אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גרסאות מחודשות למשחקים קלאסיים

גרסאות מחודשות למשחקים קלאסיים

הדרך המושלמת להעביר את החג: האתרים, התוכנות והיישומים החינמיים שיביאו את משחקי המחשב הנוסטלגיים משנות התשעים לסוכה של 2009

02.10.2009, 15:25 | רן יניב הרטשטיין

בין הקישוטים וכפות התמרים מתחת לכיפת השמיים, אין דרך טובה יותר להעביר שבוע בסוכה מאשר ב-168 שעות רצופות של משחקי מחשב קלאסיים.

השנה, נקדיש את חג הסוכות לכל אותם מפתחים ומעצבים שיצרו את המשחקים שהגדירו אותנו כגיימרים במהלך שנות השמונים והתשעים, ושאותם כמעט שכחנו כשעברנו לשחק במשחקים המשוכפלים של שנות האלפיים. הקדישו קצת זמן לטיול נוסטלגי בילדותכם עם גרסאות מחודשות ומשופרות של כמה ממשחקי המחשב הטובים ביותר שנוצרו אי פעם.

Doom

 

מכל משחקי המחשב הקלאסיים שזכו במשך השנים למקומם בהיכל התהילה של משחקי המחשב הקלאסיים, משחק המחשב הקלאסי מכולם הוא Doom, האבא הגדול של משחקי היריות התלת ממדיים מגוף ראשון הקלאסיים.

מאז שיצא ב-1993, זכה Doom לשישה משחקי המשך וגרסאות הרחבה למחשבי PC, ומהדורות שונות שלו שוחררו, באופן רשמי ולא רשמי, כמעט לכל סוג של מחשב, מערכת הפעלה, קונסולת משחק וטלפון חכם, ואפילו כמה מחשבונים. אפילו אחרי 15 שנים, למרות הגרפיקה המפוקסלת והסאונד הצורם, הוא עדיין משחק מאוזן היטב, מאתגר, מותח, מפחיד, ומאוד מאוד מהנה.

אבל לא ניתן לכם להיאבק ולהתאמץ כדי לנסות להפעיל את הגרסאות בנות ה-15 של Doom, שנועדו לפעול תחת DOS ועם מעבד חלש יותר מזה שנמצא בטלפון הסלולרי שלכם. כמה גרסאות חדשות של מנוע המשחק מאפשרות להפעיל אותו בקלות על כל מחשב מודרני עם כל מערכת הפעלה מוכרת, ואף כוללות שיפורים ניכרים במשחקיות, בביצועים, ולעיתים אף בגרפיקה.

שני הבולטים שבהם הם ZDoom ו-Doomsday. הראשון פועל רק תחת חלונות, ואילו השני זמין להורדה עבור רוב מערכות ההפעלה הנפוצות. הם תומכים בכל הגרסאות של Doom משנות התשעים, וכן ב-Heretic וב-Hexen. שימו לב שאלו רק גרסאות מחודשות של המנוע של Doom, והן לא כוללות את כל המידע הנחוץ כדי לשחק במשחק. לשם כך, עליכם לקנות או להוריד את הגרסאות המקוריות של Doom, של Doom 2, או של המשחקים האחרים בסדרה.

Doom תחת חלונות XP, באמצעות ZDoom Doom תחת חלונות XP, באמצעות ZDoom Doom תחת חלונות XP, באמצעות ZDoom

לגרסאות נוספות של Doom ולמשחקים אחרים שמבוססים על אותו המנוע, עיינו בעמוד ההמרות ל-Doom באתר DoomWiki.

ScummVM

 

למרות שנדמה כי רק בשנים האחרונות החל תחום המשחקים לזכות בהכרה כענף יצירתי לגיטימי ולמשוך אליו תקציבים גדולים וכישרונות כתיבה ומשחק מפורסמים, הראיות בשטח מוכיחות כי הענף התפוצץ מכישרון עוד מימיו הראשונים. משחקי ההרפתקאות שהוציא הסטודיו Lucas Arts במהלך שנות התשעים, ובראשם קלאסיקות אהובות ומצוטטות כמו Day of the Tentacle‏, Indiana Jones and the Fate of Atlantis וסדרת Monkey Island, הם עדיין כמה מהסיפורים המקוריים, המצחיקים, והמעניינים ביותר שנכתבו אי פעם למשחק מחשב.

משחקי הרפתקאות איטיים ועמוקים מסגנון זה כמעט ונעלמו מהעולם, בעיקר באשמת משחקי פעולה מהירים ומרגשים כמו Doom. היום, הסגנון המצויר הצבעוני והפשוט של משחקים מלאי הומור שמספרים סיפור מעניין עם דמויות מפותחות הוא משב רוח מרענן, שמזכיר למה המשחקים האלה היו כל כך פופולריים בשנות השמונים והתשעים.

כמו משחקים ישנים רבים, אף אחד מהם לא פועל כהלכה במחשב מודרני, ובטח שלא תחת OS X או לינוקס. אם עדיין יש לכם את הקבצים המקוריים של המשחקים הקלאסיים האלה, תוכלו לחזור ולשחק בהם כמעט בכל מערכת הפעלה עם ScummVM. תוכנה חופשית זו מציעה שכתוב עדכני למנוע שעליו היו מבוססים רוב המשחקים של Lucas Arts, וכן למנועי המשחק של מספר משחקים פופולריים אחרים משנות התשעים, בהם סדרת הגובלינים, סדרת Simon the Sorcerer, סדרת Kyrandia, כמה מהמשחקים המוקדמים של Sierra, ורבים נוספים.

Indiana Jones and the Fate of Atlantis, רץ תחת חלונות XP עם ScummVM Indiana Jones and the Fate of Atlantis, רץ תחת חלונות XP עם ScummVM Indiana Jones and the Fate of Atlantis, רץ תחת חלונות XP עם ScummVM

בדומה לגרסאות המעודכנות של Doom, גם ScummVM כולל רק את מנוע המשחק, ולא את המשחקים עצמם. כדי לשחק במשחקים הרבים ש-ScummVM תומך בהם, תצטרכו להשתמש בקבצים המקוריים, או להוריד או לקנות אותם בנפרד.

Civilization

Civilization, משחק אסטרטגיה מ-1991, הוא אחד המשחקים האהובים ביותר מסוגו, וללא ספק החשוב ביותר. בניגוד לז'אנר האסטרטגיה בזמן אמת ששולט כרגע בנוף, Civilization מבוסס על תורות ואפשר להקדיש לכל משחק כמה שעות או כמה שבועות, בהתאם להעדפותיכם.

המשחק מתפרס על גבי 6,100 שנים - החל מ-4,000 לפני הספירה ועד 2,100 אחרי הספירה - במהלכן אפשר להפוך יישוב קטן בן מאות תושבים לתרבות גלובלית מודרנית, באמצעות מחקר, התרחבות, השתלטות והשמדה. היקף המשחק חסר תקדים, והמורכבות עדיין נחשבת ליוצאת דופן. באנגלית, ז'אנר זה של משחקים, ש-Civilization נחשב לאחד מחלוציו, נקרא 4X, קיצור של "eXplore, eXpand, eXploit, and eXterminate".

למרות שעקרונות המשחק הבסיסיים של Civilization כמעט לא השתנו עם משחקי ההמשך השונים שיצאו בעשרים השנים האחרונות, המשחק המקורי כבר מרגיש מיושן ביותר. לא רק בגלל הגרפיקה המשעממת, אלא בעיקר בגלל הממשק המיושן והמוגבל שמחייב חזרה מייגעת על פעולות ידניות רבות ומסיח את הדעת מההיבטים האסטרטגיים.

המשחק החדש ביותר בסדרה, Civilzation 4 שיצא ב-2005, זכה לביקורות נלהבות במיוחד וזכה לפרס "משחק השנה" בכמה אתרי משחקים גדולים. אך במקביל להמשך הפיתוח המסחרי של הזיכיון, קיימות גם כמה גרסאות חופשיות וחינמיות שלו.

FreeCiv הוא אחד הוותיקים והמוכרים שבהם. הוא פועל בכל מערכות ההפעלה הנפוצות, והוא תואם למערכת החוקים ולחוויית המשחק הכללית של Civilization 2, שנחשב למוצר השלם והמוצלח ביותר בסדרה. מבחינה גרפית, האווירה של FreeCiv מזכירה משחק מאמצע שנות התשעים, אם כי הוא תומך במגוון פיצ'רים מתקדמים כמו משחקים בני 30 משתתפים, משחקי רשת, ממשק מתורגם (כולל תרגום לעברית), תוספים והרחבות, ועוד.

C-Evo החינמי הוא פרויקט של אדם אחד, והוא פועל תחת חלונות בלבד. גם C-Evo מבוסס על אותם חוקים ועקרונות של Civilization 2, אבל לפי המפתח, המטרה היה לתקן את הטעויות שנעשו במשחק זה.

FreeCiv, שחזור משופר של Civilization 2 FreeCiv, שחזור משופר של Civilization 2 FreeCiv, שחזור משופר של Civilization 2

בין היתר, C-Evo לא כולל אלמנטים אקראיים ותוצאותיה של כל פעולה ניתנת לחיזוי מדויק מראש; האינטליגנציה המלאכותית משופרת מאוד לעומת הגרסה המקורית של Civilization ופועלת לפי אותם חוקים בדיוק כמו השחקן האנושי; יחידות צבאיות דורשות תכנון מקורי וחלוקה של משאבים ונקודות, בדומה לתהליך בניית חלליות הקרב במשחק Master of Orion; ועוד.

נכון לעכשיו, נראה שהפיתוח של C-Evo הסתיים, אבל הוא פועל כהלכה תחת כל הגרסאות הנוכחיות של חלונות ובאתר שלו תוכלו למצוא מספר גדול של הרחבות, מפות, ותוספות אחרות.

Colonization

 

בין משחקי ההמשך, חבילות ההרחבה ושאר הפרויקטים שנבעו מההצלחה המקורית של Civilization, אפשר למצוא את Colonization, משחק אסטרטגיה שדומה במובנים רבים ל-Civilization, ושמתמקד בהתיישבות בעולם החדש ובמלחמת העצמאות של אמריקה. הוא מתחיל ב-1492, השנה שבה הגיע קולומבוס לאמריקה, ונגמר ב-1850.

במהלך המשחק, האימפריות האירופיות שולחות כוחות ליישוב העולם החדש, והודות לסיוע האירופי ולמסחר עם נמל האם, מושבות אלו הופכות אט-אט למדינות קטנות בפני עצמן. בסופו של דבר, מטרת המשחק היא להכריז על עצמאות, ולנצח את הכוחות המלכותיים שנשלחים לדיכוי המרד.

בלי קשר למחלוקת הפוליטית סביב האופן שבו הוא עודד את ניצול הילידים האמריקאיים והתעלם מהעבדות, מדובר במשחק אסטרטגיה מורכב ומהנה ביותר. הוא דומה מספיק ל-Civilization בשביל שכל מי שאהב את המשחק המקורי יוכל למצוא מיד דברים לאהוב גם במשחק שמבוסס עליו, ומצד שני הוא שונה מספיק בשביל לספק עוד שעות ארוכות של הנאה.

FreeCol, משחק פתוח שפועל בכל מערכות ההפעלה, משחזר באופן מדוייק למדי את המשחק המקורי, ומציע שיפורים כמו ממשק מתקדם יותר וגרפיקה מעודכנת.

FreeCol, העתק מודרני של Colonization FreeCol, העתק מודרני של Colonization FreeCol, העתק מודרני של Colonization

Star Control 2

Star Control 2, המשחק השני והמוצלח ביותר בטרילוגיית Star Control, הוא להיט קאלט קלאסי. הוא אמנם לא זכה לאותה הצלחה מסחרית וסדרה ארוכה של המשכים והרחבות כמו כמה מהמשחקים האחרים שהוזכרו, אבל כנראה רק בגלל שאין הרבה מה לשפר או להרחיב בו.

Star Control 2 הוא משחק חוצה ז'אנרים, וחלקים שונים ממנו כוללים אלמנטים של משחקי ארקייד, משחקי הרפתקאות ומשחקי תפקידים. העולם החללי שלו עצום ואפשר להסתובב בו באופן חופשי לחלוטין, ולסחור, לכרות בריתות ולהלחם עם 18 גזעים חייזריים. הוא מקורי בצורה יוצאת דופן, כתוב היטב, מלא הומור ועניין, ועדיין מהנה אחרי יותר מ-15 שנה.

Ur-Quan Masters הוא פרויקט חופשי שמבוסס על הקוד הפתוח של המשחק המקורי, ששוחרר ב-2002. הוא פועל על כל מערכות ההפעלה הנפוצות והוא משחזר במדויק את חווית המשחק של Star Control 2, עם גרפיקה וסאונד משופרים.

Ur-Quan Masters, גרסה מחודשת ועדכנית של להיט הקאלט Star Control 2 Ur-Quan Masters, גרסה מחודשת ועדכנית של להיט הקאלט Star Control 2 Ur-Quan Masters, גרסה מחודשת ועדכנית של להיט הקאלט Star Control 2

Transport Tycoon Deluxe

Transport Tycoon היה משחק סימולציה עסקית מבית היוצר של כריס סויר, שפורסם על ידי MicroProse, אותה החברה שהפיצה גם את Civilization ועוד כמה משחקים אחרים שהפכו לקלאסיקות מודרניות.

כפי ששמו מרמז, המשחק מדמה את תהליך ההקמה של חברת סטארט אפ בתחום התחבורה, והפיכתה לתאגיד ענק: החל מאוטובוסים ומשאיות משא בתחילת המשחק, בשנת 1930, וכלה במטוסי ענק ורכבות ריחוף מגנטי ("מגלב") לקראת סוף המשחק, בשנת 2050. אמצעי התחבורה השונים נועדו לחבר בין ערים ומבני תעשייה, שמתפתחים גם הם לאורך המשחק. כיאה למשחק סימולציה עסקי, מספר הגורמים שמשפיעים על כל היבט במשחק אדיר, ובכולם יש להתחשב כדי להצליח בו.

למרות שהמשחק נגמר בשנת 2050 (לפי ויקיפדיה, 120 השנים עוברות תוך כ-40 שעות משחק), אפשר להמשיך לשחק בו ללא הגבלה.

עם זאת, Transport Tycoon, וכן הגרסה המשופרת, Transport Tycoon Deluxe, לא פועלים כהלכה תחת חלונות, ומעולם לא הוסבו ללינוקס או OS X. אך אם יש לכם קובצי המשחק המקוריים של Transport Tycoon Deluxe, תוכלו לשחק בהם באמצעות OpenTTD, גרסה מחודשת של מנוע המשחק שכוללת אינספור שיפורים ותוספות שהופכות אותו לעוד יותר עמוק, מורכב ומספק מהמשחקים המקוריים. לחלופין, תוכלו להוריד באתר של OpenTTD כמה חבילות חלופיות של קובצי הגרפיקה, הסאונד והמפות המקוריות של המשחק, שפותחו על ידי אותם המתנדבים שאחראיים על חידוש המנוע.

OpenTTD, מנוע משחק חדש ל-Transport Tycoon הקלאסי OpenTTD, מנוע משחק חדש ל-Transport Tycoon הקלאסי OpenTTD, מנוע משחק חדש ל-Transport Tycoon הקלאסי

OpenTTD אף כולל מנהל תוספים פנימי, או "חנות יישומים" אם תרצו, דרכו אפשר להוריד מהאתר הרשמי חבילות גרפיקה, מפות, תרחישי משחק והרחבות אחרות שפותחו על ידי חברי הקהילה. תשתית התוספים של OpenTTD עשירה ומתקדמת במיוחד, ואפשר למצוא תוספים והרחבות שמשנים באופן ניכר את חוויית המשחק ומוסיפים לה אלמנטים רבים - סוגי כלי תחבורה חדשים, כללי משחק שונים, אפשרויות בנייה נוספות, ועוד.

בעוד ש-OpenTTD הוא רק מנוע חדש למשחק, שמבוסס עדיין במידה רבה על חוויית המשחק המקורית, Simutrans החופשי הוא יצירה חדשה לחלוטין. הוא עומד בפני עצמו ואין צורך בקבצים המקוריים של TTD כדי לשחק בו, והוא פועל בכל מערכת ההפעלה הנפוצות.

מבחינה גרפית, Simutrans לא מציע שיפורים רבים לעומת OpenTTD, אבל מכל בחינה אחרת הוא מתקדם יותר במספר דורות. ההבדלים ברמת המורכבות ועומק הסימולציה בין Simutrans ל-TTD הם כמו ההבדלים בין Flight Simulator של מיקרוסופט ל-AfterBurner של סגה. Simutrans מציע הרבה יותר אפשרויות בנייה ופיתוח, כולל מגוון גדול יותר של כלי רכב, סוגי תעשייה וסוגי סחורות, וכן מאפשר שליטה דקדקנית בהרבה באופן הפעולה של כלי הרכב השונים. עם זאת, Simutrans הוא גם משחק מסובך ותובעני יותר, ועקומת הלמידה שלו חדה בהרבה.

Simutrans מציע גם הוא תשתית מתקדמת לפיתוח סקינים, שמשנים את מראה המבנים, השטח וכלי הרכב. באתר של Simutrans תוכלו למצוא כמה סקינים חלופיים, שכוללים בין היתר את הגרפיקה המקורית של TTD וכן סקינים בהשראת אזורים אמיתיים בעולם, סקינים בסגנון סרטים מצויירים ועוד.

GoodOldGames: עוד לא מאוחר לקנות

  

GoodOldGames (או בקיצור - GOG) הוא אתר צעיר יחסית, שכפי ששמו מרמז, מוכר משחקים ישנים וטובים, בשתי רמות מחיר נמוכות - 6 דולרים או 10 דולרים. שלא כמו חנויות משחקים מקוונות אחרות, כמו Direct2Drive או Steam, המשחקים ב-GOG מגיעים ללא DRM וללא כל מערכת אחרת להגנה מפני העתקה, וכוללים תוכנית התקנה פשוטה. השירות לא כרוך בתשלום דמי מנוי חודשיים וברגע שקניתם בו משחק הוא שלכם לנצח, אפילו אם GOG יסגר ויעלם לגמרי מהשטח.

במידת הצורך, משחקים ישנים מאוד שלא תואמים למחשבים מודרניים מגיעים עם כל הרכיבים הנחוצים להפעלה תחת חלונות XP או ויסטה ללא בעיות תאימות. תוכנית ההתקנה דואגת לכל ההגדרות, ואין צורך להתקין אמולטורים, דרייברים, או כל דבר אחר. עבור משחקים רבים, תוכלו למצוא מלבד המשחק עצמו גם מגוון תוספים שימושיים או כמו מדריכים, תמונות רקע לשולחן העבודה, מוזיקה מהמשחק או רינגטונים בהשראתו, ועוד.

בעת הכתיבה, הקטלוג של GOG מכיל כ-150 משחקים, ביניהם קלאסיקות על-זמניות כמו DukeNukem3D, שעולה 6 דולרים, Beyond Good and Evil, שעולה 10 דולרים, Empire Earth, שעולה 6 דולרים, Simon the Sorcerer, שעולה 6 דולרים, Settlers 2, שעולה 10 דולרים, ועוד.

ב-GOG תוכלו למצוא גם היצע מתחלף של משחקים בחינם. בעת הכתיבה, היו אלה שלושה משחקי הרפתקאות משנות התשעים: Beneath a Steel Sky, הסייברפאנקי, Lure of the Temptress הפנטסטי, ו-Teenagent התיכוניסטי.

Zol Games: גם בארץ קונים משחקים

 

גם בארץ תוכלו למצוא משחקים במחירים מוזלים. ב-Zol Games מוכרים משחקי מחשב וגם משחקי קונסולות במחירים שנעים סביב איזור ה-75 שקל, ומגיעים גם ל-20 שקל עבור משחקים ישנים. אך בניגוד ל-GOG, את המשחקים של Zol Games אי אפשר להוריד ישירות מהאתר וצריך להזמין אותם בדואר, תוך בזבוז אדיר של זמן, מקום, משאבים, וכסף. עבור משחקי קונסולות אין ברירה ממילא, אבל כשמדובר במשחקי PC זהו תהליך מיותר לחלוטין.

כמו כן, מומלץ לבצע סקר שוק בסיסי לפני קניית המשחקים היקרים יותר ב-Zol Games. בחלק מהמקרים, תוכלו למצוא אותם במחירים זהים או אף נמוכים יותר בחנויות אחרות.

משחקים במצב חוקי מעורפל

Abandonware, או "נוטשה", היא תוכנה שיוצריה "נטשו" אותה: כלומר, תוכנה שכבר לא נמכרת או נתמכת, או שכבר לא ניתן לדעת מי בעלי הזכויות עליה. משחקים רבים נמצאים במצב המעורפל הזה, או לפחות כך טוענים מי שמפעילים את אתרי הנוטשה הרבים, שהחלו להופיע בשטח כבר בסוף שנות התשעים.

למרות השם הרשמי, נוטשה היא הגדרה נטולת תוקף משפטי ממשי. כמעט בכל המקרים, משחקים שמופצים ברשת כמשחקי נוטשה מעולם לא ננטשו רשמית על ידי בעלי הזכויות עליהם, והפצתם עדיין מהווה הפרה של זכויות אלו.

שני האתרים הגדולים והמוכרים ביותר למשחקי נוטשה הם Abandonia ו-XTC. תוכלו למצוא שם משחקים ישנים רבים, בקטלוג מסודר שכולל צילומי מסך, תיאור ודירוג. עם זאת, קחו בחשבון שאין הבדל מעשי בין הורדת משחקים מאתרים אלו לבין הורדה שלהם ברשתות שיתוף קבצים, ובחלק מהמקרים אפשר עדיין לקנות את המשחקים ממקורות רשמיים.

מידע נוסף

Classic Arcade Games - ואריאציות מקוונות למשחקים קלאסיים רבים (אין באתר משחקים מקוריים)

הערך Abandonware בוויקיפדיה

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
הפיסקה האחרונה היא לא לגמרי מדויקת...
לא יודע לגבי XTC, אבל לגבי Abandonia אני יודע שהם מאוד מקפידים על חוקיות המשחקים אצלהם באתר. כל משחק שיש ספק אם הוא נמכר עדיין בחנויות מועבר לבדיקה של ארגון ESC ואם הוא אכן נמכר עדיין, אפשרות ההורדה מהאתר נחסמת. אז ככה שלקרוא להורדת משחקים חינמיים, שננטשו ע"י החברות המפתחות וע"י בעלי זכויות היוצרים, שווה בשווה להורדת משחקים בצורה לא חוקית דרך רשתות שיתוף קבצים זה לא נכון וגם מזלזל מאוד. העבודה שהאתרים האלה עושים, (קשה מאוד לפעמים) כדי לתת לציבור הגיימרים אפשרות לשחק משחקים ישנים וטובים בלי שנצטרך לחרוש את האינטרנט שעות על מנת לנסות ולאתר אותם היא לדעתי עבודת קודש
ג'וני  |  04.10.09
לכל התגובות