אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להתראות איסטנבול צילום: בלומברג

להתראות איסטנבול

ועידת קרן המטבע באיסטנבול ננעלה באופטימיות, אך לוותה במסר ברור: סכנת המשבר עדיין לא חלפה, וחוסר האיזון בין המדינות המפותחות למתפתחות לא ייפתר בקלות

08.10.2009, 08:16 | אמנון אטד שליח "כלכליסט" באיסטנבול

"המשטר הכלכלי הישן עבר מן העולם, אבל אין צורך להצטער על כך, היום אנחנו יכולים להניח את היסודות למשטר חדש", כך בישר נשיא הבנק העולמי רוברט זוליק ביום האחרון של הוועידה השנתית של קרן המטבע והבנק העולמית באיסטנבול.

המסקנה העיקרית של הוועידה היא שסכנת המשבר עדיין לא חלפה, וכי כדי להימנע מחידוש המשבר יהיה על מדינות העולם לפעול בשני מישורים - להימנע מביטול חפוז מדי של מהלכי סיוע, ולנצל את ההזדמנות לבצע רפורמות. "חייבים לשלב ידיים עם הכוחות הכלכליים המתעוררים ולסייע למדינות העניות", אמר זוליק.

יומן איסטנבול אכול ושתה כי מחר אחרים ימותו היום האחרון של ועידת קרן המטבע הבינלאומית נפתח באווירת סוף מסלול אמנון אטד שליח "כלכליסט" באיסטנבוללכתבה המלאה

זוליק התייחס גם לסוגיית הגלובליזציה, שהעסיקה רבים מהמשתתפים. "הגלובליציה תרמה ליצירת צמיחה כלכלית גדולה במדינות רבות", אמר נשיא הבנק העולמי, "אולם הקשר הגדל והולך בין המשקים השונים בעולם שיחק גם תפקיד מרכזי בהפיכת המשבר הפיננסי במדינות המפותחות למשבר גלובלי".

"הסיוע הוא לא פתרון"

 

הצעת קרן המטבע ליצור מאגר גלובלי של משאבים כספיים כדי לסייע למשקים מתעוררים במצוקה זכתה ביומיים האחרונים למבול ביקורת. "התוכנית היא מהלך בכיוון הנכון, אולם היא לא תפתור את בעיית חוסר האיזון הגלובלי", אמר ג'וזף שטיגליץ, הכלכלן הראשי לשעבר של הבנק העולמי. גוילרמו אורטז, נגיד הבנק המרכזי של מקסיקו ויושב ראש הבנק הבינלאומי לסילוקין (BIS), הציע מאגרים אזוריים.

עם סיום הוועידה באיסטנבול, נשואות עכשיו העיניים לוועידה של קרן המטבע שתתקיים בעוד שלוש שנים במצרים, ככל הנראה בקהיר, אם כי קיימת עדיין אפשרות שהיא תתקיים בשארם א־שייח'. הוועידה בקהיר אמורה להתמקד בבעיות הכלכלה של מדינות המזרח התיכון וצפון אפריקה (מדינות MENA). "המזרח התיכון מתברך בהישגים כלכליים, חברתיים ותרבותיים. חבל שהאזור מגיע לעתים קרובות מדי לכותרות החדשות מהסיבות הלא נכונות", סגנית נשיא הבנק העולמי, אקטאר שמשד. לדבריה, מדינות האזור עתידות לראות ימים יפים יותר, אף שהצמיחה הממוצעת בהן תסתכם בשנה הבאה רק במחצית משיעורה בתקופה שלפני המשבר.

פישר רוכש דולרים

התחדשות הירידות בשער הדולר שלשום התרחשה כשנגיד בנק ישראל סטנלי פישר ובארי טאף, המופקד על רכישת הדולרים, היו בעיצומם של הדיונים. במהלך היום חזר בנק ישראל להתערב במסחר ורכש קרוב ל־200 מיליון דולר. אנשי חדר העסקאות של הבנק בירושלים ביצעו את הרכישות.

בניגוד לכל המקרים הדומים בעבר, אישר שלשום טאף ל"כלכליסט" כי בנק ישראל אכן רכש דולרים. ברגע של נדיבות אישר טאף גם את הסכום שצוין בעיתונות. "התייעצתי עם הנגיד פישר והחלטנו להתערב", הוא אמר. לשאלה כיצד התערב אם הוא ופישר נמצאים באיסטנבול ענה טאף: "לא שמעת שהמציאו את הטלפון?".

תגיות