אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כל המוקשים במודל הצ'יליאני צילום: בועז אופנהיים

כל המוקשים במודל הצ'יליאני

התאמת מסלול החיסכון ארוך הטווח לגיל החוסך עשויה לגרום לירידת מחירים בשוק

01.10.2009, 09:12 | גיל ויסמן

בעקבות המשבר הכלכלי החליט משרד האוצר לאמץ את המודל הצ'יליאני בענף הגמל, והחל מינואר 2011 יעברו כ־500 מיליארד שקל הנמצאים בנכסים כגון קופות גמל, ביטוח ופנסיה, למסלולים המתאימים לגילו של החוסך. כל חוסך שירצה תמהיל השקעות שאינו תואם לגילו, יצטרך לבקש זאת באופן אקטיבי. לדעתנו, מדובר במהלך מבורך שייטיב עם עמיתים רבים. עם זאת, יש בו גם כמה בעיות.

1. ההשפעות על שוק ההון

רוב הנכסים המוחזקים כיום במסלולים כלליים (כ־92% מנכסי העמיתים בקופות הגמל ושיעור דומה באפיקים האחרים) שייכים לעמיתים המבוגרים. לפי המודל הצ'יליאני, הרי שמינואר 2011 ייאלצו הגופים המוסדיים לדלל מהותית את שיעור המניות ואיגרות החוב המסוכנות בתיקי הלקוחות המבוגרים. לפי הערכות, בתקופה קצרה "ייזרקו" לשוק מניות בהיקף של כ־30 מיליארד שקל. התוצאה עלולה להיות ירידת מחירים משמעותית. קופות שלא ייערכו לכך מבעוד מועד, יפגעו בתשואות של לקוחותיהן.

לדעתנו, על משרד האוצר להקים ועדה שתעסוק בהשפעות הרפורמה על שוק ההון ושתמצא את הדרך למנוע את הפגיעה בחוסכים.

2. מיזוג קופות ופיצולן למסלולים

לצד אימוץ המודל הצ'יליאני החליט האוצר על רפורמה נוספת שעיקרה צמצום מספרן של קופות הגמל. במילים אחרות, גופי גמל המנהלים עשרות קופות ייאלצו למזג את הפעילות לקופה אחת מכל סוג. כיום חברות הניהול מנהלות עבור הלקוחות עשרות קופות, חלק מהגופים אף מנהלים קופות בכמה בנקים מתפעלים. הליך מיזוג והעברת החומרים בין בנקים מתפעלים אורך חודשים רבים ולעתים שנים. אנו מציעים לאוצר לפשט את תהליך המיזוג, כדי שיהיה קל ומהיר יותר.

3. חלוקת נכסים

גופים המנהלים חיסכון לטווח ארוך משקיעים במכשירים רבים, חלקם סחירים וחלקם לא סחירים - כגון קרנות השקעה מסוגים שונים, נדל"ן, קרנות גידור ופרייבט אקוויטי. מיזוגים וחלוקות של הקופות לקטגוריות שונות מחייבים פיצול של הנכסים בין העמיתים. משרד האוצר צריך לקבוע כללים ברורים כיצד יש לנהוג במקרים שבהם אי אפשר לפצל נכס אך יש לשייך אותו לקבוצת עמיתים כזו או אחרת.

4. העברות הכספים לקופות הנכונות

כבר כיום קיימות בעיות רבות הנוגעות למקרים שבהם המעסיקים מעבירים כספים של עובדים לקופות הלא נכונות, מאחר שאין הם מעודכנים לגבי הקופה הנכונה שבה חוסך העובד. בינואר 2011 עלול להיווצר מצב שבו כספים רבים לא יגיעו לקופות.

הליך המיזוג של הקופות ופיצולן למסלול בקופה תלויית־גיל יחייבו את כל המעסיקים לעדכן את כל מספרי חשבונות הבנקים שאליהם יועברו הכספים. להערכתנו, רק חלק קטן מהמעסיקים יטפלו בנושא מראש, ולכן עלול להיווצר מצב שבו מיליוני שקלים לא מגיעים ליעדם.

במקרה הטוב, לאחר חודשים או שנים יימצאו הכספים ויועברו לקופות הנכונות. אך בהנחה שהשווקים יהיו תנודתיים, יכול להיווצר מצב שבו העובד יינזק ולא ישיג תשואות על כספים אלו. מצב שכזה מגלם פוטנציאל לנזק עצום לעמיתים.

להערכתנו, גם במקרה זה הליך הפנייה להסדרת הנושא הן אצל למעסיקים והן אצל העמיתים יארך חודשים רבים.

5. סוף למודל הייעוץ של הבנקים

ב־1 בינואר 2011 יוחלפו כל הקופות הכלליות בקופות חדשות. משרד האוצר צריך לדעתנו לסגור את הגמל־נט. מודלים של הבנקים שבנויים על רקורד עבר לא יהיו רלבנטיים יותר, מאחר שמדובר בקופות חדשות בלא היסטוריה. חמור מכך, יועץ שהיום יושב עם לקוח ומייעץ לו לעבור לקופה כללית שמצטיינת לפי מודל הייעוץ שלו, למעשה מטעה את הלקוח. זאת, מאחר שמתחילת 2011 יועבר הלקוח אוטומטית לקופה מסלולית שאינה הקופה שעליה המליץ היועץ.

הכותב הוא מנכ"ל קופות הגמל בישיר בית השקעות

תגיות