אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

יו"ר ומנכ"ל סולאר מילניום: "ניתן להחליף את כל תחנות הכוח בישראל"

לדברי כריסטיאן בלטלה ניתן יהיה להעביר את כל תחנות הכוח בישראל לאנרגיה חלופית תוך 20 שנה בלבד. "בישראל קיים שטח פנוי בדרום שמתאים בדיוק לכך", הוא אומר

30.09.2009, 17:55 | ליאור גוטמן

בשנים האחרונות, באקט נדיר של חזון וראייה לרחוק, הבינו מקבלי ההחלטות בירושלים שכדאי לעשות משהו עם השמש הים תיכונית הקופחת. הם החליטו לקדם את הקמתן של תחנות כוח פרטיות, שחלקן יפעלו באנרגיות חלופיות. לפני כשנה קיבלה היוזמה דחיפה, כשהוחלט לשלם ליצרני חשמל פרטיים פי ארבעה ויותר מלחברת החשמל.

המגמה הזו לא נעלמה מעיני חברות הענק, שהחלו לנחות בישראל ולהתמודד במכרזים להקמת חוות סולאריות בדרום הארץ. אחת החברות הללו היא סולאר מילניום, שפתחה לפני כשבוע את הנציגות המקומית שלה. סולאר מילניום נחשבת לאחת החברות המובילות בעולם בתחום התרמו־סולארי. היא הוקמה לפני כעשור, והיתה הראשונה שהתקינה מתקן תרמו־סולארי באירופה. מאז הקימה החברה, שבראשה עומד כריסטיאן בלטלה, מתקנים דומים בקליפורניה ובספרד, שמפיקים מאות מגה־ואט.

"אין גבול לשמש"

"מטה החברה בגרמניה הבין מההתחלה שעיקר הפוטנציאל הוא לא במרכז אירופה", מספר בלטלה על ההחלטה לפתוח נציגות בישראל. "באירופה יש בעיה של שטח - ובעיקר בעיה של שמש. בשנתיים האחרונות גילינו שבישראל יש צורך בייצור חשמל, ניהלנו כמה פגישות עם גורמים שונים בשוק וגילינו שיש פה גישה טובה ועניין לאומי בהקמת תחנות כוח תרמו־סולאריות. ישראל תהיה אחד השווקים החשובים שלנו".

בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בהיקף ההשקעות של מדינת ישראל בייצור חשמל תרמו־סולארי, הודות לתמיכת האיחוד האירופי בתחום. ייצור החשמל מתבצע באמצעות קליטת אנרגיית השמש ושימוש בה לטובת חימום מאגרי מים. הקיטור שמופק מתהליך זה אחראי להפעלת טורבינות שמייצרות חשמל. "פוטנציאל ייצור החשמל מאנרגיית השמש בישראל יכול להגיע גם ל־4,000 מגה־ואט", אומר בלטלה (לעומת כ־11.6 אלף מגה־ואט שמייצרת חברת חשמל כיום). "בגלל שאנחנו אחד הגופים שמתמודדים על מכרזי האוצר (להקמת תחנת כוח תרמו־סולארית באזור אשלים שבנגב - ל"ג), אסור לנו עדיין לנהל מגעים עם אף גורם רגולטורי, אבל החלטנו לייסד את סולאר מילניום ישראל באופן רשמי". את החברה בישראל ינהל אלון בר.

בלטלה מסביר שהמתקנים של סולאר מילניום יכולים לייצר חשמל גם בשעות החשיכה, כיוון שאנרגיית השמש נאצרת במחסן עשוי מתכת נוזלית ומשתחררת כאשר השמש שוקעת - מה שמצמצם משמעותית את התלות באור השמש.

"כדי להפיק כ־50 מגה־ואט נדרש שטח של קרוב ל־2,000 דונם, כולל אחסנה", מחשב בלטלה. "בישראל קיים שטח פנוי בדרום הארץ שמתאים בדיוק לכך. ניתן בתוך 20 שנה להחליף את כל תחנות הכוח בישראל בתחנות תרמו־סולאריות. אם ייצרו בישראל בעשור הקרוב 5,000–4,000 מגה־ואט שמקורם באנרגיית שמש, כפי שאני מעריך, המטרה שלנו תהיה לפחות 10% משוק זה. תחשבו על המיקום הגיאוגרפי שלכם - אף אחד לא ישים גבול לשמש. אחרי החזר ההשקעה למדינה יהיה מקור לייצור חשמל שלא תלוי במחירי הגז או הנפט".

כריסטיאן בלטל, צילום: עמית שעל כריסטיאן בלטל | צילום: עמית שעל כריסטיאן בלטל, צילום: עמית שעל

מזרח תיכון סולארי חדש

אחד הפרויקטים הגדולים שבהם מעורבת סולאר מילניום הוא הקמת חוות לייצור חשמל לאורכה של צפון אפריקה. קונסורציום של 12 חברות, לרבות דויטשה בנק וליאנס, אמור להקים מספר רב של תחנות לייצור חשמל שיועבר לאירופה בעזרת כבלים תת־ימיים. "מדובר בפרויקט שהיקפו 400 מיליארד יורו ומעורבות בו עשרות מדינות. המיזם האדיר הזה ייצור אלפי מקומות עבודה ויעניק חשמל לאירופה ולאגן הים התיכון בכוח השמש. על רקע גילויי הגז בעולם ובאזור שלכם, כדאי לזכור שעוד 50 שנה ייגמר גם מקור האנרגיה הזה, וכדאי לחשוב כבר היום איך משלימים את החוסר".

ישראל יכולה להיכלל בפרויקט?

"כל מדינות מזרח התיכון נכללות בתוכנית, לרבות מצרים, שכבר בנתה מתקן של סולאר מילניום. כשיושלם המיזם, ישראל עשויה להתחבר למצרים באמצעות כבל תת־ימי ולהגדיל את מקורות האנרגיה שלה".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
לגשש בלש
ברגע שהמדינה מתחייבת לקנות חשמל במחיר בגבוה פי 4 מהמחיר שהיא מוכרת אותו לאזרחים, הדבר יעלה את המחיר לכולם. המדינה בעצם מסבסדת יצרנים פרטיים, כביכול כדי ליצור תחרות ולהוריד מחירים, אבל בפועל ה"תחרות" תרבע את המחירים ותעשיר את בעלי ההון שיבנו תחנות כח. עובדים עליך ואתה לא מרגיש.
אזרח  |  05.10.09
לכל התגובות