אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי - הפרוטוקולים בפרשת מרידור נחשפים: הוועדה הזהירה מפני הפסדים כבדים צילום: מיכאל קרמר

בלעדי - הפרוטוקולים בפרשת מרידור נחשפים: הוועדה הזהירה מפני הפסדים כבדים

מפרוטוקול ישיבת ועדת ההשקעות של אוניברסיטת ת"א מלפני חצי שנה עולה כי חבריה מתחו ביקורת נוקבת על החלטת יו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור למכור את תיק המניות וכינו אותה "צעד שערורייתי"

30.09.2009, 07:00 | נעמה סיקולר

חצי שנה לאחר שהתכנסה ועדת ההשקעות של אוניברסיטת תל־אביב לדון במימושים שביקשה יו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור לקדם, נחשפים חלקים עיקריים מפרוטוקול הישיבה שבה הובעה מחאה גורפת מצד החברים על ההחלטה למכור את תיק המניות והאג"ח הקונצרניות. המהלך מתואר בפרוטוקולים כ"החלטה לא ברורה" שהתקבלה ב"הליך קבלת החלטות שגוי ומנוגד למינהל תקין". חברי הוועדה מתריעים מפני "הפסדים לאורך זמן" וטוענים כי מדובר ב"חוסר מקצועיות", אלא שכל אלה לא הצליחו להניא את יו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור מההחלטה לממש באופן גורף וחד־צדדי את תיק המניות ותיק האג"ח הקונצרניות.

בלעדי אוניברסיטת ת"א: מרידור מימשה, הוועדה התפזרה בשיא המשבר, מימשה אוניברסיטת תל אביב את כל מניותיה ומרבית האג"ח הקונצרניות שלה. שלושת חברי ועדת ההשקעות התפטרו מיד במחאה. יו"ר הוועד המנהל ליאורה מרידור: "התחזיות היו קשות ולא יכולנו לעמוד בהפסדים" נעמה סיקולר, 77 תגובותלכתבה המלאה

הפרוטוקולים שהגיעו לידי "כלכליסט" במסגרת המאבק המתחולל באוניברסיטה חושפים כי יו"ר הוועד מרידור כלל לא הגיעה לוועדת ההשקעות אף שהתבקשה על ידי חבריה להגיע לישיבה שהתקיימה ב־29.9.03 כדי להאזין להם. משנעדרה מרידור מהישיבה ולנוכח הביקורת החריפה והאחידה של חבריה הם הסמיכו את היו"ר דאז, ארנון טיברג, להיפגש עמה כדי להעביר לה את תוכן דבריהם. אולם לפגישה שנקבעה לשלושה שבועות מאוחר יותר כבר לא היתה כל משמעות.

מרידור החליטה על המימוש באופן חד־צדדי עוד לפני שנפגשה עם יו"ר ועדת ההשקעות ושמעה את הטיעונים. מכירת כל תיק המניות של האוניברסיטה ומרבית תיק האג"ח הקונצרניות ייתרה את הצורך בפגישה עם טיברג והובילה להתפטרות הקבוצתית של כל חברי ועדת ההשקעות - היו"ר טיברג, אלדד תמיר, עמוס ספיר, פרופ' ליאו ליידרמן, פרופ' יאיר אורגלר ופרופ' רוני עופר.

מקורבים למרידור ניסו להסביר בימים האחרונים כי בנסיבות העניין, עקב הירידות בשווקים, החלטת המימוש הגורף היתה סבירה ועומדת בקריטריונים של מינהל תקין. ההתנגדות הגורפת של חברי ועדת ההשקעות, ואפילו עמדת היועץ החיצוני שנשכר לצורך העניין על ידי האוניברסיטה עצמה, מעמידים את הנושא באור שונה.

"לא נכון היה למכור את תיק ניו יורק ללא אישור ועדת ההשקעות. להבא מבקש שהחלטות עקרוניות מעין אלה יתקבלו באישור חברי הוועדה. אינני מסכים עם החלטת הוועד המנהל", אמר לפרוטוקול פרופ' עופר והוסיף, "לא ברורה לי ההחלטה למכור את תיק האג"ח - בהגדרה, לכל אג"ח קונצרנית יש סיכון".

על כך הוסיף יו"ר הוועדה טיברג: "כל הליך קבלת ההחלטות שגוי ונוגד מינהל תקין. אני מעדכן את הנוכחים כי שוחחתי עם ליאורה וביקשתי ממנה להגיע לישיבה זו, אך נבצר ממנה. מעריך כי לאורך זמן האוניברסיטה תספוג הפסדים כתוצאה מהמהלך".

"אני חייב להגיד שזו החלטה לא מקצועית, שערורייתית, שנעשתה בחיפזון תוך זלזול באנשים שכל רצונם הוא לעזור ולתת את מיטב מרצם לאוניברסיטה", אמר לפרוטוקול אלדד תמיר. "אני מצפה ממוסד אקדמי מוביל להיות מקצועי ולא לנהוג כמו אחרון המשקיעים הלא מקצועיים. החלטה זו, וזו בלבד, תוביל להפסדים כבדים ופגיעה ישירה בכספי האוניברסיטה. אינני מוכן לתת יד לכך".

מפיו של עמוס ספיר, לשעבר יו"ר מעלות, נשמעים הדברים כך: "אין אוניברסיטה אחרת בארץ ובעולם במבנה השקעות כזה כפי שהוחלט על ידי הוועד המנהל... הוועדה אינה יכולה לבצע את עבודתה תחת החלטות אלה. חושבים שאגף הכספים של האוניברסיטה ביחד עם היועצים יכולים לנהל את ההשקעות ואין צורך בוועדה".

"לוועד המנהל יש את המנדט להגדיר את רמת הסיכון הרצויה לו. מאידך, הוא לא צריך לנהל את התיק, למשל על ידי הנחיה למכירת מניות", הוסיף הפרופ' ליאו ליידרמן. גם המומחה החיצוני שנשכר על ידי אוניברסיטת תל־אביב, אוהד לבקוביץ מחברת אקסקליבר, שהגיע לישיבה, הסביר לנוכחים כי אם האוניברסיטה רוצה להשקיע באג"ח ממשלתיות אין לה כלל צורך בוועדת השקעות. עם זאת, אם האוניברסיטה כן רוצה להקצות כספים לנכסים שונים, יש לה צורך בוועדה, וממוצע הקצאת המניות אף צריך לעמוד על 50% (הרבה מעל המצב בפועל בתיק בעת המימוש - 15% במניות).

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
היא לא תתפטר, ויש לפטרה לאלתר
אבל מי יעשה זאת? המבנה החדש של האוניברסיטאות הציבוריות מעניק לה מעמד של דיקטאטור ללא עוררין. הביקורת גם לא באמת מעניינת אותה. היא עסוקה כרגע בחיפוס בובה ציתנית לתפקיד "נשיא האוניברסיטה". היא בודאי "תיקח אחריות" כמו בעלי תפקידים אחרים במחוזותינו בימים אלה ותידבק לכסא. הפרשה העגומה של מחדליה באוניברסיטה (כולל הפיטורים של הנשיא) מדגימה היטב את האיוולת של המיבנה שנכפה על האוניברסיטאות ב"מיתווה מלץ". ראו לצורך זה את המאמר המצויין: http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3362258,00.html
תמר  |  30.09.09
4.
דרושים: חדלי אישים
לתפקיד נשיא האוניברסיטה וחבר ועדת השקעות באוניברסיטה שוקעת במרכז דרושים חדלי אישים. דרישות התפקיד: לעשות מה שליאורה אומרת. רצוי ניסיון קודם בהפעלה מרחוק. יתרון לתם ולהוא שלא יודע לשאול. לא לבעלי רעיונות משלהם ויוזמה. מומלץ לשלו"ח קו"ח מעודכן, בקרוב יתפנו תפקידים רבים באוניברסיטה.
דמוסתנס  |  30.09.09
3.
ליאורה מרידור לא מבינה דבר וחצי דבר בהשקעות.
כל מי שנתקל בה בפורומים שונים הקשורים לנושא יכול להעיד על כך. יש להעיף אותה מיד מכל המקומות ע"מ לשמור ע כספי הציבור - הרי כל מה שמעניין אותה הוא להראות שהיא יודעת יותר טוב מכולם. בהחלט 1 צודק בכל מילה לגבי אופיה ולגבי כישוריה המקצועיים ראינו הוכחות באונ' ת"א ובפניקס.
בנצי  |  30.09.09
2.
עשן בעיניים
גב' מרידור מחביאה את הבעיה העיקרית: היא חרגה מתפקידה. ולא רק שחרגה מתפקידה, אלא גרמה נזק במליונים. טעמתה "כאילו האוניברסיטה לא הפסידה מפעולתה, מגוחכת..... לולא פעולתה, היו בתיק ההשקעות, עוד עשרות מליונים ומי ככלכלנית יודעת מהו הפסד. פעולתה משליכה גם על כוחניות בפיטוריו של נשיא האוניברסיטה. טוב תעשה הנ"ל אם תתפטר... בעלה דן, היה עושה זאת מכבר.
Dolan , תל אביב  |  30.09.09