אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שעת ייעוץ: לא נרשם - לא נטען צילום: עמית שאבי

שעת ייעוץ: לא נרשם - לא נטען

לפרוטוקול הדיון חשיבות מכרעת, ולא אחת הוכרעו משפטים על בסיס פרוטוקול חסר

11.10.2009, 09:22 | עו"ד ברוך כצמן

בתקופה האחרונה אנו עדים להחלטות רבות ומעניינות שניתנות על ידי הערכאות השונות בכל הנוגע לבקשות לתיקון פרוטוקול. גם בית המשפט העליון נדרש, חדשות לבקרים, להתייחס לנושא פרוטוקול הדיון.

בדיון שנערך לפני כמה שבועות התייחס בית המשפט העליון, בין היתר, לנושא תיקון פרוטוקול שהיה אמור, לכאורה, לתמוך בטענת פסלות. בית המשפט בחן את אמירות בית משפט קמא בדיוניים המקדמיים וקבע כי עילת הפסלות אינה עולה מפרוטוקול הדיון, ודחה את הערעור. פסק דין זה מלמד אף הוא על החשיבות העליונה שיש לתת לכל אמירה ומילה המתועדת בפרוטוקול.

עם זאת, למרות חשיבותו המכרעת של הפרוטוקול והפסיקה החדשה בנושא, הרי במקרים לא מעטים הצדדים המתדיינים אינם נותנים את דעתם על חשיבותו המכרעת ונוטים ש"לא לדקדק" בדברים שבסופו של דיון הועלו על הכתב. במקרים רבים אי־תשומת לב ראויה לדברים שנרשמו (או שלא נרשמו) בפרוטוקול עלולה להביא לתוצאות עגומות. לא אחת הוכרעו משפטים על בסיס פרוטוקול חסר. בסופו של יום, לבית המשפט יש רק מה שמונח לפניו - הפרוטוקול.

על בסיס האמירה המפורסמת "עשית ולא דיווחת - לא עשית", אפשר להקיש ולומר: "אמרת ודבריך לא נרשמו בפרוטוקול - לא אמרת". הפרוטוקול אמור לתת את התמונה היחידה בנוגע למה שהתרחש בין כותלי בית המשפט. משום כך, חשיבותו רבה ומכרעת. במקרים רבים מילה שאינה כתובה בפרוטוקול, וייתכן כי נאמרה באולם בית המשפט, עשויה להכריע את גורלו של המשפט.

התיקון האחרון לחוק בתי המשפט בנוגע לפרוטוקול מלמד על חשיבותו של הפרוטוקול. מדובר בעיגון חשיבות הפרוטוקול בחקיקה ראשית. הסעיפים שהוספו לחוק מלמדים, כמאה עדים, על חשיבותו, על מרכזיותו ועל הצורך לוודא כי אכן ישנו תיעוד מלא ואמיתי של המתרחש באולם בית המשפט. ישנה חשיבות עליונה להקפיד ולוודא כי הדברים שנאמרים והטענות שנטענות נרשמים. מן הראוי לטעון תוך "פזילה מתמדת" לפרוטוקול. הטיעון היפה ביותר, החריף ביותר, שובה הלב ביותר לא יהיה שווה דבר, אם לא ימצא את מקומו בפרוטוקול הדיון. לא נרשם - לא נטען.

הפרוטוקול אמור לשקף את התמונה המלאה וההתרחשות האמיתית בעת הדיון. משכך, לא רק דברים שנאמרים יש לרשום בפרוטוקול. יש לבקש לרשום בו אף התרחשויות "מיוחדות" שאירעו. מלבד המילים היבשות הפרוטוקול אמור לספק גם "צבע" ולעזור לשופט להיזכר במה שאירע בעת הדיון. דוגמאות יש למכביר. למשל רישום בפרוטוקול בנוגע לעד שמתקשה לענות על שאלות ועונה לאחר זמן ארוך במיוחד; עד שנוטש את דוכן העדים במהלך החקירה, ועוד.

בסיכומו של דבר, עורכי הדין אמורים לשלב במקרים רבים בין הרצון לטעון בלהט, "מהלב", באופן מהיר ורציף לבין הצורך להאיט את הקצב, לעשות הפסקות ולוודא כי הדברים נרשמים. יש לוודא כי הדברים נרשמים גם "במחיר" של הורדת קצב הטיעון. אם מתקבל פרוטוקול שאינו משקף את שאירע בדיון, הרי שתמיד פתוחה הדרך להגיש בקשה לתיקון פרוטוקול. ויפה שעה אחת קודם.

הכותב הוא שותף במשרד הרצוג, פוקס, נאמן

תגיות