אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה שווה כדורסל הנשים?

כמה שווה כדורסל הנשים?

האיומים לפנות לבג"ץ בעת משא ומתן על חידוש חוזה החסות עם הטוטו-ווינר הם לא לגיטימיים

25.09.2009, 15:10 | אוריאל דסקל

מנהלת ליגת העל בכדורסל מחכה בימים אלה לחתום על חוזה שיווק חדש עם המועצה להסדר הימורים (הטוטו-ווינר). זה לא קורה. מדוע? סכסוכים בעיקר. כותב שורות מתקשה גם עכשיו להבין מה עומד מאחוריי הסכסוך שהביא לדחייה הזו. אפשר לסכם את הכל במשפט שאחד מהאנשים ששוחחתי איתם בנושא אמר: "יש הרבה דיסאינפורמציה בכדורסל הישראלי".

דיסאינפורמציה זו מילה עדינה. בוא נאמר רק שאם ליגת הנשים היתה מפותחת כמו הפוליטיקה באיגוד הכדורסל, אז היינו יכולים ליהנות מליגת כדורסל הנשים הטובה בעולם.

אז מה קרה? הכל התחיל בכך שקבוצות הנשים שהן חלק מאיגוד הכדורסל איימו לפנות לבג"ץ בקשר להסכם השיווקי שיש בין מנהלת ליגת העל בכדורסל למועצה להסדר הימורים בספורט.

לפי ההסכם, שאמור היה לקבל את אישור דירקטוריון המועצה ולהיחתם כבר, תקבל המנהלת מהטוטו-ווינר 7.3 מיליון שקל בשנה במשך שלוש שנים. בתמורה לאותו הסכם שיווקי תעשה מנהלת הליגה מספר רב של פעולות כדי שהשם של הטוטו-ווינר יופיע כמה שיותר פעמים במסגרת שידורי המשחקים, דיווחי המשחקים וכו'.

במנהלת ליגת העל בכדורסל טוענים שהם יכולים לקבל סכום שווה מגוף עסקי אחר אבל בגלל שיתוף הפעולה הנרחב עם הטוטו-ווינר והקשרים שפיתחו עם אנשי המועצה, הם "לא יעשו כרגע כלום".

הנשים מתלוננות שלא ייתכן שמנהלת ליגת העל בכדורסל גברים תקבל 7.3 מיליון שקל בשנה מהגוף הממשלתי שנקרא הטוטו-ווינר בעוד הן מקבלות כחלק מההסכם עם הטוטו-ווינר רק 800 אלף שקל בעונה. הן מאיימות גם לפנות לבג"ץ שימנע את החתימה על ההסכם.

האיום בפנייה לבג"ץ הרתיע מספר אנשים ביניהם יו"ר הטוטו-ווינר החדש צחי פישביין שדרש לדון מחדש על ההסכם השיווקי.

עד כאן העובדות. מכאן והלאה העלילה מסתבכת והאמת נמצאת בין סבכי הדיסאינפורמציות והטיעונים שכל צד מעלה.

4.3 מיליון שקל לליגת הנשים?

כרגע מתקיים משא ומתן בין איגוד הכדורסל לטוטו-ווינר בקשר להסכם שיווקי חדש – בין השאר מדברים שם גם על ליגת הנשים. בכל הקשור להסכמים שיווקיים בטוטו-ווינר מנסים שכל הסכם שיווק יהיה שווה להם מה שהם משלמים. זה אתגר גדול כי מבחינת הרחבת בסיס הלקוחות – ובכן, מהמר באתרי הימורים לא חוקיים לא ישנה את ההתנהגות הצרכנית שלו בגלל ספונסרשיפ לכדורסל.

בכל מקרה, הנשים מתלוננות, ובצדק, שהסכום שהן מקבלות מהטוטו-ווינר הוא קטן מדי. "לא קיבלתי הסברים למה ההסכם הזה שווה 7.3 מיליון שקל", אומרת אורנה אוסטפלד, מאמנת אלקטרה רמת השרון שנמצאת מאחוריי האיום לפנות לבג"ץ. לפי חישוב שעשו הנשים עם נתי מור, איש שיווק, ליגת הנשים שווה לטוטו-ווינר 4.3 מיליון שקל ו"זה", לפי מור, "בדיוק לפי החישובים לפיהם מקבלת מנהלת הליגה של הגברים 7.3 מיליון שקל".

הטוטו-ווינר לא ישלם לליגת הנשים 4.3 מיליון שקל. הליגה לא שווה את זה מבחינה שיווקית. הנשים תספקנה בהרבה פחות.

הטענות של הנשים מעלות מספר נושאים לדיונים מעמיקים. האם ליגת הכדורסל של הגברים שווה את הסכום שהיא מקבלת? אולי. האם היא שווה יותר מליגת הנשים? ברור. מן הסתם הכדורסל הנשי מעניין פחות מכדורסל גברים. יכול להיות שזה קשור לשנים של חוסר השקעה בכדורסל נשי - של המגזר הפרטי או המגזר העסקי - אבל זה בעיקר בגלל שזה טבעי שספורט, שחלק גדול מהמשיכה בו הוא העוצמה והיכולות האתלטיות של כוכביו, יהיה פופולארי יותר כאשר הוא משוחק על ידי גברים החזקים והאתלטים יותר מהנשים. האנשים שמייצגים את הנשים אומרים שהליגה שלהן יותר מעניינת ומרתקת ומה לא. אבל זה לא משנה. מלבד התעמלות, טניס וכדורעף, ענפי הספורט בהן משתתפות נשים הרבה פחות מעניינים את הציבור הנרחב. בישראל ובעולם כולו. אבל זה כבר לסטות מהנושא.

השאלה כאן היא למה עוצרות הנשים, באיומים, חתימה על הסכם שיווקי עם ליגת הגברים? מדוע בכלל לאיים בפנייה לבג"ץ? הנשים אומרות שהן סובלות מקיפוח מוסדי כבר שנים רבות אבל זה באמת לא לגיטימי במהלך משא ומתן עסקי ושיווקי לאיים בפנייה לבג"ץ. זו גם לא דרך נכונה לעשות חברים. למה בכל זאת זה קרה? לכאן נכנסת מילה נוראית: פוליטיקה.

אזהרה: התוכן הבא עשוי לגרום לכם לכאב ראש

הסבך הפוליטי באמת עבה וקשה לעבור. יש הרבה אינטרסים, תככים, מזימות, מה לא. למשל, איגוד הכדורסל, שמקבל 1.9 מיליון שקל ממנהלת ליגת הכדורסל, רוצה שיהיה למנהלת הסכם עם הטוטו-ווינר אבל הוא גם לא רוצה לממן לבדו את ליגת הנשים. מה שבקושי מדברים עליו זה שהאיגוד מעולם לא עשה שום מאמץ יצירתי או איכותי כדי לקדם את הכדורסל הנשי בישראל. הנשים לא יגידו את זה עכשיו כי הן צריכות את האיגוד במשא ומתן עם הטוטו-ווינר.

חוסר הקידום של ליגת הנשים קשור בכך שאיגוד הכדורסל הוא לא גוף שיווק ולא יכול לעשות חצי מהעבודה הטובה שמנהלת ליגת הגברים עושה. זה כי האיגוד הוא גוף שמנוהל על ידי פולטיקאים, אנשי הסתדרות, בכירים במס הכנסה אבל ללא אנשי מקצוע או אנשי שיווק.

ליגת הנשים היא חלק מהאיגוד הזה אבל לפי הדרישה מהטוטו-ווינר רוצות שהתייחסו אליהן כאילו היו גוף שיווקי ועסקי כמו מנהלת ליגת העל לגברים. הן טוענות גם שאי אפשר לעשות שיווק בלי לקבל כסף ומקוות ששרת הספורט (שחרטה על דגלה את קידום ספורט הנשים) ויו"ר הטוטו יעזרו לקדם את הכדורסל הנשי מבחינה כספית בשם הפמיניסטיות. ואם לא - יפנו לבג"ץ. מה בג"ץ קשור לספונסרשיפ? בישראל הוא קשור. איכשהו.

הקצאות לחוד, שיווק לחוד

בזכות ועדת בורוביץ' הטוטו-ווינר יעלו כבר בשנה הבאה את ההקצאות מ-5 מיליון שקל ל-10 מיליון שקל. המנהלת של ליגת הכדורסל לגברים לא תקבל את הכסף הזה. המנהלת גם לא דורשת אותו.

הקצבות ממשלתיות, שמועברות דרך הכספים שהטוטו-ווינר מרוויח מהימורי ספורט, חשובות לקידום ספורט הנשים בישראל. אני חושב שספורט הנשים צריך לקבל יותר הקצאות ממשלתיות כדי להשלים פערים שנוצרו בגלל שנים של הזנחה.

אבל הקצאות לחוד וכספים שיווק לחוד. האם יש לנשים זכות לדרוש כספי שיווק בגלל שלפיהן חלק מהכספים שמועברים לגברים הם קונספירציה שובניסטית למיגור הנשים? לא.

האם הנשים צריכות לקבל יותר כסף מהשיווק? אולי. כנראה שכן. אבל לקבל יותר כסף כדי להביא לכאן שחקניות זרות, שכביכול מביאות צופים למגרש, זה לא שימוש ראוי בכסף הזה. בטוטו-ווינר, למשל, ישמחו להעניק כספים גדולים כדי לבנות אקדמיות מיוחדות לכל קבוצת כדורסל נשים ולעזור בגיוס ילדות אליהן. זה גם שימוש ראוי יותר בכספים מספונסרשיפ של חברה ממשלתית. לטעמי, זה בדיוק מה שקבוצות נשים, שרובן המכריע חי על כספי ציבור בלבד, צריכות לעשות.

בנוסף, הטוטו-ווינר יישמח גם להתנהל מול מנהלת ליגת נשים חזקה שמנוהלת על ידי אנשי שיווק.

אבל ליגת הנשים מנוהלת על ידי איגוד הכדורסל והן לא חזקות מספיק כדי להקים מנהלת משל עצמן. מנהלת, כפי שהוכח, זה מה שנכון מבחינה שיווקית, עסקית, מסחרית. זה גם יעשה טוב לכדורסל הנשים ואולי לספורט הנשי. הגיע הזמן של הנשים להיפרד מהאיגוד.

תגיות