אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עוד לא אבדה תקוותנו

עוד לא אבדה תקוותנו

ערב יום הכיפורים איננו יכולים לסמוך רק על רחמי שמים. זה הזמן לדרבן את הממשלה שלנו לעשות משהו טוב, משהו אופטימי - במקום רק לדבר

27.09.2009, 07:42 | יואל אסתרון

לדבר הוא יודע! אנגלית מצוחצחת כזו לא שמענו מאז ימיו עטורי התהילה של אבא אבן. לא יכולתי שלא להתפעל מהעושר הלשוני, הטון המדויק, הפנים הקודרות. שמחתי שאדם כה רהוט, כה מבריק, מייצג את מדינת היהודים. אכן, כפי שכתב נחום ברנע, בנימין נתניהו היה במיטבו. הפעלולים - לנופף בתוכנית המקורית של מחנה ההשמדה אושוויץ - היו מיותרים, אבל המופע זכה לתשואות. בזירה הבינלאומית, מול המצלמות, ביבי זוהר. במיטבו.

ובכל זאת, כשהנאום הסתיים, החלה לנקר בי השאלה המטרידה: או.קיי, אם נתניהו הוא השגריר המלוטש שלנו בעולם, מי יהיה ראש הממשלה? מי יוביל וינהל כאן את המדינה בשנה הקרובה? בשנים הבאות? מדינת ישראל הלכה לאיבוד והיא זקוקה לרועה טוב בימים אלה כשברבור שחור מאיים, עדיין, לרסק את היציבות העולמית וכשהאזור הדפוק שלנו עלול להידרדר לעימות קטלני. כי הרגע הקריטי הוא "קרוב להפליא ורועש להחריד".

אפשר להתווכח עד זוב דם אם ביבי טוב או גרוע מקודמיו. בעיניי, היו ראשי ממשלה גרועים ממנו, אבל אני מציע להניח את הוויכוח הזה להיסטוריונים. כי השאלה הדחופה יותר עכשיו, בתש"ע, היא האם ראש הממשלה ושריו מסוגלים להוביל את ישראל בדרך הנכונה ולנהלה כראוי. בינתיים, הצלילים הצורמים מירושלים מבשרים רע.

ההורים שלנו, יתומים בפוסט־טראומה, חוללו נס. הם הקימו במזרח התיכון, כנגד כל הסיכויים, מדינה מדהימה. הם הניחו את היסודות לחקלאות שכבשה ביצות ומדבר, תעשייה חרוצה של טכנולוגיות עלית, אקדמיה חכמה שהצמיחה מדענים מובילים, צבא חזק ומתקדם, רפואה טובה, בנקאות משוכללת, תקשורת מתוחכמת. בשכונה קשה ואלימה של עוני מרוד הגענו להכנסה שנתית לנפש של כ־27 אלף דולר.

אנחנו עדיין נהנים מפירות ההצלחה הפנומנלית הזו. אבל, כידוע, כיוון מוטעה וניהול גרוע עלולים להוביל גם את החברה המצליחה ביותר לאבדון. בשנים האחרונות - וכל אחד מוזמן להגדיר את הטווח - איבדנו את הדרך. חלומות משיחיים הסיטו וגררו את הציונות המקורית והצודקת לכיבוש משחית. הרציונליות הפרגמטית של דת העבודה פינתה מקום לתרבות של משתטחים על קברים שמוציאה שם רע ליהדות. עוד ועוד ישראלים מעדיפים קמעות ולחשים על מתמטיקה ואנגלית. האסטרולוגיה מנצחת כאן את הננו־טכנולוגיה.

וגם זה לא רציונלי, ולא במקרה: אנשים מצוינים התבצרו בכמה מתחמים מגוננים - מדע, הייטק, עסקים מתוחכמים - לעתים קרובות עם הפנים החוצה לעולם. הם מאמינים שהאיים שלהם ישרדו גם כשהם מוקפים בבערות ובריונות נוסח העולם השלישי. כמה זמן ישרוד ההייטק הישראלי בשפיץ של התחרות הגלובלית, כשהוא נטוע במדינה שלא משקיעה בחינוך את המשאבים הדרושים? ומי ידאג לדור הבא של החוקרים, היזמים והמפתחים?

האנשים המצוינים מוכנים משום מה להפקיד את ניהול המדינה בידיהם של עסקנים בינוניים, בטלנים, לא מעט הזויים, ומקצתם גם מסוכנים, וכל מיני פולישוקים שהתקבצו לכנסת מביכה ולממשלה מנופחת. בסדר, בסדר, יש כמה אנשים טובים בפוליטיקה, ויש גם צדיקים בסדום, לא יפה להכליל. נכון, רק תנו לי עשרה שמות.

הדור הקודם עשה יותר ודיבר פחות ברוח האימרה: "לא חשוב מה יגידו הגויים, חשוב מה יעשו היהודים". היום נתניהו מאמין כנראה שלא חשוב מה יעשו הגויים, חשוב מה יגידו היהודים. הוא מדבר הרבה, במיוחד באנגלית, אבל עושה מעט. מאז עלה לשלטון הוא הודף את ברק אובמה, כאילו תכליתו היחידה היא להמשיך להתבוסס בכל מיני מאחזים מהבהבים. ואנחנו, רוב הישראלים, יותר מ־95%, החיים בגבולות הקו הירוק, לא דורשים מראש הממשלה שיואיל להתפנות אלינו בתש"ע.

ערב יום הכיפורים, כשכולנו מבקשים שוב לפתוח לנו שער, לעת נעילת שער, אנחנו לא יכולים לסמוך רק על רחמי שמים. וגם "היד הנעלמה" של אדם סמית לא תספיק כאן. אנחנו חייבים גם לדחוף את הממשלה לעשות משהו טוב, משהו אופטימי, בתש"ע.

למשל - לעשות שלום עם סוריה. זה אפשרי. לנסות עוד סיבוב של שיחות על פיוס עם הפלסטינים, למרות הספקות המובנים. לא להסתבך בהתקפה הרפתקנית על איראן. לסייע באגרסיביות לענפי היצוא לצלוח את המשבר העולמי. להתחיל פרויקטים לאומיים נועזים, קיינסיאניים, בחינוך ובתשתיות, כגון רישות פס רחב של כל בתי הספר במדינה. למחוץ בכוח את משפחות הפשע המאורגן המטילות אימה על שופטים ושוטרים. ועוד ועוד.

לקוראים ספקנים שנדים לנאיביות של הטקסט הזה, אני משיב מראש: כן, עוד לא איבדתי תקווה. ואתם?

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
הספינה שוקעת, השאלה רק באיזה מהירות המים ממלאים אותה
כאשר יש אלפי אנשים שבוחרים לא לעבוד כדי "ללמוד תורה" ונוקטים בפרו ורבו חסר רסן , כאשר הדבר היחיד שמעניין אותם זה האם הילד יודע לומר פסוק זה או אחר ולא האם הוא יודע מתמטיקה או אנגלית מה פלא שאנו חיים על זמן שאול. מספיק לראות מה קורה בירושלים וקריית יובל כדי להבין שזה הפרומו למדינת ישראל כולה עוד 5 שנים.
לאונרדו , טיטאניק  |  28.09.09
6.
אתה טועה יואל
איזה אנשים מצויינים? תסתכל סביבך על "קהילת העסקים" המופלאה... רובם עובדי אלילים וקמעות בדיוק כמו אחרון חסרי ההשכלה, רובם רודפי בצע, מכורים לאגו ומנותקים מהמציאות. היום שבו "הטייקונים" ו"המנהלים המצויינים" שלהם, יודיעו שהם קוראים להעלות שיעור המס השולי ל-90 אחוז ויהיה כסף לכל הפרוייקטים האלה, זה היום שבו המדינה תשתנה. נראה את העיתון שלך מוביל קמפיין לזה.
אחד ש  |  27.09.09
5.
אני איבדתי את התקווה
כשהבן הגדול שלי יתגייס, בקייץ 2002, כ- 50% מהמחזור ישתמט. מתוך זה כ- 25% לא יתגייסו כי תורתם בטלנותם, 17-18% לא ייתגייסו כי הם ערבים, ו- 7-8% לא יתגייסו כי לא בא להם. מערכת החינוך קרסה כבר מזמן. בבחינות מייצב, המנהלת והמורים עוברים בכיתות ופותרים את הבחינות לילדים. ולא שהחינות קשות מדי, הן קלות עד כדי גיחוך. במתימטיקה לבגרות 3 יחידות, שזה המינימום הנדרש ומה שהרב עושים, התרגיל הכי קשה הוא פתרון משוואה ריבועית. בשיעורי אנגלית, בסוף בית ספר יסודי, הילדים לא יודעים לקרוא ולדבר. הם רק לומדים לדקלם מילים, להבין לא צריך. תחום ההיטק דואך. אני יודע כי אני נמצע בתחום. הנטישה של מהנדסים וחוקרים עולה ועברה כבר את המסה הקריטית. להעסיק הים מהנדס בארץ יקר בכ- 20% ממהנדס אמריקאי. המיסים הגבוהים עושים את זה. אז מי משוגע להעסיק כאן עוובדים? חברות באות לכאן למספר שנים, מקבלות תקציבי מדען, וכשגומרות את תקופת ההתחייבות, עוזבות. מהנדסים, חוקרים ורופאים, כשמגלים באמצע שנות השלושים לחייהם, כי 70-80% מהכנסותיהם הולכות למיסים, ולכן לא יגיעו אף פעם לרווחה כלכלית, עוזבים. לכן איבדתי את התקווה. ולא רק אני. אני אתפלא מאוד אם עוד 30-40 שנה ישאר כאן משהו.
יואב , ירושלים  |  27.09.09
4.
לא, אין תקווה...
הביטו סביבכם, כולם - במדינת תל-אביב, הכוונה - חיים מצוין: יושבים בבתי קפה הגובים מחירים מופקעים על כוס קפה. שוכרים דירות עלובות במחירים מגוחכים בלב ה"סוהו" או ה"סיטי" (כפי שחלקינו מתעקשים לכנות את הרבעים המתפוררים במרכז העיר ודרומה, ולו על מנת לחוש קירבה מזויפת לניו-יורק, ולא ללבנט בו כולנו קבורים) של תל-אביב. נוהרים אחת לשנתיים להצביע לליכוד (או "קדימה" או השד יודע איך חבורת חדל האישים שמולכת עלינו מכנה את עצמה היום) בלי ממש לדעת למה. מנופפים באלפינו ב"סטיקלייטים" ירוקים בהופעות מרדימות של פנסיונירים בני 75, תענוג עבורו שילמנו סכום בלתי הגיוני בעליל, וממשיכים לקוות שאומן רלוונטי(!) יטרח ביום מן הימים להגיע לפינה העגומה הזו במזרח התיכון. כאשר כולם חיים כל-כך טוב, מדוע שיחול שינוי? ובינתיים, בעולם האמיתי, העוולות ממשיכות. מנהיגינו עושים בקופה הציבורית כרצונם. הפלסטינים נמקים תחת עול הכיבוש, החברה הישראלית מתפוררת, החלשים נשארים מאחרו והחזקים מפקיעים כל חלקה טובה של סולידריות חברתית לשם הפקת רווח אישי במסגרת "תהליכי הפרטה" למיניהם. הפריפריה שוקעת, וכל מי שיכול נוהר למרכז, מה שגורם לעלייה חסרת היגיון בעליל במחירי הדיור בגוש דן. אבל טוב לכם, לא? וכל זה, כמובן, לא מעניין אף אחד, ויוצר אבסורד לפיו במדינה בעלת שיעור העוולות הגבוה ביותר, מתקיימת לה אחת החברות האדישות ביותר בעולם המערבי. לצערי הרב, הידקטטורה הימית ששולטת בישראל כבר למעלה מ-30 שנה הצליחה היטב לסמא את עיני הציבור הרחב בסיסמאות בטחוניות קלושות, ובו בעת מצליחה להוריד את סף הידע האינטלקטואלי של הציבור לשפל חסר תקדים - ידוע הרי שציבור מטומטם לא שואל שאלות). הציפיות נמוגו מזמן. אין לנו תקומה כל עוד הדיקטטורה של הימין תמשיך לשלוט בנו. אבל אני מניח שזה בסדר מבחינת הרוב. המשיכו לנופף בס"טיקלייטים" הירוקים, ציבור מדושן מעונג. המשיכו, כי הימים הטובים לא ימשכו עוד זמן רב.
ג'. זולה  |  27.09.09
לכל התגובות