ושמרנות בהמלצה כזו ! גם אם לא תתממש לפחות לא נפסיד הכל בהימור על שדות הנפט !
מייקי  |  30.09.09
לכל התגובות