אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארדן התקפל: חוק הפיקדון לא יורחב לבקבוקים של 1.5 ליטר צילום: גלעד קוולרצ'יק

ארדן התקפל: חוק הפיקדון לא יורחב לבקבוקים של 1.5 ליטר

לפי הצעת המשרד להגנת הסביבה, יעד איסוף המכלים יופחת ל-77%. אדם טבע ודין: "מדובר בפגיעה ישירה בכיסו של הציבור"

03.10.2009, 23:31 | רויטל חובל

חוק הפיקדון עומד להשתנות: לפי הצעת המשרד להגנת הסביבה, בראשות השר גלעד ארדן, יעד איסוף המכלים יופחת מ-85% ל-77% בלבד; בנוסף, החוק לא יורחב לבקבוקי 1.5 ליטר. המשרד מציע גם לפרק את תאגיד המיחזור, ולהטיל את האחריות לאיסוף המכלים - על היצרנים. התיקון לחוק יעלה לדיון ב-14 באוקטובר בוועדת הכלכלה של הכנסת.

כיום נאספים מכלי משקה גדולים באופן וולנטרי ללא חיוב בחוק, ושיעור המחזור עומד כ-20% בלבד. במשרד להגנת הסביבה סבורים כי אם חוק האריזות יעבור, ותבוצע הפרדה של פסולת - גם הבקבוקים הגדולים ימוחזרו. הצעת המשרד באה בעקבות סיכום שהושג עם החברה המרכזית לייצור משקאות קלים (קוקה־קולה). בגין אי-עמידה ביעדי האיסוף ישלם כל יצרן ויבואן קנס לקרן לשמירת הניקיון.

במשרד להגנת הסביבה אומרים כי "מכיוון שעל פי חוק הפקדון הנוכחי, תאגיד המיחזור מממן את האיסוף רק מכספי הפקדונות הנשארים בידיו לאחר החזרי פיקדון לצרכנים, מתאפשר איסוף של 67% מסך מכלי המשקה הקטנים בלבד. הטלת אחריות ישירה על היצרנים והיבואנים תחייב אותם להשקיע עשרות מיליוני שקלים לצורך עמידה ביעדי האיסוף - ללא קשר לסכומי הפיקדון אותם גבו".

בדצמבר 2008 אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת את הפחתת יעד איסוף הבקבוקים באמצעות תאגיד המחזור בפעם החמישית ברציפות, מרמה של 85% לרמה של 66% בלבד, לבקשת המשרד להגנת הסביבה. הפחתת היעד נעשתה רטרואקטיבית לגבי שנת 2008, ולמעשה פטרה את התאגיד מהצורך לשלם קנס לקרן לשמירת הניקיון.

בתחילת 2007 אושרה הצעת חוק ממשלתית החלה גם על בקבוקים גדולים של 1.5 ליטר. ואולם לבקשת השר להגנת הסביבה לשעבר, גדעון עזרא, הדיון בה הוקפא.

מנכ"לית עמותת אדם טבע ודין, ציפי איסר-איציק, אמרה כי משמעות הפחתת יעדי האיסוף של המיכלים הקטנים היא שהציבור ימשיך לשלם דמי פיקדון - ולא יצליח להחזיר מכלים ריקים ולקבל חזרה את דמי הפיקדון ששילם בשיעורים שנקבעו בחוק המקורי. לדבריה, מדובר בפגיעה ישירה בכיסו של הציבור.

בעניין אי-החלת החוק על מכלי המשקה הגדולים אמרה איסר-איציק: "המדובר בנסיגה משמעותית מהצעת החוק הממשלתית שעברה בקריאה ראשונה". לדבריה, "הכפפת ההסדר המוצע לכך שיאושר תאגיד איסוף בבעלות קוקה קולה ויתר היצרניות, מהווה פגיעה בתחרות החופשית במשק הפסולת בישראל ומונעת יזמות ירוקה".

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
חינוך להסברה
אני ממש מתרעמת על הטוקבטיסט שכתב שהירוקים יתחילו בחינוך והסברה, כנראה שהוא עובד למען מישהו בתשלום כי כולם יודעים שמי ששנים רבות עובד בשטח פועל ימים כלילות למען הסביבה בים באוויר וביבשה גם בלי קמפיינים ויחצנים ופועלי מדיה למיניהם לשימור הסביבה עבודה עם גני ילדים ועד סטודנטים כולל הם האירגונים הירוקים בכלל המגזרים בעוד שהמדינה באמצעות המשרד לאיכות הסביבה במשאבים הדלים שלה מרהיבה עוז וטוענת להסדר שכופף את היצרנים מי כופף את מי האידיאולוגיה או הכסף? כנראה שהכסף כי במשרד לאיכות הסביבה חוזרים ומסבירים שמי שיזהם ישלם ובגדול ודוחפים להגדלת הקנסות אז למה ויתרו לתאגיד לאורך השנים? למה לא מפעילים סנקציות כנגד יצרני המשקאות המזהמים? מי אחראי לזה? אני מאשימה גם אותנו שאין לנו מספיק כח והשפעה אולי בגלל שכולו מושקע בחינוך ועבודה אמיתית יומיומית , אולי
נטע הר אבן , הררית  |  04.10.09
19.
הראש היהודי ממציא פטנטים ,בכל העולם" - וולונטרי
תראו תראו אגדות שלום עליכם ובשביס זינגר במהדורת 2009 חוזרות ע"י התאגיד ובאי שלומוניו, נו באמת, וולונטרי אביב מיחוזר כבר 10 שנים עושה קופה ע"ח הוולונטרי של הציבור ובקושי הגעתם עם "קמפיינים פוליטיים" וקצת פוסטרים ל 10% (לאלו שלו יודעים תנסו לברר בתאגיד או באביב מיחזור כמה בקבוקים גדולים מיוצרים בארץ בשנה אל תתפלאו אם 'יקזזו' לכם 30-40 אחוז מהמציאות ככה משפרים אחוזי מיחזור) איזה וולונטרי ואיזה סיפורים אירופה פיקדון, סקנדינביה פיקדון חלק מארה"ב פיקדון סין משלמים לאספנים (תכלס כמו פיקדון) בקיצור כלובים שהם מפגע ציבורי, מפגע לאמהות עם עגלות, זוהמה ושרות ריקון גרוע לא עושים "וולונטרי" עובדה שפיקדון עובד 66% ממחזרים את הבקבוקים הקטנים, למה לספר סיפור שאין לו אחיזה המציאות.
נמרוד , אשדוד  |  04.10.09
לכל התגובות