אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי לכלכליסט: השכירים לא יוותרו החודש על חצי יום חופש לסיוע למפעלים צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט: השכירים לא יוותרו החודש על חצי יום חופש לסיוע למפעלים

הסיבה לעיכוב הקמת הקרן למפעלים במצוקה היא מחלוקות בין כל הצדדים על תנאי ההלוואות. מפעלים שיקבלו את הסיוע יתחייבו שלא לפטר עובדים למשך פרק זמן מסוים, אולם טרם הוחלט מהו פרק הזמן הרלבנטי. כמו כן לא הוחלט אם הוויתור יחול על כל העובדים

07.10.2009, 06:57 | נעמה סיקולר, מיקי פלד והדר קנה

עוד דחייה בפעולת הגבייה המתוכננת ממשכורות השכירים. ל"כלכליסט" נודע כי גם באוקטובר לא יגבה המוסד לביטוח לאומי מהעובדים ומהמעסיקים חצי יום חופש לטובת מפעלים במצוקה. הגבייה, שתוכננה להתבצע בספטמבר, נדחתה בעבר בחודש וכעת נדחית שוב. נובמבר הוא היעד החדש, אך ייתכן שהגבייה תתבצע בדצמבר.

אחד הנושאים העיקריים שטרם הוסדרו הוא תניית אי־פיטורים שלא נכללה בתנאים הראשוניים של הקרן. באוצר ובהסתדרות דורשים כי מפעלים וחברות שיזכו בסיוע הקרן יתחייבו שלא לפטר עובדים למשך פרק זמן מסוים. טרם הוחלט מהו פרק הזמן הרלבנטי, וכן אם הדבר יחול על כל העובדים או רק על מפעלים שבהם עובדים מאורגנים.

ועדה המורכבת משמונה נציגים ממשרדי התמ"ת והאוצר, מהתאחדות התעשיינים ומההסתדרות אחראית להקמת הקרן. לאחרונה סיימה הוועדה לגבש המלצות סופיות להפעלת הקרן, אולם ההמלצות שהועברו למשרד האוצר טרם אושרו על ידיו בשל מחלוקת בנוגע לכמה תנאים. טרם הוכרעה זהות הגופים הפיננסיים שייתנו בפועל את ההלוואות. כמו כן, טרם הוסדרו נושאי המיסוי הנוגעים להפעלת הקרן.

נציגים של רשות המסים ממחלקת שומה, המחלקה המקצועית והכלכלית, נפגשו עם נציגים של המעסיקים וההסתדרות כדי לדון במנגנוני הגבייה של חצי יום החופש. הסוגיה העיקרית שנידונה היא אם הוויתור על חצי יום חופש ייחשב תרומה, אף שמדובר בתרומה מאולצת, או שייחשב סוג של מס (סיווגים שונים מבחינת מס הכנסה). בשלב זה יישבו הנציגים של הרשות ויגבשו תשובות. תשובה סופית בעניין תינתן ככל הנראה לאחר סוכות. גביית יום חופש מעוררת בעיה מיסויית, בעיקר בנושא הפרשות המעביד. הוועדה פועלת כעת עם רשות המסים ובוחנת אם אפשר להכיר בחצי יום החופש כהוצאה מוכרת, אולם הדבר יחייב עיגון במסגרת תקנות של הכנסת.

אחד התנאים שהוסכמו בין הגורמים השונים הוא סכום ההלוואות המרבי שתיתן הקרן — עד 25 מיליון שקל בריבית פריים פלוס 2.5%–3%. בשבועות הקרובים, לאחר שיסוכמו תנאי ההפעלה, עתיד לצאת מכרז לאיתור חברה מלווה שתמפה את העסקים שפונים לקרן ותבחן את היתכנות התוכנית העסקית שיציגו.

קרן הסיוע לעסקים היא תולדה של הסכמות המעסיקים, העובדים והממשלה במסגרת עסקת החבילה במשק. לפי ההסכמות, שגובשו כבר לפני יותר מחצי שנה, הביטוח הלאומי אמור להפחית שווי של רבע יום חופשה ממשכורתו של כל עובד, והסכום יועבר לטובת קרן סיוע למפעלים במצוקה. יום חופשה של שכיר מסתכם ב־400 שקל בממוצע.

לקרן יצטרף סכום דמי ההבראה שהופחתו לעובדים בחברות הממשלתיות וברשויות המקומיות שאינן נסמכות על תקציב המדינה. בסך הכל עתידה הקרן לעמוד על כמיליארד שקל.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
זהו בולשביזם מהסוג הגרוע ביותר- "תרומת" חובה למטרה מפוקפקת
אירועים כמו התרמת חובה כאלה מבהירים למי שיש ספק שישראל אינה עוד באמת דמוקרטיה ושניצנים של בולשביקים מהסוד הסטליניסטי מבצבצים מכל פינה. לכל הסנגורים האדיוטים- זה בכלל לא משנה אם מדובר באחוז או 30 אחוז. בדמוקרטיה לא יתכן שאדם מותרם שלא מרצונו. זו דיקטטורה ופגיעה בקניין והתקדים הזה יוכל להתרחב בהמשך עד שנגיע בסוף לעובד לפי יכולתו, מתרים את משכורתו ומקבל לפי צרכיו. האירוע הוא כתם בתולדות זכויות האדם בישראל.
זה לא דמוקרטיה  |  07.10.09
לכל התגובות