אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בג"ץ: כספי הקרן לשיקום מחצבות לא יועברו לאוצר המדינה צילום: אלעד גרשגורן

בג"ץ: כספי הקרן לשיקום מחצבות לא יועברו לאוצר המדינה

בג"ץ קיבל את עתירת עמותת אדם טבע ודין כנגד החלטת משרד האוצר להעביר את ניהול כספי הקרן בסך של כ-300 מיליון שקל, לניהול במסגרת תקציב המדינה

01.10.2009, 16:37 | רויטל חובל

בג"ץ פסק הבוקר (ה') כי כספי הקרן לשיקום מחצבות, בסך 300 מיליון שקל, לא יועברו לאוצר המדינה. ההחלטה באה בתגובה לעתירה שהגישה אדם טבע ודין כנגד שרי האוצר, התשתיות הלאומיות ואחרים בשנת 2003 בעקבות החלטת משרד האוצר כי כספי הקרן ינוהלו במסגרת תקציב המדינה. אדם טבע ודין טענה כי קיים ניגוד אינטרסים בין המטרות התקציביות של משרד האוצר לבין מטרות הקרן וכי החלטת האוצר תגרום לשחיקת ערכם של כספי הקרן.

הקרן לשיקום מחצבות מנוהלת בידי שמונה נציגי משרדים ורשויות בראשה עומד המפקח על המכרות במשרד התשתיות וכספי הקרן משרתים במהותם יעדים של גופים אחרים במדינה כמו מנהל התכנון והמשרד להגנת הסביבה.

הקרן לשיקום מחצבות פועלת מאז שנת 1973, וגובה מבעלי המחצבות תשלומים שמטרתם להבטיח את שיקום המחצבות הנטושות והסרתם של מפגעים סביבתיים לאחר השלמת הכרייה. הכספים, שאינם כספי המדינה אלא כספי בעלי המחצבות שנועדו לשיקום מחצבותיהם נוהלו במשך למעלה מ-20 שנה, עד מועד הגשת העתירה בשנת 2003, בחשבון בנק נפרד ששימש רק את פעילות הקרן לצורך שיקום המחצבות הנטושות.

מספר המחצבות הנטושות בישראל עומד על כ-500. רובן ככולן יוצרות מפגעים בטיחותיים וסביבתיים קשים, ושיקומן הוא תנאי לשמירת איכות הסביבה באתרים ששימשו לכריה בעבר ובסביבתם.

בפסק הדין של בג"ץ נטען כי "החובה לשקם את המכרות חלה, כאמור, על בעלי המחצבות, והקרן נועדה להוות מקור מימון קבוע ובטוח לביצוע חובה זו. התשלומים לקרן נועדו לממן מטרה מוגדרת – שיקום מחצבות – ואותה בלבד. כל תכליתה ותפקידה של הקרן הוא ניהול הכספים המתקבלים מתשלומים אלה, באופן שיבטיח מימון לשיקום מחצבות".

תגיות