אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: פייסבוק מתיימרת להיות מדד האושר העולמי צילום: בועז אופנהיים

דו"ח טכנולוגי: פייסבוק מתיימרת להיות מדד האושר העולמי

נחשפה הנטייה האמריקנו-צנטרית של הרשת החברתית, 85% מרוכשי המק גם מחזיקים (בארון?) מחשב מונע חלונות, שוטרים טוענים שפורנו פדופילי הפך למגפה, ואנרכיסט מצייץ מסתבך עם הרשויות

06.10.2009, 12:31 | יוסי גורביץ

העיוורון האמריקנו-צנטרי של פייסבוק

מימיה הראשונים של פייסבוק, היא התיימרה למטרה המתקתקה עד בחילה של "מדד מצב הרוח האנושי". עכשיו היא עושה צעדים ראשונים בכיוון, ואתמול (ב') פרסמה ידיעה על כך שהיא מודדת את "האושר האנושי".

שיטת המדידה פשוטה למדי: האינדקס של פייסבוק בודק את המילים שבהן נעשה שימוש לעדכון הסטטוס של המשתמשים, ומשקלל אותן. כאשר אנשים משתמשים ביותר מילים חיוביות מדי יום, או פחות מילים שליליות, לתיאור מצבם, פייסבוק מכריזה על היום כיום מאושר.

אני דווקא בעד ארה"ב, אבל הנטיה האמריקנו-צנטרית שלא כל כך מודעת לקיומו של עולם מחוץ לגבולות 50 המדינות מרגיזה. פייסבוק גילתה שחג ההודיה – חג אמריקאי בלבד, שלא נחגג מחוץ לארה"ב אלא על ידי מהגרים אמריקאים – הוא היום המאושר ביותר בשנה, ואחריו חג המולד (חג שמוכר ברחבי הנצרות המערבית; לנצרות המזרחית חג מולד משלה, בשישה בינואר), ואחריו משתרך יום השנה החדשה, חג כלל אנושי ששורשיו ברפובליקה הרומאית. ומהם הימים העצובים? יום קריסת הבורסה בינואר 2008, שפייסבוק מודיעה לנו שהיה גם יום מותו של השחקן הית' לדג'ר, ויום מותו של מייקל ג'קסון.

בקצרה, למרות מספר החברים המרשים ברשת החברתית (כ-300 מיליון) היא עדיין מכסה פחות מחמישה אחוזים מכלל בני האדם – ומסתבר שהיא מודדת לא את אושרם של בני האדם אלא של האמריקאים, במיוחד אלה מהם שמשועבדים לכת המפורסתמים. למרבה השמחה, אלה עדיין לא רוב בני האדם.

 

אז כמה פנאטי מק יש, בעצם?

סקר חדש של חברת המחקר NPD מביא בשורות חיוביות ופחות חיוביות לכת המק. נתחיל מהבשורות החיוביות ונעבור משם למבזק-איוב.

ראשית, נתח השוק של המק בארה"ב גדל בשנה האחרונה בשלושה אחוזים, והוא עומד כעת על 12% במקום תשעה. מתקבל הרושם, עם זאת, שבכלל השוק העולמי המק מחזיק בקושי בשמונה אחוזים. שנית, בניגוד למיתוס שאפל אוהבת להפיץ – היא חיה עליו – על פיו משתמשי מק הם אנשי גרילה זועמים ואוונגליסטים, שנוכחותו של מחשב חלונות גורמת להם להקיא, זה לא נכון לשישה מתוך שבעה ממחזיקי המק.
אז כמה פנאטי מק יש? הרבה פחות מנפח הרעש שהם עושים. סטיב ג אז כמה פנאטי מק יש? הרבה פחות מנפח הרעש שהם עושים. סטיב ג'ובס, מנכ"ל אפל, ומחשב מק | צילום: בלומברג אז כמה פנאטי מק יש? הרבה פחות מנפח הרעש שהם עושים. סטיב ג

85% מכלל המשתמשים במק, מצא המחקר, משתמשים גם במחשב מבוסס חלונות. ההנגדה שאפל אוהבת כל כך, בין "מק" ובין "פי.סי", לא קיימת אצל רוב משתמשיה. למעשה, הם משתמשים בכמה וכמה מחשבים: שני שלישים מבעלי המק הם בעליהם של שלושה מחשבים או יותר, בהשוואה ל-29% בלבד בבתים שבהם כל המחשבים הם מחשבי חלונות. בתים שיש בהם מק נוטים גם להכיל כמות גדולה בהרבה של גאדג'טים, כגון אייפודים, מכשירי ניווט ועוד.

הנתון הזה הביא את החוקרים לחשוב, אלוהים יודע מה גרם לכך, שמשתמשי מק מוציאים יותר על מחשבים. הם עשירים יותר מרוב המשתמשים: 36% מהם מרוויחים יותר מ-100 אלף דולר בשנה, בהשוואה ל-21% בקרב משתמשי חלונות.

אז בואו נראה. נתח השוק של אפל עומד על שמונה אחוזים. אחד מכל שבעה מהם הוא גם פנאט. כלומר, אחוז ומשהו מכלל המשתמשים עושה את כל הרעש. סתם, שתהיה פרופורציה.

   

טוויטר כחרב פיפיות

הצד החיובי של טוויטר הוא שכל מה שאתה כותב יכול להקרא על ידי כולם. זה הופך אותו לכלי יעיל מאוד להתארגנות, במיוחד התארגנות שנמצאת בתנועה. הצד השלילי שלו הוא שמה שאתה כותב יכול להקרא על ידי כולם – גם על ידי היריבים שלך.

משטרת פנסילבניה שמה יד על אליוט מדיסון, אנרכיסט בן 41 שניסה לארגן את המפגינים כנגד פסגת ה-G20 באמצעות כמה מחשבים ושני סורקי תדרים שעבדו על התדר המשטרתי. אליוט, שמעבר לעיסוק בפעולה לא אנרכיסטית כמו ארגון תלה תמונה של האנטי-אנרכיסט המושבע לנין בביתו, האזין לתדר המשטרתי ושידר למפגינים הנחיות איפה לא כדאי להיות וכיצד להתחמק מכוחות החוק והסדר, שכזכור לא היססו להפעיל כנגד המפגינים אמצעים כמו תותח קול.

מדיסון מואשם כעת בהפרעה למעצר ו/או כתב אישום, שימוש פלילי במכשיר שידור, והחזקת כלי פשיעה – מחשבים שמחוברים לטוויטר, כנראה. המשטרה טוענת שהוא הסביר למפגינים איך להתחמק ממעצר לאחר שהמשטרה הורתה על התפזרותם של המפגינים. עורך הדין של מדיסון, שיש רגליים לסברה שהפך למטרה לחקירה בגלל שהוא אנרכיסט עם פטיש לנין, טוען שהציוצים שלו אינם בפני עצמם עבירה על החוק, ושהוא בסך הכל דיווח למפגינים על מיקומם של השוטרים, מה שבינתיים עדיין מותר. יהיה שווה לעקוב אחרי המשפט הזה.

"כמו לירות בדגים בחבית"

כמה אנשים מורידים פורנו-קטינים מהרשת? המון, אומרים השוטרים של מחוז פּולק בפלורידה. ביוני האחרון, עצרו אנשיו של השריף גריידי ג'אד 45 חשודים בתחום, גברים ונערים, מהמחוז הקטן שלהם – חצי מיליון תושבים מתגוררים בו, והעיר הגדולה ביותר מכילה 90,000 תושבים. זה היה גל המעצרים הרביעי של פדופילים שארגן ג'אד מאז 2006, וסך הכל הוא העלה ברשתו 176 חשודים. שזה די הרבה למספר תושבים קטן כל כך.

מומחי אכיפת חוק אחרים נוחרים בבוז, ואומרים שזה נראה הרבה משום שג'אד ואנשיו משקיעים מאמץ בתחום. מספרם של המורידים, הם אומרים, הוא עצום. הסיבה שכל כך מעט מהם נעצרים נובעת מכך שמעט יחסית משאבים מושקעים בתחום. אפשר, הם אומרים, להעסיק שוטרים יומם ולילה במעצרם של חשודים כאלה; ג'אד עצמו מגדיר את המאמץ הנדרש כ"כמו לירות בדגים בחבית".

ג'אד עצמו, איש מחלקת המוסר שרדף פורנוגרפים עוד בתקופה שהם העבירו את הסחורות האסורות שלהם במגזינים, אומר שהמאמץ הנדרש הוא מינימלי. שניים-שלושה בלשים, לדבריו, עשו את כל עבודת המחקר שהובילה למעצרים – אם כי הם נדרשו לאימונים מיוחדים והיה צורך במספר ניכר הרבה יותר של שוטרים כדי לבצע את המעצרים עצמם.

ושוב, בניגוד למיתוס המקובל על הזר המאיים המבצע את זממו בילד, רוב מוחלט של התמונות צולמו על ידי הורים או אנשים אחרים שהשגיחו על הילד. האנשים של ג'אד הצליחו לשים יד על מדריך, שמסביר להורה כיצד יתעלל בילדיו כדי שהתמונות שלו יהיו פופולריות יותר. בפלורידה, למרבה השמחה, יש עונש מוות.

קצרצרים

ציוץ מסכן לא רק מהפכנים-בשקל, אלא גם סתם מלצרים מן היישוב: ג'ון-בארט אינגלס היה (דגש על לשון העבר) מלצר במסעדה בבוורלי הילס. כוכבת טלוויזיה מסוימת התקשתה בתשלום החשבון שלה, ומשהצליחה בכך לא העניקה לו תשר. המלצר המריר צייץ על כך. הכוכבת הזועמת ניהלה שיחה קצרה עם הבוס שלו. אינגלס, שכבר כתב דברים לא מחמיאים על מבקרים מפורסתמים אחרים במסעדה, מתגבר כעת את שורות המובטלים. לידיעתכם.

גוגל מתכוונת להכות במשתמשים האומללים שיחפשו בה באמצעות סמארטפונים: החברה הודיעה אתמול שמעתה, כאשר יגיע לדפים שלה משתמש סמארטפון, יוכלו המפרסמים שלה לבחור להציג לו לא רק פרסומות טקסט קטנות ובלתי מציקות, אלא פרסומות תמונה גדולות.

ועדה מייעצת בבריטניה, שם לוקחים צרכנות ברצינות, מצאה שכשליש ממשתמשי הסלולר מגלים להוותם, תוך זמן קצר, ששירות הסלולרי שבחרו לעצמם מתקשה לספק כיסוי נאות לאזור החיים שלהם. הוועדה ממליצה, על כן, לאפשר למשתמשים להתחיל תוכנית עם ספק סלולר לזמן קצר בלבד, ללא התחייבות, כדי שאפשר יהיה לבטל את ההתקשרות במידה ויתברר שאפעס, האנטנה שלו קצרה מהדרוש.

האם יש לכם יותר מדי זמן פנוי? האם אתם מוכנים להיות עבדיו הנרצעים של תאגיד? אם כן, לסטארט-אפ Internet Eye יש משהו להציע לכם. הגאונים שמאחורי החברה עלו על בעיה של ממש: המון מצלמות במעגל סגור ולא מספיק אנשים שיעקבו אחריהן. הפתרון: לבקש מאנשים נטולי חיים לעקוב אחרי המצלמות ולדווח בהודעת טקסט אם נראה שמשהו חריג קורה. החברה מציעה את שירותיה לחברות אחרות ב-20 דולר לחודש, והיא יכולה להרשות לעצמה מחיר נמוך כל כך כי לטמבלים שיעשו את העבודה היא לא מתכוונת להציע תשלום. היא מציעה להם חברות ב"מועדון לוחמה בפשע", ופעם בחודש המוצלח ביותר מבין לוכדי הפושעים שלה – כלומר, זה שהתריע על הכי הרבה אירועים שהתבררו כאמיתיים – יגרוף אלף ליש"ט. תשלום לעובדים? זה כל כך הכלכלה הישנה.

AT&T, החברה שבקושי מצליחה לעמוד בעומס שיוצר לה האייפון, החליטה שהיא צריכה עוד עומס ועכשיו היא השיקה ארבעה דגמים של סלולריים "טיפשים" – שהייחוד בהם הוא שהם טיפשים-למחצה: החברה סיפקה להם דפדפן מהיר. בחברה רוצים, כנראה, להחדיר את הגלישה הסלולרית לכל פלח אפשרי של האוכלוסיה.  

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
בחייכם
הסיבה לעובדה שלרוב המקיסטים יש גם מחשב עם חלונות פשוטה מאד: הפופולריות של המק היא ענין חדש יחסית, כך שהוא בדרך כלל לא המחשב הראשון של המשתמש. כמי שעובד על מק בשלוש השנים האחרונות, לא נזקקתי לחלונות בתקופה הזו כלל (וזה כמי שלפעמים צריך לכתוב בעברית ונאלץ לעבוד עם אתרים מוגבלים לאקספלורר שהרשת הישראלית קוללה בהם. למשתמש אמריקני אין אפילו את הבעיות האלה). זה לא אומר שזרקתי את הת'ינקפד לפח. הוא ישב בבית וצבר אבק עד שנתתי אותו למישהו. מן הסתם, אם הייתי בסקר הייתי מופיע תחת "משתמשי מק שמחזיקים מחשב חלונות" וגורביץ היה בונה תאוריות מוזרות על הגב שלי.
ניר  |  06.10.09
9.
ל7
הלוגיקה שגויה בגלל שאין קשר בין הנתונים למסקנה. גורביץ, להלן גאון הלוגיקה מפתח תקווה, רומז ש1% פאנטים "עושה את כל הרעש". הוא מגדיר מה משמעות המונח "פאנט" בהקשר הזה. הטענה שלו איננה שמי שיש לו מק בלבד הוא "פאנט", שזו הטענה שלך. (הלוגיקה לא שגויה, היא פשוט מעגלית) - על פי מה שהוא אומר מי שעושה את הרעש הוא "פאנט". זאת אומת שעל פיו מי ש"עושה רעש" הוא פאנט - והוא שייך לאותם 1% הנ"ל בגלל.... רגע... אין פה שום קשר בין הטענה למסקנה... וזאת שגיאה לוגית. יש מספיק אנשים שיש ברשותם מחשבים משני הפלטפורמות שהינם די וואקלים לגבי מה שהם מעדיפים. אני בינהם. רמז: לי הגאון מפתח תקווה כבר קרא פאנט בעבר יש לי 4 מחשבים בבית מהם 3 הינם PC ואחד מק.
הירנוט  |  06.10.09
לכל התגובות