אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט" - הקונסורציום IDE וקרן האצ'יסון לא ייגשו למכרז להקמת מתקן התפלה באשדוד צילום: shutterstock

בלעדי ל"כלכליסט" - הקונסורציום IDE וקרן האצ'יסון לא ייגשו למכרז להקמת מתקן התפלה באשדוד

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", גם קונסורציום המורכב מוואוליה העולמית ותהל מקבוצת קרדן החליטו לא לגשת למכרז. מועד הגשת הצעות למכרז נדחה ל-19 באוקטובר

08.10.2009, 14:21 | רויטל חובל

IDE (בבעלות שווה של כיל ודלק) וקרן האצ'יסון ווטר החליטו לא לגשת למכרז להקמת מתקן התפלה באשדוד. כך נודע ל"כלכליסט". ההערכה היא כי ההחלטה נובעת מלוח הזמנים הנוקשה עליו הכריזה מקורות פיתוח וייזום, זכיינית הפרויקט, לפיו מתקן ההתפלה יוקם תוך 24 חודשים בלבד, זמן תקדימי לכל הדעות. בעקבות החגים, החברות ביקשו לדחות את הגשת ההצעות במכרז מה-12 באוקטובר עד ה- 19 באוקטובר.

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", ואוליה ותהל גם לא ייגשו למכרז על רקע משותף. ההחלטה של IDE וקרן האצ'יסון לא לגשת למכרז אינה מפתיעה, מאחר שמנכ"ל IDE, אבשלום פלבר, הלין על התנאים הבעייתיים במכרז בסיור במתקן התפלה בחדרה, העתיד לפעול כבר בנובמבר, יחד עם שר התשתיות עוזי לנדאו ושר האוצר יובל שטייניץ לפני כחודש וחצי, אז אמר כי ייתכן שלוח הזמנים הבעייתי במכרז יביא את IDE והאצ'יסון לא לגשת, בין השאר כדי לא לסכן את שמם הטוב של החברות באי מילוי תנאי המכרז. בסיור אמר ל"כלכליסט" גם סמנכ"ל זכיינות בשיכון ובינוי, עמית שגב, כי לוח הזמנים אכן בעייתי.

כך יוצא שבמכרז מתמודדים שני קונסורציומים בלבד. הקונסורציום הראשון מורכב מחברת התשתיות מנרב שבעבורה יהיה זה פרויקט ההתפלה הראשון במידה ותזכה, בשיתוף שתי חברות ספרדיות, VELORIZA AGUA המומחית בתחום המים ו-IMITECH מקבוצת TECHNIQUES REUNIDAS, חברת אנרגיה ספרדית שלה זרוע לטיפול במים. מבחינתם לוח הזמנים אמנם צפוף, אך אפשרי. הקונסורציום השני מורכב משיכון ובינוי, שפיר הנדסה, ו-GES מקבוצת גרנית הכרמל.

רעיון הקמת מתקן ההתפלה באשדוד נולד כבר ב-2001. במקורות מעריכים כי המתקן יוקם בתחילת 2012 אולם על רקע הדחיות בהגשת ההצעות הסופיות סביר שהקמת המתקן תידחה.

המכרז הבינלאומי שפורסם בפברואר על ידי חברת בת של מקורות, מקורות פיתוח וייזום, הוא מכרז לתכנון והקמה (Turn Key) של מתקן ההתפלה באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד שקל. המתקן יהיה בעל יכולת ייצור של 100 מיליון קוב מים בשנה והוא צפוי להתחיל לפעול בשנת 2012.

הפרויקט יופעל על ידי מקורות ייזום למשך 25 שנה במסגרת הסכם BOT עם המדינה ובתום התקופה יועבר לידי המדינה. המכרז כולל אופציה לשלב את הזוכה כשותף עם מקורות בחברת הבת הייעודית (SPC) ובחברת התפעול והתחזוקה של הפרויקט (O&M) בשיעור של עד 40%.

לאחרונה הודיע בנק ההשקעות של האיחוד האירופאי EIB הודיע על כוונתו להשתתף במימון פרויקט מתקן התפלה באשדוד בהיקף של עד 50% מערך ההשקעה בפרויקט. הודעת EIB משמעותית, נוכח שיעורי הריבית הנמוכים שיכול הבנק להציע ביחס לבנקים המסחריים, באופן שיוזיל את מחיר המים המותפלים בפרויקט אשדוד. אילולא EIB היו מעורבים במימון, מחיר המים לצרכן היה גבוה יותר בשל חלקו, שנאמד ב-33%, של גיוס ההון במחיר המים שננקב.

חתימה על הסכמי מימון מפורטים וסגירה פיננסית של הפרויקט צפויים בחודש מרץ 2010, כאשר בנק הפועלים יוביל את מימון הפרויקט, תוך שילוב אפשרי של גופים בנקאיים ומוסדיים נוספים בחבילת המימון.

ב- IDE סירבו להגיב.

תגיות