אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנספח המסחרי של ישראל בטורקיה: "המשבר הפוליטי מדאיג אותנו" צילום: בלומברג

הנספח המסחרי של ישראל בטורקיה: "המשבר הפוליטי מדאיג אותנו"

ביטול התרגיל הצבאי המשותף לישראל ולטורקיה מעורר חששות באשר לעתידן של עסקאות ביטחוניות ולעסקאות של חברות פרטיות ישראליות מול הממשל הטורקי. יחד עם זאת, לדבריו של נספח התמ"ת באיסנטבול, בינתיים אין למשבר החדש ביחסים השלכות כלכליות מהותיות

12.10.2009, 21:27 | נעמה סיקולר
"מאז מבצע עופרת יצוקה אנחנו מצויים במשבר מתגלגל מול טורקיה, אמר הערב (ב') ל"כלכליסט" הנספח המסחרי של ישראל בטורקיה דורון אברהמי, בהתייחס להשלכות של ביטול התרגיל הצבאי המשותף לישראל ולטורקיה גם על מערכת היחסים העסקית בין שתי המדינות.

לדבריו של אברהמי, "בינתיים אין למשברים הללו השלכות כלכליות מהותיות אבל מכיוון וכל פעם צץ משבר חדש ברמה הפוליטית אני יכול להבין את הדאגה של חלק מהאנשים. פוליטיקה ועסקים הם לא יקומים מקבילים ולכן אם תימשך האווירה הפוליטית הבעייתית זה יכול להשליך גם על היחסים בין המסחריים בין המדינות".

"יחד עם זאת, צריך לזכור כי אנחנו עדיין מצויים באווירה של משבר כלכלי שמחייב את כולנו. אנשי עסקים משתי המדינות לא יכולים להרשות לעצמם לבטל באופן חד צדדי עסקאות" העריך אברהמי.

שנת 2008 היתה שנת שיא ביחסי הסחר של ישראל וטורקיה, שחצו את רף ה-3.5 מיליארד דולר. על פי הערכות בשוק, היקפים אלה לא יחזרו על עצמם ב-2009 בגלל האווירה הפוליטית אבל גם בגלל המשבר הכלכלי. על פי נתוני מכון הייצוא, היקף הסחר (יבוא + יצוא) של ישראל מול טורקיה הסתכם בחודשים ינואר עד אוגוסט בכ-1.6 מיליארד דולר. מדובר בירידה של כ-34% לעומת תקופה מקבילה אשתקד. ירידה דומה נרשמה גם בייבוא מטורקיה לישראל שהתכווץ ב-8 החודשים הראשונים של השנה ב-31% ומסתכם ב-918 מיליון דולר. טורקיה היא שותפת הסחר מספר 11 של ישראל.

גורמים בשוק העריכו היום כי הדיווחים האחרונים על ביטול המבצע הצבאי עשויים להשפיע על יחסי הסחר בין שתי המדינות בעיקר בשני מגזרים – בהיקף הזכייה של חברות ישראליות במכרזים ממשלתיים ובעסקאות במגזר הביטחוני.

החוזה המשמעותי הגדול של תעשייה ישראלית בתחום נחתם בין המדינות בדצמבר 2008, ובמסגרתו התחייבה טורקיה לרכוש מאלביט מערכותומהתעשייה האווירית מערכות תצפית ומודיעין ב-141 מיליון דולר. על פי הערכות בשוק החוזה עצמו לא יבוטל, ייתכן שיידחה, אולם עסקאות דומות לרכישת מערכות ביטחוניות לא צפויות עד שתירגע הזירה הפוליטית.

בחודש הבא ייצא לטורקיה שר התמ"ת בנימין (פואד) בן אליעזר לוועדה מעורבת שתקדם שיתופי פעולה מסחריים בין המדינות. במשרד התמ"ת אמרו היום כי ההכנות לאירוע מתקיימות כסדרן.

תגיות

תגובה אחת לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
הכי חשוב זה להפסיק את ייצור טנקי המרכבה שמתבצעות לצבא הטורקי בטורקיה
פעם אחת צריך להתכונן לגרוע מכל ולא לחיות באשליות. למי שלא יודע התעשיה הצבאית בונה בטורקיה לצבא הטורקי אלפי טנקי מרכבה. המטרה של טורקיה להיות מעצמה אזורית והנתונים האחרונים מצביעים על כך שמבחינתם זה לא יכול לקרות ללא גימוד ישראל. הטורקים למדו שכפי שרוסיה נהפכה דה פקטו למעצמה אזורית ,כך גם טורקיה תעשה באמצעות התקרבות לאיראן וסוריה רק שבמקום לאיים בלמכור S 300 כפי שעשו הרוסים ,הטורקים יאיימו על ניתוק שיתוף הפעולה האסטרטגי עם ישראל באמצעות הפלסטינים, איראן וכצעד מתריס מכירת טנקי המרכבה לסוריה בדיוק כפי שעשו הרוסים בדרכם . אסור לבנות נשק לאוייבת פוטנציאלית של ישראל כיוון שאם טורקיה לא תיכנס לאיחוד האירופי היא תנסה ביחד עם איראן להוביל את האיחוד האיסלאמי ושוב פעם ישראל תשלם את המחיר ושוב פעם זה יקרה בגלל שאצלנו קודם עושים עשר פעם ורק אז חושבים פעם אחת ולא להיפך .
אנליסט , דימונה  |  12.10.09