אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על מה מרמז מחיר הזהב

על מה מרמז מחיר הזהב

המשקיע האמריקאי לוקח הימור על הזהב ומסתמך על נסיונו המר משנות ה-80. האם הלקח מאז נכון גם היום?

09.10.2009, 11:04 | אמיר ארגמן

אחת הסוגיות המסקרנות בימים אלו בוול סטריט היא סוגיית מחיר הזהב. נכס השקעה זה אשר משמש כסחורה לכל דבר לייצור תכשיטים ומוצרים תעשייתיים, נהנה גם מהילה של נכס פיננסי שלמחירו משמעויות נוספות.

בעת כתיבת טור זה נע מחיר אונקיית הזהב סביב רמת ה-1050 דולר, רמת שיא של כל הזמנים וזאת למרות שהאנליסטים של וול סטריט וגם התמחור של האג"ח הממשלתיות בארה"ב מצביעים כי אין ציפייה לאינפלציה בעתיד הקרוב.

ההסבר הרווח כיום הוא כי הביקוש לזהב גדל משמעותית לאור העובדה כי רמות החוב של ממשלת ארה"ב מגיעות לרמות שיא יחד עם ריבית אפסית של הבנק המרכזי בארה"ב. המשקיעים בזהב למעשה מבטלים את ההערכות של משקיעי האג"ח והאקוויטי ומביעים חשש כי על סמך הנסיון של שנות ה-80, ייתכן וחזרה לצמיחה עלולה להביא לאיבוד שליטה של גורמי הממשל בארה"ב על רמות האינפלציה בארה"ב. עוד ייתכן כי העלייה של מחירי הזהב יחד עם מחירי המניות מוסברות בכך כי קהל המשקיעים אמנם מהמר כי הכלכלה הגלובלית חוותה כבר את הרע ביותר של המשבר הנוכחי וכי מכאן פנינו לכיוון של צמיחה, אך באותה נשימה הם מודעים כי הסיכון שעומד מאחורי ההערכה הזו הולך וגדל עם הזמן ולכן מגדרים את ההשקעה על ידי השקעה בנכס הבסיס שנחשב לביטוח לסיכונים פיננסים – הזהב.

הערכתי האישית היא כי שכמו שתמיד השוק מנסה לחזות את העתיד על סמך העבר וכמעט כמו תמיד הוא מגלה כי זו משימה שאינה פשוטה. כאמור, הסטורית הזהב נחשב כגידור מפני אינפלציה ולכן הרוב מנסה להבין את הפער בין הציפיות האינפלציוניות הנמוכות לבין העלייה במחירי הזהב. בפועל הדרך הנכונה לבחון את העניין הוא את התנהגות הזהב מול כח הקנייה של המשקיע האמריקאי. המשקיע האמריקאי קונה מניות ואג"ח אך רואה כי גם אם ערך ההשקעות שלו עולה הרי שהוא נשחק בצורה משמעותית בגלל הירידה החדה של הדולר האמריקאי מול המטבעות השונים בעולם. המשקיע האמריקאי רואה את התשואה של נכסיו המוניטריים מכורסמים עוד ועוד על ידי המטבע ולכן מנסה למצוא מפלט בזהב (ובסחורות אחרות...).

רק העתיד יגיד אם צודקים אלו הטוענים כי פנינו לצמיחה ולאינפלציה חסרת שליטה או למשבר ארוך ונטל צמיחה כדוגמת המשבר היפני. בכל מקרה, המשקיע האמריקאי הממוצע יודע כי ערך המטבע של המרכולת הפיננסית שלו ממשיך להישחק ומנסה למצוא נחמה במתכת הנוצצת.

אמיר ארגמן הוא אנליסט באופנהיימר ישראל

תגיות