אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - זינוק של 14% בהיקף ההלוואות למשכנתאות צילום: עומר הכהן

בלעדי - זינוק של 14% בהיקף ההלוואות למשכנתאות

היקף המשכנתאות שניתנו באוגוסט עמד על כ־4.2 מיליארד שקל. לראשונה זה שנה חצה היקף המשכנתאות את רף 4 מיליארד השקלים

29.09.2009, 07:00 | תומר זלצר

ההיקף הכולל של ההלוואות למשכנתאות שניתנו באוגוסט עמד על כ־4.2 מיליארד שקל - כך נודע ל"כלכליסט". מדובר בעלייה של 14% לעומת היקף המשכנתאות שניתנו ביולי ובעלייה של 24% לעומת היקף המשכנתאות שניתנו באוגוסט 2008. זו הפעם הראשונה מאז יולי 2008 שבה ההיקף החודשי של המשכנתאות שניתנו במשק חצה את רף 4 מיליארד השקלים. בשמונת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו ההלוואות למשכנתאות שניתנו במשק ב־24 מיליארד שקל. ההלוואות למשכנתאות שניתנו ב־2008 הסתכמו ב־35.4 מיליארד שקל.

- - -

הריבית הנמוכה במשק בשנתיים האחרונות הובילה לעלייה משמעותית בביקוש למשכנתאות הניתנות במסלול הצמוד לריבית הפריים (ריבית בנק ישראל + 1.5%). עד להעלאת הריבית שביצע נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בסוף החודש שעבר עמדה הריבית במשק על רמתה הנמוכה בהיסטוריה - 0.5%. בעקבות זאת, יותר מ־60% מהמשכנתאות שניתנו מתחילת השנה היו במסלול הצמוד לריבית הפריים.

ביום חמישי האחרון החליט פישר שלא להעלות את הריבית ולהשאירה על 0.75%. בהודעת הבנק המרכזי נכתב: "בהחלטה להותיר את הריבית ללא שינוי ולהמשיך במדיניות מוניטרית מרחיבה ומדיניותו בשוק המט"ח, מאזן בנק ישראל בין הצורך בהחזרת האינפלציה לתחום יעד יציבות המחירים; הצורך לתמוך בהתאוששות הכלכלה ולהגביר את התעסוקה נוכח שיעור האבטלה הגבוה; והצורך בשמירה על היציבות הפיננסית".

בנק ישראל סבור כי ריביות הבנקים המרכזיים במשקים המובילים, הנמצאות ברמות נמוכות, עתידות להישאר כך גם בחודשים הבאים. הבנק המרכזי התייחס בהודעתו גם לשוק המט"ח: "התחזקות השקל מול הדולר בחודש האחרון לא היתה בולטת לעומת העולם, שכן חלק מהמטבעות העיקריים התחזקו אף יותר. פעילות בנק ישראל בשוק המט"ח מיתנה מגמה זו".

ההערכות בשוק ההון הן כי בחודשים הקרובים הנגיד יעלה את הריבית. המשמעות מבחינת בעלי המשכנתאות הצמודות לפריים היא לא מעט כסף: ההחזר החודשי של משכנתה ממוצעת של 500 אלף שקל ל־20 שנה הצמודה לריבית הפריים עלה כבר ב־2% בעקבות העלאת הריבית האחרונה. אם ריבית בנק ישראל תעלה לרמה של 3%, למשל, ההחזר החודשי יעלה ב־22% לעומת היום.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
ל 6 למה לגור בפתח תקווה??? זה טיפשי
מי שיכול להרשות לעצמו לגור בצפון ת"א או בר"ג (רוב השכונות פרט לרמת שקמה ועמידר) או בגבעתיים יעדיף לגור שם מאשר בפ"ת שהיא מרוחקת יותר מהמרכז ועדיין זו פ"ת על כל המשתמע מכך שאי אפשר להשוותה לערים הנ"ל ואפילו לא לערים בשרון כמו רמת השרון או רעננה.
אמיר  |  29.09.09
4.
חסרים הנתונים העיקריים: כמה מיחזור וכמה רכישות חדשות, כמה דיירים וכמה להשקעה
הרושם שאני מקבל הוא של הסתערות של משקיעים, אבל לא של משפרי דיור או זוגות צעירים. וכמובן: המוני לווים ותיקים שמשפרים תנאים בעקבות הריבית הנמוכה. ואם אני צודק, אז זה עולם אחר לגמרי, של אופנה חולפת, ולא של ביקוש אמיתי.
טרדן בלתי נלאה  |  29.09.09
לכל התגובות