אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרסי נובל בפיזיקה הוענקו לפורצי דרך בטכנולוגיות מידע

פרסי נובל בפיזיקה הוענקו לפורצי דרך בטכנולוגיות מידע

הפרס היוקרתי הוענק במשותף לחוקרים אשר פיתחו שיטות חדשות בתחום הסיבים האופטיים והצילום הדיגיטלי, שתיים מהטכנולוגיות שעזרו לעצב את החיים המודרניים

06.10.2009, 15:24 | אבנר קשתן
האקדמיה השבדית המלכותית למדעים, הגוף האמון על הענקת פרסי הנובל למדענים וחוקרים בתחומי המדע, הודיעה היום על הענקת פרס הנובל בפיזיקה במשותף לשני זוכים על ההמצאות בתחום הסיבים האופטיים וחיישן הצילום הדיגיטלי, שתי פריצות דרך אשר איפשרו רבים מהחידושים הטכנולוגיים שאליהם התרגלנו בחברת האינפורמציה המודרנית.

מחצית הפרס הוענק לצ'ארלס ק. קאו (Kao), מהנדס הונג-קונגי אשר מכונה "אבי הסיבים האופטיים". על ניסוייו בשנות ה-60 במעבדות STL בלונדון, אשר לימים הפכו לחברת התקשורת נורטל. ניסוייו של קאו התבססו על פיתוח הלייזרים הראשונים בתחילת העשור ואיפשרו לפתח של סיבים אופטיים להעברת מידע דיגיטלי למרחקים של מאות קילומטרים, לעומת עשרות מטרים כפי שהיה אפשרי לפניו. הסיבים האופטיים מהווים את התשתית הבסיסית לתקשורת הנתונים ולתרבות המידע שאליה התרגלנו, כולל ערוצי התקשורת ההמוניים ורשת האינטרנט.

חציו השני של הפרס הוענק לווילארד בויל (Boyle) וג'ורג' סמית (Smith), מהנדסים במעבדות המחקר של חברת הטלפוניה AT&T Bell בשנות ה-60, אשר עמלו על שני פיתוחים - הראשון היה של טלפון-וידיאו והשני של רכיבי זיכרון דיגיטליים. כשהחליטו לשלב את שני ערוצי המחקר, פיתחו תא פוטואלקטרי אשר מתרגם את הקלט הוויזואלי לאימפולסים חשמליים אשר נשמרים על תא הזיכרון, וכך נולד חיישן ה-CCD, אשר נמצא בבסיס רוב המצלמות הדיגיטליות בימינו. דגם פועל ראשון יוצר ב-1974 בעל רזולוציה של 100 על 100 פיקסלים, או 0.01 מגה-פיקסל במונחים מודרניים.

למרות שועדת הפרס אינה מפרסמת את שמות המועמדים שלא זכו בפרס נובל עד שעברו 50 שנה למועמדותם, בכל זאת הוזכר יקיר אהרונוב, אשר כיהן כפרופסור מן המניין באוניברסיטת ת"א בין השנים 1967-2000, כמועמד מוביל לזכות בפרס השנה. אהרונוב זכה לפרסום רב בתחילת שנות ה-60 על תגליותיו בתחום מכניקת הקוונטים והשפעות שדות אלקטרומגנמטיים על חלקיקים, תגליות שבזכותן קרא מספר פעמים ג'ון מדוקס, עורך כתב העת המדעי הנחשב Nature, להעניק לו פרס נובל.

ועדת הפרס בחרה השנה להעניק את פרס הנובל לשתי פריצות דרך טכנולוגיות אשר בוצעו על ידי מהנדסים, ולא לתגליות בתחומים תיאורטיים יותר, כפי שנעשה בשנה שעברה בבחירה להעניק את הפרס למדענים יפניים על תגליות בתחום הפיזיקה התת-אטומית. במקום זאת, בחרה הוועדה להתמקד בהישגים מדעיים ש"עזרו לעצב את תשתיות החברה המרושתת המודרנית", לדבריה.

תגיות