אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסחורה החמה בבורסה: מניות הביומד צילום: shutterstock

הסחורה החמה בבורסה: מניות הביומד

מתחילת השנה גייסו חברות הביומד 400 מיליון שקל, רבע מהגיוסים בבורסה. אם זה לא מספיק - התשואה הממוצעת שסיפקו מניות אלה מתחילת השנה עומדת על 340%

10.10.2009, 08:05 | עומר ענבר

"פרסמנו תשקיף מדף כי אנחנו לא רוצים לפספס הזדמנות, עכשיו כשהשוק פתוח" - כך מסביר גורם בכיר בחברת ביומדיקס, שהגישה אתמול תשקיף מדף לרשות ניירות ערך בכוונה לגייס בעתיד הון מהציבור. נדמה כי תגובת ביומדיקס ממחישה היטב את המציאות המאפיינת בחודשים האחרונים את תחום מדעי החיים, כאשר שורה ארוכה של חברות ביצעו גיוסי הון מוצלחים בהיקף של מאות מיליוני שקלים, תוך קבלת ביקושי יתר מצד המשקיעים בשוק.

למעשה, בדיקת "כלכליסט" מעלה כי למרות ההתאוששות האטית שצפויה בכלכלה הריאלית, וחוסר האמון שחשים חלק מהמשקיעים שחיפשו מגזרי השקעה מוגנים והתבדו (ובראשם מגזר הנדל"ן), דווקא שוק הביומד, הטומן בחובו סיכון רב לצד תשואה פוטנציאלית עצומה, נהפך לאחד המגזרים האטרקטיביים ביותר בשוק ההון הישראלי.

המספרים בתחום מרעישים. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי חברות הביומד גייסו מתחילת השנה 400 מיליון שקל - רבע מסך גיוסי ההון שנעשו השנה בבורסה. אלא שהיקפי הגיוסים המרשימים הם רק קצה הקרחון. הבדיקה מראה כי התשואה הממוצעת של מניות הביומד מתחילת השנה עומדת על 340%, זאת לעומת מדד ת"א־100, למשל, שרשם בתקופה זו תשואה של 70% בלבד.

אמנם בנקודה זו יש לסייג ולציין כי מניות הביומד מתאפיינות לרוב בסחירות נמוכה יחסית, אלא שבחודשים האחרונים רשמו כמה חברות בענף התעניינות רבה מצד המשקיעים, שמתבטאת במחזורי מסחר שהגיעו למיליוני שקלים ליום (ראו טבלה).

יובש של שנתיים

בראש שרשרת ההנפקות של חברות הביומד ניתן למנות את ההנפקה הנועזת של די פארם מקבוצת כלל תעשיות ביוטכנולוגיה. די פארם היתה ההנפקה הראשונית (IPO) הראשונה שנרשמה בבורסה באחד העם בשנתיים האחרונות, שבהן אף חברה לא העזה לבצע צעד כזה על רקע המצב בשווקים. החברה גייסה 85 מיליון שקל לשם מימון ניסוי שלב שלישי בתרופה שהיא מפתחת לשבץ.

לצד הנפקה זו ניתן למנות את הנפקת הזכויות שהובילה ביוליין אקס.אר(52 מיליון שקל) בקרב בעלי המניות בה, טבע ופאן אטלנטיק. אגב כך, החברה מרכזת תשומת לב גדולה מאז דיווחה על הצלחתה בניסוי האחרון לפני כמה שבועות, ומאז שווי השוק שלה כמעט והכפיל עצמו ל־455 מיליון שקל. חברה נוספת שביצעה סדרה של הנפקות פרטיות היא קמהדע, חברת הביוטכנולוגיה הוותיקה, שבסך הכל גייסה 53 מיליון שקל מתחילת השנה.

עוד דוגמה בולטת לתנופת הגיוס בהשוואה למתרחש בשוק היא הכניסה של חברת הביטוח מגדל כבעלת עניין בחברת כלל תעשיות ביוטכנולוגיה(כת"ב), מקבוצת כלל תעשיות, תמורת 40 מיליון שקל. גם חברות המכשור הרפואי, ובהן לייפוייב שגייסה לפני כחודש 6 מיליון שקל ו מדיגוס שגייסה באותה תקופה כ־7 מיליון שקל בהנפקות מהציבור, מצטרפות למגמה הבולטת הנרשמת לאחרונה בתחום.

המנכ"לים בחברות המובילות בתחום מסבירים את תנופת הגיוסים ואת התשואות הפנומנליות של המניות באמונה כי יש ביכולתו של התחום לייצר ערך. ראובן קרופיק, מנכ"ל כת"ב, שעל פי רוב אינו ממהר להתבטא בתקשורת, סיפר כי לפי משנתו, חברות ומשקיעים מאמינים כי העתיד של הכלכלה הישראלית נמצא בתחום מדעי החיים. "אני מאמין גדול שלתחום הביוטק בישראל יהיה תפקיד מרכזי בתרומתו לכלכלה ולחוסנה בעתיד, ויש גם עוד אנשים שמאמינים כך. ההייטק מיצה את עצמו".

במסגרת תפקידו מתנהל קרופיק גם כיו"ר החברה־הבת של כת"ב, די פארם, אשר כאמור רשמה הצלחה בהנפקה הראשונית שלה. "אני חושב שהאטרקטיביות האמיתית שלנו היא בכך שאנו יוצרים ערך אמיתי, המתאפיין באפשרויות גדולות מאוד של תגמול במידה שנצליח. שיתפנו את הציבור מתוך מקום אמיתי בסיכוי ובסיכון. ולדעתי, אם מציגים לציבור חברה אמיתית שמתחלקת איתו באופן רציונלי בסיכוי כמו גם בסיכון, המשקיע יכול להרגיש שהוא שותף אמיתי של החברה. אם חברה מגובה בהנפקה בגופים מוסדיים ובמשקיעים גדולים ואיכותיים אחרים, כמו שהיה במקרה של די פארם, הצלחת ההנפקה מובנת וברורה".

קרופיק אינו רואה בהנפקות הזכויות וההנפקות הפרטיות כשוות ערך להנפקות בציבור. "זו לא חוכמה גדולה להנפיק בדרך של הנפקת זכויות והנפקות פרטיות, וזאת מכיוון שבמחירים נמוכים מספיק ניתן תמיד למצוא מי שיקנה".

רוח מהשווקים בחו"ל

אחת מחברות הביוטכנולוגיה הגדולות והוותיקות ביותר בשוק היא קמהדע, הנסחרת במדד ת"א־100ונמצאת צעד לפני הודעה סופית על אישור של מנהל המזון ותרופות האמריקאי (FDA) לתרופת ה־ATT שלה לנפחת. החברה גייסה את רוב כספה מתחילת השנה בדרך של הנפקה פרטית ובסך הכל כ־53 מיליון שקל. המנכ"ל דוד צור מציע להסתכל על המתרחש מעבר לים כהסבר לגאות ולכושר ההנפקה בתחום.

דעה ביו משהו מה יודעים המשקיעים במניות הביומד על הסחורה שרכשו, ומה זה אומר על הענף? גיל קליאן, 3 תגובותלכתבה המלאה

"ההתעוררות בשוק מדעי החיים בארצות הברית התרחשה לפני ישראל ויכול להיות שהיא גרמה למגמה חיובית בשוק בארץ. כבר בעיצומו של המשבר טענו אנליסטים כי התחומים הירוקים ותחומי מדעי החיים הם אלה שיתאוששו ראשונים. רק לפני שבוע היתה הנפקה ראשונית בארה"ב של "טלקריס", חברה הפועלת בענף שלנו שגייסה 900 מיליון דולר לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר. מיד לאחר ההנפקה הזאת קיבלנו טלפונים ממשקיעים מחו"ל שהביעו התעניינות במוצרים ובפעילות שלנו", הוא אומר.

צור מפנה אצבע גם לתהליכי המיזוג בשוק העולמי, בעיקר בקרב החברות הגדולות, כזרז אפשרי למציאות בענף הביומד. "תופעות המיזוגים והרכישות שרואים בחברות הגדולות בעולם התרופות מוסיפות הרבה עניין בקרב החברות הקטנות. במציאות שנוצרה, חברות קטנות שצלחו כמה שלבים בפיתוח, הופכות להיות מועמדות לרכישה בעיני החברות הגדולות. תופעה זו מוסיפה הרבה עניין למשקיעים בתחום".

כמו כן, הוא ציין שגם האנליסטים הם גורם מתווך חשוב, ששיפר בתקופה האחרונה במידה ניכרת את הבנת התחום. "ענף הביוטכנולוגיה ממשיך לייצג חלום עבור המשקיעים, מצד אחד, ומצד שני — אנליסטים התחילו להבין יותר את הפעילות של החברות. היום השוק יודע להבחין בין חברות עיקר וחברות טפל. כאשר אנחנו נפגשים עם אנליסטים, אם הם לא מומחים בתחום, הם מביאים איתם מישהו בעל מומחיות. עם זאת, למרות השיפור הניכר, ההבנה של השוק בארץ עוד רחוקה ממה שאנחנו מכירים בארה"ב".

צור קושר את אופן הגיוס של קמהדע (ההנפקה הפרטית) לתזמון שבו היא היתה זקוקה לכסף. בתחילת השנה, כאשר החברה היתה זקוקה למימון כדי לקדם את הניסויים הקלינים למוצר המוביל שלה, השוק היה סגור בשל הסנטימנט השלילי החזק. מסיבה זו, לטענתו, פנתה החברה לדרך של הנפקה פרטית.

מתומחרות בשמרנות

עוד חברה שמרכזת עניין בתחום היא יצרנית המכשור הרפואי בריינסוויי, הנסחרת במדד ת"א־100. בריינסוויי, בראשותו של המנכ"ל עוזי סופר, מפתחת מכשיר שאינו פולשני, המגרה את המוח בעזרת גלים חשמליים ובכך מספק מזור למחלות שמתאפיינות בהפרעות לתפקוד המוח. "אני חושב שהעלייה ברמת העניין בתחום ורצף הגיוסים נובע בראש ובראשונה מכך שמתחילת השנה התקדמו החברות בתחום בצורה יפה מאוד, הבאה לידי ביטוי בצבירת הכנסות. הגיוסים שהצליחו היו בחברות שבאמת קידמו את המוצרים שלהם בתהליך האישור מול הרשויות, וזאת לאחר שהציגו תוצאות טובות בשלבים הקליניים".

סופר טוען שהשוק המקומי מתאפיין בשמרנות. "החברות בישראל מתומחרות בצורה שמרנית במיוחד, לפעמים רבע מהשווי האמיתי שלהן, ובחוסר פרופורציה בהשוואה לאיך שהיו מעריכים אותן בשווקים כמו בארה"ב. בריינסוויי היא בהחלט דוגמה לחברה שעונה על ההגדרה הזאת", הוא אומר.

עם זאת, סופר מודה כי ישנן חברות שעלו על הגל ונהנות מהעלייה בשווקים ומהתוצאות הטובות שחברות אחרות בתחומן מציגות. "בוודאי שיש היום חברות שעולות על הגל ונהנות מאפקט העדר, שהוא ללא ספק דבר מסוכן. אלא שזה לא מוריד מהערך של חברות אחרות שכן הוכיחו את מקומן ואת הגאות במחירן - גאות שנבעה הודות להתקדמות אמיתית בעסקים שלהן".

מבדיקת דעתם של הסוחרים בשוק עולה הרבה מאוד אופטימיות. איתן עקיבא, חתם בכלל פיננסים חיתום, שליווה כמה חברות ביומד בהליך ההנפקה, אינו מופתע מהגאות בתחום, ואף מאמין שיש עוד הרבה מקום לעליות נוספות. לשיטתו יש לבדוק כל חברה באופן אינדיבידואלי, וכאשר עושים זאת, רואים אוסף של המון חברות עם פוטנציאל גדול להצליח.

"יש תעשייה חזקה ואיכותית בתחום מדעי החיים בישראל, והיא בעלת מוניטין עולמי. ל־90% מהחברות שרשמו את העליות החזקות בשוק המניות בארץ יש סיבות מצויינות לכך", טוען עקיבא.

באשר לעליות החדות במניות, הוא אומר, חלק מהעליות מגיעות לאחר תקופה קשה. "אין משמעות לתשואה של 340% במניות בתחום שכן בזמן הירידות החדות בשווקים, החברות האלה נענשו באופן ניכר, ולא נסחרו בשווי שקרוב לשווי האמיתי שלהם".

מסחר תוך יומי

תופעה נוספת שתפסה תאוצה מאז החלו מחזורי מסחר גדולים במניות הביומד היא הסוחרים היומיים. עקיבא מאשש את ההשערה כי שחקנים אלו החלו להיכנס גם לתחום זה ואף היו שותפים לתנודתיות הגדולה במניות. "ברגע שיש מחזורי מסחר גדולים, הדבר פותח הזדמנות לסוחרים הללו, וזאת מכיוון שהם יכולים להיכנס ולצאת מהמניות ללא חשש, מצב לגיטימי ומוכר בשוק", ציין.

תגיות

34 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

30.
כלל ביוטכנולוגיה , ריווחית, הגדולה ביותר , פוטנציאל ענק . הנהלה מעולה
נסחרת בחמישית מערכה ורק עכשיו הגיעה למחיר ההנפקה לפני 3 שנים . חברה עם 4 תרופות בשלב 3 , 9 תרופות בשלב 2 בחול היתה שווה פי 7 לפחות !!!! בארץ לפי אחזקותיה שווה פי 4 , איפה האנליסטים ??!!! מגדל הבינה והשקיעה. טבע השקיעה מאות מיליוני $ בכלל ביו... ובחברות הבת =בקצור מציאה !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
מדען  |  11.10.09
לכל התגובות