אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשב מתכונן להפרטה דרך שוק ההון: "מחיר המניה יקל על הפרטת בנק לאומי" צילום: יואב גלאי

החשב מתכונן להפרטה דרך שוק ההון: "מחיר המניה יקל על הפרטת בנק לאומי"

אורן הבהיר כי גם אם בסופו של דבר תתקבל החלטה לבצע את הפרטת לאומי דרך שוק ההון, יהיה על הממשלה לקבל החלטה בעניין גרעין השליטה בבנק, ולדבריו, אין זה סביר שהמדינה תהיה בעלת השליטה בבנק עם החזקות כה מצומצמות בהון

07.10.2009, 13:20 | אמנון אטד ותומר זלצר

בימים הקרובים עתיד שר האוצר יובל שטייניץ לקבל החלטה על הדרך שבה תמכור המדינה את יתרת המניות של בנק לאומישברשותה. "הדרך הקלה ביותר למכור את המניות", אומר החשב הכללי באוצר שוקי אורן, "היא באמצעות הפצה בשוק ההון. להערכתי, הממשלה לא תיתקל בבעיה גדולה לעשות זאת, הודות למחיר המניה ולמחזורי המסחר הגדולים בה".

נוסף על תפקידו כחשב הכללי, אורן מכהן גם כיו"ר החברה הממשלתית נכסים מ.י המטפלת בנושא מכירת מניות הבנקים שבידי המדינה. לאחרונה עדכן בנק ישראל את עמדתו בסוגיית הפרטת הבנק דרך שוק ההון: נגיד בנק ישראל סטנלי פישר אמר בראיון ל"כלכליסט" בסוף החודש שעבר כי הוא תומך בהפרטת הבנק דרך הבורסה, ללא יצירת גרעין שליטה. מלבד מניות לאומי המדינה מחזיקה גם ב־25% ממניות בנק דיסקונט, שבעלת השליטה בו היא קבוצת ברונפמן־שראן.

אורן הבהיר כי גם אם בסופו של דבר תתקבל החלטה לבצע את הפרטת לאומי דרך שוק ההון, יהיה על הממשלה לקבל החלטה בעניין גרעין השליטה בבנק. לדבריו, אין זה סביר שהמדינה תהיה בעלת השליטה בבנק עם החזקות כה מצומצמות בהון (כ־11.5%). אתמול זינקה מניית לאומי ביותר מ־3% למחיר של 15.45 שקל למניה. שווי השוק של הבנק הוא 22.8 מיליארד שקל.

בתוך כך, בנקאים ישראלים בכירים המשתתפים בוועידה מספרים כי ברחבי העולם קיים חשש כי שוקי ההון צועדים לקראת בועה לא יציבה, שעלולה לגרום לתגובת נגד שלילית ולירידות שערים. "בנקים במדינות שונות שוקלים אפשרות לוותר על התמיכה שהובטחה להם מהממשלות ולהמיר אותה בכספים שהם יגייסו מהציבור", מספרים הבנקאים הישראלים. "רווחת הנחה כי נוצרה כעת שעת כושר שצריך לנצל אותה".

עם זאת, מציינים הבנקאים כי במערכת הבנקאית כולה יש תחושה שהרע מכל כבר מאחורינו. "אנחנו בוודאות לא נראה חזרה למצב שבו היו השווקים הפיננסיים לפני שנת 2007", הם אומרים, "הבנקים בודקים ובוחנים את עצמם בצורה מאוד קפדנית, וחלק מהדברים שהמערכת הבנקאית עשתה בעבר היא כבר לא תעשה בעתיד. השוק לא יחזור למצב שבו הוא היה. ההתאוששות תהיה אטית וכולם צריכים להתרגל לכך. בסוף התהליך הבנקאות אולי תהיה אחרת, אבל היא תוכל לעמוד על הרגליים".

לשאלה מדוע הבנקים בישראל נכנסו למשבר הכלכלי במצב טוב יותר מבנקים אחרים ברחבי העולם, מסבירים הבנקאים: "הבנקים הישראליים לא הסתבכו עם מכשירים פיננסיים מסוכנים ולא נתנו משכנתאות ללא ביטחונות. המערכת הפיננסית שמרה על שיעורי הלימות הון גבוהים, ושיעורי החיסכון הפרטי בישראל הם בין הגבוהים בעולם".

תגיות