אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בשנה הבאה עלולה להיות רעידת אדמה בבנק לאומי" צילום: אוראל כהן

"בשנה הבאה עלולה להיות רעידת אדמה בבנק לאומי"

אחרי 25 שנה כיו"ר ועד עובדי בנק לאומי, לואי רוט פורש לגמלאות. בראיון מיוחד הוא מספר על החשש מהפרטת הבנק המתקרבת, לועג לעמיתיו בבנק הפועלים ומכנה את אלי יונס "ביריון חוקי". את מחליפתו מירי רובינו הוא מכתיר כ"אשת הברזל"

04.10.2009, 10:35 | מיקי פלד ותומר זלצר

החילופים בראשות ועד עובדי בנק לאומיאחרי החגים יסמנו סופה של תקופה. לאחר 25 שנה מסיים לואי רוט (67) את תפקידו ופורש לגמלאות. "זו לא עייפות. אני מרגיש שמושכים לי את הצלחת באמצע האוכל", הוא אומר בראיון פרישה ל"כלכליסט".

הוא החל לעבוד בבנק לאומי ב־1970 במחלקת המיכון. בתפקידו כיו"ר ועד שרד חמישה מנכ"לים. אוספי השעונים, השרשראות והכובעים שלו נהפכו לאגדה. כשבכירים בבנק הגיעו למשרדו כדי לנהל מו"מ הם פגשו שם בתצלומים של צ'ה גווארה וצ'רלי צ'פלין, ובתצלום של אריה טורף זברה.

"כל המראה שלי לא מתאים לבנק ממוסד, מרובע, שמרני", מעיד רוט על עצמו. "הראיתי לכולם שאני לא מפחד מאף אחד, אבל הצלחתי לשנות גישה. כשנכנסתי לוועד, כל הראייה הניהולית היתה אחרת. לדוגמה, למנהלים היו שירותים נפרדים והם שתו בכוסות זכוכית, לעומת עובדים ששתו בכוסות פלסטיק".

מהם ההישגים המשמעותיים שלך?

"הצלחנו להעביר את הבנק ממצב שהייתי מתאר כשחור למצב היום, שהוא הרבה יותר ורוד. התרבות הניהולית פה השתנתה. יש פה מקום עבודה שידע לצלוח משברים כלכליים קשים ב־36 השנה האחרונות בלי לפטר עובדים. זה לא עבר בלי מאבקים: הנהלת הבנק השקיעה מיליוני שקלים כדי לראות אותי מחוץ לבנק. זה הגיע לשיא בפעמיים שבהן פוטרתי וכמובן הוחזרתי אחר כך לתפקידי".

המשלים של לואי והשביתות בלאומי

 

רוט הוא מספר סיפורים מדופלם, יעידו על כך מנהלים בכירים בבנק לאומי שנאלצו לשמוע לא מעט משלים שלו, לעתים עם מוסר השכל לא ברור.

לואי רוט, צילום: אוראל כהן לואי רוט | צילום: אוראל כהן לואי רוט, צילום: אוראל כהן

"אחרי משבר מניות הבנקים ב־1983 היתה תקופת רגיעה ביחסי העבודה בבנק. ואז, ב־1987, הגיע צדיק בינו לתפקיד המנכ"ל והחזיר אותנו שנים אחורה. השיא היה כשבינו הודיע שהוא משבית את הסניפים על רקע סכסוך עם הוועד. האנשים פה היו מבוהלים, אבל אני קראתי למירי רובינו (מזכירת הוועד אז ומחליפתו המיועדת של רוט, מ"פ ות"ז) ואמרתי לה: 'בינו לא יודע שהוא ירה לעצמו כדור בראש'. הרמתי לו טלפון וביקשתי לספר לו סיפור, אבל הוא לא הסכים לשמוע".

עוד סיפור?

"יש סרט צרפתי שבו מישהו חוטף ילד של מיליארדר ודורש כופר תמורת החזרתו. הסרט נגמר בכך שהחוטף מוכן לשלם למיליארדר כסף, רק שייקח את הילד. בסוף הגיע יו"ר ההסתדרות חיים הברפלד ז"ל וביקש מאיתנו לחזור לעבוד. אני אמרתי להברפלד שעד שבינו לא מגיע לשמוע את הסיפור הזה, אני לא פותח את הבנק. והוא בא".

היום אנחנו בעידן אחר, כשבנקים מעסיקים לא מעט עובדי כוח אדם ומיקור־חוץ. אתה מתגאה בכך שהבנק לא פיטר עובדים ב־36 השנים האחרונות, אבל יש לא מעט עובדים סוג ב'.

"עוצמה של ועד היא גם לדעת להתאים את עצמו למציאות. הבנק לא יכול לקחת את מי שהוא רוצה לאיזה תפקידים שהוא רוצה. מה הברירה: שנישאר במאה הקודמת והבנק לא יוכל לצמוח? כוועד אתה חייב לעשות שני דברים: לשמור על ההסכמים הקיבוציים ולהיות קשוב לצרכים של הבנק".

"תחרות בין הבנקים? אין דבר כזה"

 

רוט עוזב את הבנק בתקופה דרמטית. נראה ששר האוצר יובל שטייניץ החליט להפריט את הבנק בחודשים הקרובים בכל מחיר. לאחר שהמפקח על הבנקים רוני חזקיהו העביר מסר לאוצר כי אין מניעה להפריט את הבנק דרך מכירת המניות בבורסה, כנראה זה הכיוון שבו הולכים במשרד האוצר.

האם יש חשש שזכויות העובדים בבנק לאומי ייפגעו בעקבות ההנפקה המתוכננת?

"2010 היא שנה שבהחלט יכולה להתרחש בה רעידת אדמה. הנה תרחיש שחור, אבל לא מופרך: יו"ר הדירקטוריון איתן רף עוזב, מתגבש איזשהו גרעין שליטה בבורסה וממנים ליו"ר הדירקטוריון את משה טרי או את ירון זליכה. גליה מאור עוזבת, ובמקומה מתמנה מנכ"ל כמו אלי יונס, שבעקבות פרשת פיטורי העובדים בבנק הפועלים בתחילת העשור אני קורא לו 'בריון חוקי'. זו תהיה קטסטרופה. זה לא תרחיש מהשמים".

אז העובדים צריכים לחשוש מההפרטה המתקרבת?

"קודם כל, אם גליה מאור תישאר בתפקידה אז אני רגוע. גם מבחינת הוועד. אל תטעו: לואי עם השרשראות והכובעים זה טוב ויפה, אבל מירי עוד יותר גרועה ממני. היא אשת הברזל. חוץ מזה, כל גרעין שליטה שיתגבש יצטרך לעבור דרך ועד העובדים. הקבוצה שתבקש להיות בעלת השליטה תצטרך להיפגש עם הוועד ולחתום על עשרת הדיברות שלנו, שבהן מעוגנות זכויות העובדים, תנאי העובדים וגם הגדרה שלא ימונה מנכ"ל 'עורף ראשים'".

חשבת לפנות למשרד האוצר כדי להסדיר את יחסי העבודה בבנק לקראת ההנפקה?

"העברנו מסר לאוצר וגם נפגשנו, אבל זה לא מעניין אותם. הם רק רוצים להעביר את כל המדינה לידיים של כמה משפחות, וזה פשוט בלוף אחד גדול. כל ההפרטה נועדה להגביר את התחרות. אני לא רואה שיש כזאת תחרות בין הבנקים".

"הפועלים רוצה להיות ראשון בכל מחיר"

 

המערכת הבנקאית של אחרי המשבר מתמקדת בחיזוק מערכי ניהול הסיכונים ובסיס ההון, ומצמצמת את יעדי התשואה להון. עם זאת, בבנקים עובדים על תוכניות התייעלות. "כלכליסט" דיווח באחרונה על הסכם השכר המתגבש בבנק הפועלים שלפיו יוותרו העובדים, בין השאר, על תוספת שכר של 2.5% ועל ימי חופשה. לרוט יש היסטוריה ארוכה עם בנק הפועלים: הוא עמד בזמנו מאחורי התארגנות ועדי הבנקים נגד הפיטורים בבנק הפועלים ב־2002.

"אני אמרתי פעם לגליה מאור: 'אני לא חייב לסיים במקום הראשון באולימפיאדה בכל מחיר'", משחזר רוט. "אני יכול לתת יד לפיטורים של 1,000 עובדים ואני אצא במאזן במקום הראשון. אבל מה זה ייתן? בנק הפועלים רוצה לחזור להיות ראשון בכל מחיר. איפה נראה איש ועד (רוט מכוון ליו"ר ועד העובדים של בנק הפועלים שרלי אמזלג, מ"פ ות"ז) שנותן יד לפיטורים של 1,000 עובדים וכמה שנים אחר כך מארגן הפגנה עם שלטים למען בעלת השליטה? כשיש לך חמאה על הראש, אל תעמוד בשמש. אני הייתי מתבייש: לעמוד ולהפגין ולהגן על מיליארדרית".

תגיות

39 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

36.
עובדי חוץ
איון ספק שלואי רוט פעל למען עובדי הבנק בנחישות רבה, סרב לוותר על ההנהלה וסרב להוריד משכורות - בלי קשר לכמה העובדים בבנק עובדים וכמה לא. אולם את כל הדברים הללו הוא קנה ע"ח עובדי החוץ, שנאלצו לשלם מכיסם ( 7.5% בהורדה האחרונה) כדי שמשכורות עובדי הבנק לא תיפגענה. שלא לדבר על היחס המחפיר של הנהלת הבנק אל העובדים החיצוניים ככלל - ועוד לא דיברנו על עובדי קבלן כגון מנקים ושומרים. נכון שהעובדים החיצוניים אינם בתחום אחרויותו, אולם מנהיג פועלים אמיתי מתיחס גם לעובדים כאלה.
עובד חוץ  |  06.10.09
35.
רוט עומד כנראה לקבל הרבה כסף בעקבות פרישתו לגימלאות...??
אם כן..........אז כאן בעצם טמון התרגיל...!! כנראה שחשקה נפשו של האיש לקנות הרבה מניות של הבנק במחיר "שווה לכל נפש" לפני פריצתה של המניה צפונה , ובעיקר במחיר השווה לנפשו החפצה של רוט המתולוגי..........ומכאן לכאורה באה הודעתו הדרמטית לגבי עתיד הבנק בשנה הבאה.... האיש למד לכאורה ,ברבות הימים, את השיטה הידועה לשמצה, להלך אימים, על המשקיעים בתיזמון מגמתי........
משקיף פיננסי  |  05.10.09
לכל התגובות