אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תיקון צרכני: גמר חקיקה טובה צילום: בלומברג

תיקון צרכני: גמר חקיקה טובה

תשס"ט הביאה עמה שורת שינויי חקיקה לטובת הצרכנים: מחובת הגילוי הנאות למצבו של רכב משומש ועד האחריות המוגברת של חברת האשראי במקרה של גניבת הכרטיס. כלכליסט בדק כיצד ניתן לעשות שימוש מושכל בשלושה תיקונים

30.09.2009, 10:35 | מארק שון

הרכב שרכשתם התקלקל? לתבוע את המוסך

חוק מכירת רכב משומש שנכנס לתוקף בדצמבר האחרון יוכל לשמש בשנה הקרובה את כל רוכשי הרכב שנתקלים בבעיות שהיו ידועות אבל איש לא טרח לספר להם עליהן. מטרת החוק היא להקל על רוכשים לברר מידע על היסטוריית התיקונים ברכב, והוא מאפשר לקונה לקבל את המידע באופן אמין מהמוסך או מחברת הביטוח שהיו אחראים על המכונית לפני הרכישה.

החידוש הגדול בחוק הוא שמי שרכש רכב ונתקל מיד בבעיות מהותיות יוכל לתבוע את חברת הביטוח והמוסך שלא גילו לו את הבעיות מראש. לדברי עו"ד זאב פרידמן, היועץ המשפטי של המועצה לצרכנות, עיקר המידע שניתן לקבל הוא על תיקונים או על טיפולים שבוצעו ברכב או כל מידע אחר שיכול להעיד על מצבו ותקינותו.

הבעיה העיקרית היא שהחוק תלוי בתקנות שעדיין לא הותקנו, ובעצם לא ניתן עדיין לעשות שימוש מעשי בשלב זה בחוק, אך נראה כי הוא גרם כבר לכמה תזוזות בשטח. "בימים אלה יש הצעה שמשרד התחבורה יקיים מאגר שבו יהיה מידע משלים לרוכשים, למשל שירשמו בכל טסט את מספר הקילומטרים שהרכב עשה, כך לא יוכלו לרמות בעניין הזה", אומר עו"ד פרידמן. לדבריו, "דבר נוסף הוא שהמוסכים לא צריכים לפחד לספק פרטים בנוגע לרכב מחשש לפגיעה בפרטיות של המוכר".

המלצה צרכנית: אם אתם רוכשים רכב, החתימו את המוכר על מסמך שבו הוא מאשר לכל מי שיש לו מידע על הרכב שימסור לכם אותו.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג
האשראי נגנב? חובה לקבל בחזרה חיובים במהירות

התיקון לחוק כרטיסי חיוב שנכנס גם הוא לתוקף בדצמבר הביא לכמה שינויים לטובת הצרכנים בשאלת האחריות מול חברת האשראי במקרה של גניבה או אובדן כרטיס. התיקון קובע שגם אם בעל הכרטיס נתן אותו למישהו אחר (בן, אח, הורים), שאיבד אותו או שהוא נגנב ממנו, בעל הכרטיס אינו אחראי לכך.

שינוי נוסף הוא שהתיקון לחוק קיצר את זמן החזרת הכסף על ידי חברת האשראי, וקבע שהחברה תחזיר את הכסף לבעל הכרטיס בתוך 10 ימי עסקים מרגע ההודעה על הגניבה, ולא בתוך 30 יום כפי שהיה קודם לכן.

המלצה צרכנית: דווחו מיידית על כל אובדן או גניבה, אבל יותר חשוב — בדקו היטב מה החוק אומר במקרה כזה ועמדו על שלכם מול חברת האשראי. אל תיתנו לה להאשים אתכם, שהרי אם אתם אשמים — אתם משלמים.

רוכש דירה חדשה? לא מסכנים יותר מ־7% מהסכום

פרשת קריסתה של חברת הנדל"ן חפציבה לימדה את רוכשי הדירות שהם צריכים להבטיח את הכסף שהם משלמים לקבלן לפני קבלת המפתח של הבית. תיקון של חוק המכר שזכה לכינוי "חוק חפציבה" נכנס סופית לתוקף באוקטובר בשנה שעברה, והוסיף כמה כלים צרכניים חשובים.

התיקון קבע בין היתר שהמוכר יפתח חשבון בנק שינוהל רק עבור הפרויקט המסוים שנועד לבניית הדירה, וממנו הוא יוכל למשוך כספים רק על פי התקדמות הבנייה, כדי למנוע משיכת כספים של לקוחות והשארתם בלי כסף ובלי דירה. במסגרת החשבון הזה, הרוכש מקבל מהבנק המלווה את הפרויקט תלוש שבו נכתב על כל התקדמות משמעותית של הקבלן.

שינוי נוסף שנועד להבטיח את הכסף של רוכש הדירה הוא שהמוכר לא יכול לקבל כסף "על חשבון" מחיר הדירה מעבר ל־7% מהמחיר (בעבר היה מדובר ב־15%), אלא אם הוא נתן לרוכש בטוחה שתבטיח את התשלום בעתיד — ערבות בנקאית, הערת אזהרה או ביטוח שיבטח את הכסף.

המלצה צרכנית: אם לקבלן הפרויקט אין ליווי פיננסי, בדקו היטב מה מצבו. בעסקאות מהסוג הזה צריך לשכור גורם מקצועי - עורך דין או רואה חשבון - שיבדוק את החוזה, יבדוק מה מצבו של הקבלן ואם הוא אכן מילא את הוראות החוק.

תגיות