אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד ראש הממשלה יתערב בסכסוך הגז הטבעי צילום: עטא עוויסאת

משרד ראש הממשלה יתערב בסכסוך הגז הטבעי

ל"כלכליסט" נודע כי יזם דיון לפתרון המחלוקת בין משרדי הממשלה בנוגע להעברת צינור הגז דרך אדמות היישובים הדרוזיים

12.10.2009, 20:28 | רויטל חובל וליאור גוטמן

ב־2 בנובמבר עשויים שלושה שרים - שר התחבורה ישראל כ"ץ, שר התשתיות עוזי לנדאו והשר להגנת הסביבה גלעד ארדן - לסיים את המחדל של אי־הגעת הגז הטבעי לחיפה, המתעכב זה שנה.

לפני כחודש אמר מנכ"ל משרד ראש הממשלה אייל גבאי, לאחר קריאת התערבות מצד לנדאו, כי "הדרוזים נהפכו למילה שמהלכת אימים על משרדי הממשלה". גבאי הסביר שישנה חוות דעת סביבתית שלפיה צריך להפחית פליטות, ומבקשים ממפעלים להתחבר לגז טבעי. משרד התשתיות וחברת נתיבי גז רוצים להניח את הצינור, ואז מתברר שהוא עובר באדמה של דרוזים ואי אפשר להעבירו.

בינתיים הודיע ארדן על צו אישי חדש לבזן (בתי זיקוק נפט) שמחייב את החברה להשקיע מאות מיליוני שקלים בהקמת מתקנים שיפחיתו את זיהום האוויר, כמו סולקנים, עוד לפני הגעת הגז לחיפה. בבזן התרעמו, שכן כבר השקיעו, לטענתם, 30 מיליון דולר בהיערכות לקליטת הגז הטבעי, ופנו לראש הממשלה בנימין נתניהו בקריאה לפתור את המחלוקת בין משרדי הממשלה. בבזן הפנו אצבע מאשימה לשר התחבורה, ישראל כ"ץ, המסרב לשנות את התוואי של רכבת העמק, ובכך, לטענתם, מונע את התקדמות פרויקט הולכת הגז הטבעי.

המדינה היתה אמורה לפצות את בעלי הקרקעות הדרוזים על העברת קו הגז בשטחם, אולם המו"מ בין הצדדים התפוצץ והפרויקט הוקפא. שר התשתיות הלאומיות עוזי לנדאו פנה ביולי 2009 לנתניהו והתריע בפניו כי הפרויקט נתקע בשל התנגדות בעלי הקרקעות לתוואי כביש 6 העתידי והרכבת באזור. לנדאו קרא לנתניהו להחליט בדחיפות על אחת מבין שלוש חלופות: המשך ביצוע קו הגז הטבעי בתוואי המאושר במפער הקישון, בחינה ותכנון של תוואי חלופי, או החלופה המהירה ביותר שעליה ממליץ לנדאו - לבצע את הקו בתוואי בהתאם להבנות שהושגו עם נציגי הדרוזים ובעלי הקרקעות.

במקביל, החליטו בחברת נתג"ז לקדם חלופות לתוואי הצינור שיעקוף את אדמות הדרוזים, אולם תכנון התוואי ואישורו הסטטוטורי עשוי לעכב את הפרויקט ב־30 חודשים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
לכל המגיבים:לצערי העיתונות כמו תמיד אינה מראה את כל התמונה אבל אני אתן את כל התמונה
אנו לא נגד כל פרוייקט לאומי למען האוכלוסייה במדינתנו אבל אתן דוגמא: הבסיס הצבאי בג'למה(ביציאה מיקנעם) שהפקיע את אדמות תושבי דאלית אלכרמל במשך 40 שנה (וזאת זכותו של הבצא) למי אתם חושבים החזיר את האדמות? ברור לכולם שהוא נתן את האדמות במתנה ליישוב יקנעם ושם על האדמות האלה מוקם אחד מאזורי תעשיית ההייטק הכי נשחקים במדינה והמבין יבין מה עלות הדונם שם אז דפקו את מי? כמובן את הדרוזים כתמיד. בקשר לצינור הגז: מי שיביט בתכנון של צינור הגז הוא רואה שהצינור מהתחלתו נע בקו ישר, ואם "הקו הישר" הזה ימשיך אתם יודעים איפה הוא עובר? הוא עובר בצד השני של הכביש, כלומר באדמות שממול אדמות הדרוזים, כלומר באדמות של היישובים היהודים שיש על הכביש הזה. אז מה עשו אלה שיושביםנ במשרדי הממשלה? אמרו למה שזה יעבור באדמות היישובים היהודים, אז נעשה פנייה חדה בצינור הגז וכך נכנס באדמות הדרוזים. לצערי זה בדיוק מה שקורה בשטח, ורק שתדעו, באדמות האלה מתפרנסים עשרות משפחות, ואם צינור הגז יעבור באדמות האלה(כמובן שהוא לא יעבור כי אנו מהלכים אימים על משרדי הממשלה) ואם הצינור יעבור אז כל שאר הפרויקטים שבינם 12 במספר יעבור שם ויפקיעו את רוב האדמות של הדרוזים כרגיל הדרוזים נדקפים, העיתונות נותנת תמונה אחרת, והעם היהודי מאמין להם. אז זהו שזה נגמר, אנו כבר לא הפראיירים של המדינה הזאת, מספיק 60 שנה שהיינו שק חבטות של הממשלות למיניהן.
דרוזי מהלך אימים על המדינה , עוספיא  |  13.10.09