אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרויקט מסלול: איך מקיפים את העולם צילום: shutterstock

פרויקט מסלול: איך מקיפים את העולם

התקדים שהגה ז'ול ורן, בכדור פורח, עדיין מצית את דמיונם של מטיילים. כלכליסט סוקר את האופציות בים, באוויר וביבשה, ומשוחח עם הישראלי שחוצה כרגע את אפריקה על אופניים

11.10.2009, 21:45 | יסמין גיל

יש רק מעטים שמגשימים את משנתו של פילְיַ‏אס פוֹ‏ג, ולא מסתפקים בפחות מטיול מסביב לעולם. מצוידים ביצר הרפתקנות מפותח, בסקרנות בלתי נדלית ובלא מעט כסף הם עוצרים את מירוץ החיים, את הלימודים או את העבודה, ועוברים ממדינה למדינה ומתרבות לתרבות.

בין אם בטיסות, בשיט, ברכיבה על אופנוע או על אופניים, ברכבות או בשילוב בין כל אמצעי התחבורה הללו - האפשרויות לבניית מסלול טיול כזה הן בלתי מוגבלות. "כלכליסט" שמע מחוויותיהם של כמה שיצאו למסע הזה וגם כמה אנשי מקצוע.

על אופניים

רועי "ג'ינג'י" סדן (27) מאורנית, שמוגדר "הישראלי הראשון שמקיף את העולם באופניים", יצא למסע ביולי 2007 ומעדכן את אתר האינטרנט שלו (www.dreamwithopeneyes.com) תוך כדי תנועה. בימים אלה הוא מדווש באפריקה, וצפוי לסיים את ההרפתקה בסוף 2011. על פי התכנון תסתכם הרכיבה ביותר מ־60 אלף ק"מ, בשש יבשות ו־40 מדינות.

הוא החל את המסע באלסקה, ירד עד דרום אמריקה ומשם המשיך לדרום אפריקה. כשיסיים את "כיבוש" ארצות אפריקה יעבור לאירופה ומשם מזרחה עד אוסטרליה. את קטע סיום המסע הוא מקווה לרכוב בירושלים.

"תכנון המסע לקח לי כשנה וחצי", הוא מספר בשיחת טלפון מטנזניה, "בדקתי מסלולים שאחרים עשו וסיפורים של אנשים שטיילו במקומות שונים בעולם ועשיתי מיקס מהכל. במקביל, התאמנתי חצי שנה ברכיבה על אופניים".

 

לגבי העלות של הטיול, הוא אומר: "הכסף הראשוני היה מעבודה שלי כמנהל חוף עדן בהרצליה. היו לי גם חסכונות מהצבא, וכן סיוע של ספונסרים כמו מיטב בית השקעות ואיש העסקים רוני נפתלי, הבעלים של מי עדן".

 

הקפת העולם על אופניים או אופנוע מזינה עוד בלוגים שמנהלים מטיילים כאלה בעולם. אנדרו ופרידל גרנט מקנדה (travellingtwo.com), למשל, שהחלו את המסע שלהם ב־2006, מספקים בבלוג שלהם טיפים לטיול, ושחקן הקולנוע הסקוטי יואן מקגרגור צילם סדרה תיעודית על מסע האופניים שעשה עם חברו ברחבי העולם.

סובב עולם על אופניים, צילום: shutterstock סובב עולם על אופניים | צילום: shutterstock סובב עולם על אופניים, צילום: shutterstock

 

טיול נושא

יש מי שמאגדים את המסע העולמי תחת נושא. "הגיע אלינו, למשל, חובב צלילה", מספרת ורד שורץ, סמנכ"ל שיווק בחברת ימבטבע. "עברנו איתו על אתרי צלילה בעולם ובנינו מסלול. כך גם עם טיולים בעקבות אתרי גלישה, או בעקבות בעלי חיים. פעם מישהו ביקש שנתכנן לו טיול מסביב לעולם בעקבות נדידת הציפורים".

עלות טיול כזה, לדברי שורץ, היא בין 30 ל־50 אלף דולר - תלוי ברמת הלינה שבוחרים, בכמות הפעילויות האתגריות היקרות שבוחרים לעשות ועוד. לדברי שורץ, מחיר כרטיס הטיסה מסביב לעולם הוא דווקא החלק השולי יותר במסע, ומסתכם בכ־2,000 דולר.

טיול בעקבות נושא, צילום: shutterstock טיול בעקבות נושא | צילום: shutterstock טיול בעקבות נושא, צילום: shutterstock

בטיסה

אמיר טיטו (36) מתל אביב החליט להגשים את החלום לאחר התפוצצות בועת ההייטק בתחילת שנות האלפיים. הוא עזב את משרתו כמנהל מערכות מידע בחברת תקשורת גדולה, וביוני 2003 יצא לטיול בן 400 ימים, שכלל חמש יבשות, 22 מדינות ו־25 טיסות.

"התחלתי את הטיול לבד בחלק הדרומי של אפריקה: נמיביה, דרום אפריקה, מוזמביק, סוואזילנד, זמביה, זימבבואה, מלאווי ובוטסוואנה", מתאר טיטו, "לאחר מכן הצטרפו אליי שלושה חברים והמשכנו ב'טיול בנים פרוע' בדרום מזרח אסיה. עם חברה מהעבר המשכנו לטייל בניו זילנד, אוסטרליה, פיג'י ואיי קוק. בארצות הברית ובדרום אמריקה טיילתי שוב לבד, ובדרך חזרה לארץ עצרתי לביקור קצר בלונדון ובפריז".

כמחצית מהטיול הוא ישן באוהל או בקרוואן, מה שהוזיל את עלות המסע, שהסתכמה ב־25 אלף דולר. טיטו, שהוא גם צלם, הנציח את הטיול באתר www.amirtito.com, ומשמש בכך מקור מידע למטיילים אחרים.

בטיסה מסביב לעולם, צילום: בלומברג בטיסה מסביב לעולם | צילום: בלומברג בטיסה מסביב לעולם, צילום: בלומברג

בהפלגה

מדובר בטיול שמחירו ההתחלתי כ־60 אלף דולר, הוא נמשך כשלושה חודשים ועיקרו נופש רגוע. במילים אחרות: הטיול שאחרי היציאה לגמלאות. לדברי צופר עוז, מנהל מחלקת השיט באופיר טורס, 6–8 זוגות בשנה מזמינים בחברה את השיט הזה. חלקם, אגב, בעלי דרכון זר, מה שמאפשר להם לעגון ביעדים כמו איחוד האמירויות.

קריסטל קרוזס: מציעה שיט בן 108 ימים, שעוגן, בין היתר, בברזיל, ארגנטינה, דרום אפריקה, טנזניה, איי סיישל, האיים המלדיביים, הודו, איראן, כווית, בחריין, אבו דאבי, ערב הסעודית, ירדן, מצרים, ישראל (אשדוד), יוון, אוקראינה, רוסיה, טורקיה, איטליה, ספרד וצרפת. פרטים: 58–572 אלף דולר לאדם. www.crystalcruises.com

Regent Seven Seas Cruises: מציעה שיט בן 119 לילות, ברמת אחסון בסוויטות בלבד, שכולל עגינות בפולינזיה הצרפתית, סמואה, פיג'י, אוסטרליה, אינדונזיה (באלי), סינגפור, סין, וייטנאם, תאילנד, איי סיישל, קניה, טנזניה, דרום אפריקה, נמיביה וברבדוס. פרטים: 65–500 אלף דולר לאדם. www.rssc.com.

Yachts of Seabourn: מציעה שיט בן 108 ימים שעוצר בקולומביה, קוסטה ריקה, גוואטמלה, מקסיקו, לוס אנג'לס, הוואי, טהיטי, ניו זילנד, אוסטרליה, אינדונזיה, סין, וייטנאם, הודו, איחוד האמירויות, עומן, מצרים, ירדן וישראל (חיפה). פרטים: 53.7–509 אלף דולר. www.seabourn.com.

הפלגה מסביב לעולם, צילום: shutterstock הפלגה מסביב לעולם | צילום: shutterstock הפלגה מסביב לעולם, צילום: shutterstock

בעקבות ז'ול ורן

 

על פי האתר www.eballoon.org ניסו רבים להקיף את העולם בכדור פורח, אך יש רק שני מסעות מתועדים כאלה. ב־1999 חברו ברטרנד פיקארד (Bertrand Piccard) השוויצרי ובריאן ג'ונס (Brian Jones) הבריטי, ובמשך 19 ימים ו־22 שעות ניווטו, ללא עצירה, בין שוויץ למאוריטניה במרחק כולל של כ־43 אלף ק"מ. סטיב פוסט (Steve Fossett), הרפתקן שנעלם עם מטוסו ב־2007 והוכרז כמת, היה הראשון שהקיף את העולם בטיסת סולו בכדור פורח. לאחר שישה ניסיונות כושלים הצליח לעשות זאת ב־2002 במסע שנמשך 15 ימים למרחק 33 אלף ק"מ.

מסביב לעולם בכדור פורח, צילום: shutterstock מסביב לעולם בכדור פורח | צילום: shutterstock מסביב לעולם בכדור פורח, צילום: shutterstock

תגיות