אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שפל היסטורי בריבית המשכנתאות צילום: shutterstock

שפל היסטורי בריבית המשכנתאות

הריבית צנחה לשפל של 2.71% בעקבות היקפי גיוסי ההון הקטנים יחסית של הממשלה ורכישות איגרות החוב הממשלתיות שביצע בנק ישראל

13.10.2009, 08:11 | אמנון אטד

ריבית המשכנתאות ממשיכה לרדת זה החודש השמיני ברציפות. הריבית הממוצעת על המשכנתאות שמחשב בנק ישראל ירדה בחודש שעבר ב־0.1% נוספים, לנקודת שפל היסטורי של 2.71%. מתחילת השנה ירדה הריבית הממוצעת בשיעור מצטבר של 1.43%.

האם לקחת משכנתה חדשה? "שווה למחזר משכנתא בחצי הראשון של חייה" לאור השפל ההיסטורי בריבית המשכנתאות, "כלכליסט" מציג את נושא מיחזור המשכנתאות, וכדאיותו לממשכנים תומר זלצר, 5 תגובותלכתבה המלאה

ריבית המשכנתאות נגזרת מהריבית לטווח ארוך ובינוני במשק. ריבית זו נמצאת בחודשים האחרונים במגמת ירידה בגלל שתי סיבות עיקריות: היקפי גיוסי ההון הקטנים יחסית של הממשלה ורכישות האג"ח הממשלתיות שביצע בנק ישראל.

את הריבית הממוצעת על המשכנתאות מחשבת מחלקת הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל לפי נתוני הבנקים למשכנתאות ובהתאם למשך הזמן של ההלוואות השונות. לנתון זה יש חשיבות מעשית רבה, ובין היתר הוא משמש לצורך חישוב עמלת פירעון מוקדם של משכנתאות קיימות. בכמה מהבנקים משמשת הריבית הממוצעת של בנק ישראל גם לקביעת הריבית המשתנה.

מנתוני בנק ישראל מתברר כי ריבית המשכנתאות הממוצעת הגבוהה ביותר (4.3%) נרשמה בספטמבר בהלוואות ארוכות ליותר מ־20 שנה. הריבית הממוצעת הנמוכה ביותר (2.47%) נרשמה בהלוואות לתקופות קצרות של עד 5 שנים. בהלוואות לתקופות בינוניות שבין 5 ל־12 שנים הסתכמה בחודש שעבר הריבית הממוצעת ב־2.69%. בהלוואות לתקופות שבין 12 ל־15 שנים היתה הריבית הממוצעת 3.47%. בהלוואות לתקופות שבין 15 ל־17 שנים הסתכמה הריבית ב־3.68%, ואילו בהלוואות לתקופות שבין 17 ל־20 שנים הסתכמה הריבית הממוצעת ב־3.96%.

העובדה שריבית המשכנתאות עולה ככל שמשך ההלוואה לדיור ארוך יותר נובעת מ"פרמיית הסיכון" שנדרשים הלווים לשלם עבור הלוואות לתקופות ארוכות. תופעה דומה נרשמת גם בריביות על האג"ח השונות. מסיבה זו רכש עד לאחרונה בנק ישראל אג"ח ממשלתיות לטווח ארוך, במטרה לצמצם את פערי הריבית בינן לבין האג"ח הקצרות.

תגיות

25 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

24.
מחירי הדירות
לכל הפריירים שמשלמים מחירים גבוהים כדוגמה דירת 4-חדרים ברחובות בבנין בן 10 שנים 1200000 ללא צדק כנראה הקירות עשויים מזהב. ומי שמעלה את מחירי הדירות זה רק פריירים כאלה הגורמים לעליית מחירים ובסוף נשארים עם משכנתה גבוהה ולא מצליחים להחזיר אותה לבנק וכמובן פוגעים בחינוך הילדים וצרכים נוספים בחיי היום יום אז מי שרוצה להשתעבד לבית כל החיים שלו שיבושם לו ושימשיך לשלם אפילו 2000000ש"ח לדירת
משה , רחובות  |  15.10.09
22.
הסבר לכל התמימים איך יוצרים בועה
גורם חשוב אחר בהווצרותן של בועות הוא טבע האדם. מאפיין ידוע של בועות הוא שהן מתחילות בעליית מחיר ראשונית, שבה מעורבים משקיעים מתוחכמים יחסית, הגוררת אחריה עדר של משקיעים מנוסים פחות, הנמשכים אחר הרווחים שמתפרסמים בתקשורת או עוברים מפה לאוזן. רבים מאותם משקיעים טוענים שהם רוכשים את הנכס בידיעה שמחירו גבוה מדי, מתוך כוונה למכור אותו ל"טפשים גדולים יותר" מהם שיגיעו אחריהם. כאשר מגיע לבסוף השלב שבו טיפש אחרון מחזיק בידו נכס מנופח לאין שיעור, וסופג את ההפסד, אזי רבים מהמשקיעים המתוחכמים יותר כבר הצליחו לממש את אחזקותיהם ברווח גדול, ולחמוק מהמפולת. חוכמה כשלעצמה אינה ערובה להצלחה שכזו: המדען הדגול אייזק ניוטון הפסיד כסף רב בבועת הים הדרומי. לאחר מכן סיכם את חוויתו זו באומרו: "אני יכול לחשב את תנועת הכוכבים, אבל לא את טירופם של בני האדם".
רענן  |  13.10.09
לכל התגובות