אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל תספידו את הדולר

אל תספידו את הדולר

כשהשוק יחזור להתבסס על נתונים כלכליים - הדולר יזנק

29.09.2009, 09:03 | גדעון בן נון
למרות האווירה הקיימת נגד הדולר עקב המדיניות המרחיבה באופן יוצא דופן של הממשל, הגורמים החזקים בשוק ממשיכים לקנות את הדולר ללא חשש, למרות היעדר התגובה להתפתחויות הכלכליות בארה"ב. הדבר מהווה סמן לכך שלמרות המגמה מבוססת האווירה, הדולר ממשיך להיות הגורם המרכזי בשוקי המטבע - מצב המהווה קרקע יציבה לחזרתו של הדולר למגמת התחזקות.

הדולר משקף בעולם עמדה של חולשה, כאשר כלל ההחלטה הברור של השווקים ממשיך להיות ברור: עליית מחירים בשוקי המניות = היחלשות של הדולר.

הדבר ניכר בגרף הבא (לחצו על הקישור), המציג את ה- S&P500 (בשחור) יחד עם אינדקס הדולר (באדום):

כלל החלטה זה מהווה דפוס התנהגות ברור אשר הוא הופכי לתקופה הקשה שעברה על השווקים לפני כשנה, במהלכה המשקיעים ברחו אל הדולר. בריחה זו אל הדולר היתה במסגרת הורדת התיאבון לסיכון ואילו המהלכים האחרונים, משמעותם עליה ברצון לקחת סיכונים בהשקעה בשוקי המניות ולהצטרך בכך אל המגמה הקיימת.

דולר נחלש – למרות סימני ההתאוששות בארה"ב

התוצאה היא זו: למרות שהמשק האמריקאי הוא הראשון להראות ניצנים חיוביים במישור המקרו-כלכלי, במישור הריאלי, הדולר מראה חולשה ויורד מול מטבעות אחרים, עקב התחלופה בשוקי ההון.

בתיאוריה ובמעשה - המטבע אמור לשקף מצב וציפיות לגבי מצב הכלכלה - לא רק אווירה. בכל זאת, בחודשים האחרונים אנו רואים את הדולר נחלש למרות הצפי לשיפור בכלכלה. צפי זה מתבסס על בלימה בקצב הגידול במספר דורשי העבודה וקצב צמצום המשרות, בהתחלות הבניה, בצריכה של מוצרים בני קיימא וכן – בירידה מתונה מהצפוי בתוצר ברבעון השני.

ברור כי אלו הם רק סימנים והם נובעים במידה רבה מהפעילות המרחיבה מאוד של הממשל, אולם עדיין – מדובר בכיוונים ובסיכוי סביר ל"התנעה" מחדש של הכלכלה והמשק האמריקאי. חשוב לציין כי בנוסף למהלכים אלו – קיים גל עצום של עידוד הצרכן האמריקאי לקנות בכלל ולקנות תוצרת מקומית – בפרט. כמו כן, שוק המשכנתאות בארה"ב מתעורר לחיים והדבר מתחיל להניע מחדש את ענף הבניה, אשר אחראי לאורך זמן על כ-10% מהתוצר בארה"ב.

ההשקעה בחוב של ארה"ב - נמשכת

החולשה בדולר נרשמת על רקע הגידול הצפוי בגירעון בארה"ב. על רקע גיוסי הענק בארה"ב, המסתכמים לכ- 1.4 טריליון דולרים מתחילת השנה – ניתן היה לצפות כי הדבר ייצור השפעות חריפות עוד יותר בשני מישורים:

1. הדולר עלול היה להיות חלש הרבה יותר.

2. על רקע אותו חשש, תשואות האג"ח היו עשויות להיות גבוהות משמעותית יותר.

בפועל, ההשפעות של הגירעון הענק הן מתונות יחסית לחששות והן אינן יוצרות משבר בשני המישורים הנ"ל, אלא חולשה בלבד. מבלי שנזלזל במהלך ההיחלשות של הדולר, הוא חזר לרמתו ערב המשבר כך בראיה היסטורית, ניתן לראות את המהלך הנוכחי כחלק מהמהלכים שליוו את המשבר: ריצה אל חוף מבטחים ולאחר מכן – תיקון, במהלך של שנה.

גם המגמה בשוק האג"ח בארה"ב מעידה על היעדר משבר בדולר. הגרף הבא (לחצו על הקישור), המציג את תשואת הטרז'ריס (אג"ח ממשלתיות) לטווח של 5 שנים, אשר אינה מראה סימני עליה משמעותיים, למרות הגיוסים העצומים. השבוע, משרד האוצר בארה"ב גייס 112 מיליארד דולר, בטווחים בין שנתיים ל-7 שנים. למרות ההיצע הגדול, אגרות החוב האמריקאיות פוגשות ביקוש רב והתשואות ירדו עוד בשבוע האחרון: 2.35% בטווח ל-5 שנים ו- 3.3% בטווח ל-10 שנים.

הדבר נובע מנטיה של בנקים מרכזיים – סין בראשם - ושל בנקים מסחריים גדולים, להמשיך ולרכוש אג"ח אמריקאיות בהנפקות, המסתכמות למאות מיליוני דולרים בכל חודש. על פי נתוני הממשל, קרוב ל-50% מהחוב המגוייס – נרכש על ידי משקיעים מחוץ לארה"ב, אשר אינם חוששים להמשיך ולממן את ארה"ב. ייתכן כי גם הברירה לא מצויה בידם, אבל בפועל – החשש מפני משבר מטבע בארה"ב אינו מונע מהן לנהור אל הדולר.

בהקשר זה ראוי להזכיר כי הדולר עדיין מהווה מטבע מרכזי בעולם, כאשר 65% מהיתרות נמצאות במטבע זה. לפיכך, למרות הקריאות הבלתי מעשיות של גופים כגון האו"ם – ליצור מטבע חליפי, מלבד היותן אנקדוטה, הן אינן בעלות תוכן מעשי. בפועל, ההשקעה של גופים גדולים בעולם – באג"ח של ארה"ב – נמשכת וביתר שאת.

ניתן לומר כי המטבע האמריקאי לא ירד מהבמה המרכזית בשוקי המט"ח בעולם. כאשר, כפי שאכן ניתן להניח, המגמות תחזורנה להתבסס על כלכלה ולא רק על האווירה בשווקים, הנטיה השלילית כלפי הדולר תמצא גופים רבים באחזקת חסר במטבע זה. אז, ניתן להניח, כי הדולר יחזור לעלות – ובגדול.

הכותב הוא מנכ"ל שקל אג'יו מקבוצת שקל

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
זה שאין טפטוף כרגע לא אומר שמחר לא ירד גשם
מדובר במערכות לא לינאריות וכבדות מאוד. שיווי המשקל הקיים כבר עשרות שנים לא יכול לשתנות מהר מידי כי זה רע לכולם. נזכור שארה"ב משלמת יותר ממיליארד דולר ביום רק על הריבית של הגרעונות. יש לה גרעון מסחרי חודשי של כ-30 מיליארד דולר כבר יותר משלושים שנה וגרעון תקציבי מטורף. עוד לא דברתי על חוב האשראי הפנימי של אזרחי ארה"ב. הבעיה היא לא הגרעונות כמו חוסר היכולת להתחרות עם השווקים במזרח. ארה"ב נהפכה בשנים האחרונות לכלכלת שירותים: עורכי דין, רואי חשבון, משווקים ומקצועות מסוג זה. חוץ מלייצר כלי נשק טובים אין תחום שהיא טובה מאחרים. ארה"ב היא 5% מאוכלוסית העולם אך היא צורכת 25% מהמשאבים שלו. המלחמה בעיראק סימנה את סוף עידן הביזה. השיטה הישנה של ללכת למדינה חדשה (כמו ניגריה ועיראק) להשתלט על אוצרות הטבע שלה ולהעמיד פנים כחברים ותיקים - פשה מן העולם. הדולר עוד יקרוס וארה"ב עוד תפשוט את הרגל. זה יקרה הרבה יותר מהר ממה שנדמה.
יאיר ח.  |  29.09.09