אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ח"כ פינס: חוק הפיקדון - מושחת צילום: גלעד קוולרצ'יק

ח"כ פינס: חוק הפיקדון - מושחת

אמר את הדברים בדיון שקיימה ועדת הכלכלה על הצעת החוק שהגיש המשרד להגנת הסביבה. לדברי ח"כ ניצן הורביץ, מדובר ב"חוק להפחתת איסוף מיכלי משקה"

13.10.2009, 12:51 | רויטל חובל

"חוק הפיקדון הוא מושחת. יש לקבוע פיקדון גם על מיכלי המשקה הגדולים" - כך אמר היום ח"כ אופיר פינס (עבודה) בדיון שערכה ועדת הכלכלה על החוק החדש שמציע המשרד להגנת הסביבה, לקראת הגשתו לקריאה שנייה ושלישית. הדיון הסתיים ללא הצבעה.

לפי החוק החדש, הפיקדון לא יורחב למיכלי המשקה הגדולים (מעל 1.5 ליטר), אך היצרנים יחויבו לאסוף 50% מהם. כמו כן, החוק החדש מקטין את יעד האיסוף מ-85% ל-77%, ומגדיל את סכום הפיקדון מ-25 אגורות ל-30 אגורות. זאת ועוד, לפי ההצעה, תאגיד המיחזור יפורק, והאחריות לאיסוף המכלים תוטל על היצרנים

כיום, המיכלים הגדולים נאספים באופן וולנטרי ב"כלובים" הנמצאים באחריות הרשויות המקומיות, ושיעור האיסוף הוא 18%. לפי החוק החדש, יצרני המשקאות יחויבו להציב עוד 12 אלף כלובים, בהשקעה המוערכת על ידם ב-120 מיליון שקל. 

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמר כי "הבקבוקים מהווים כיום 0.5% ממשקל הפסולת המוטמנת בישראל, ונפחם עומד על 20%. יש לזכור שיש עוד 80% מהפסולת שלא מטופלת באמצעות חקיקה. היעד הוא להגיע לטיפול מוסדר וכולל בפסולת, כך שנראה ברחובות מתקני איסוף והפרדה של פסולת למתכת, נייר, פלסטיק וזכוכית.

"כשבחנו מה צריך לתקן בחוק שנחקק לפני תשע שנים, הבנו שחסרה התשתית הנכונה להביא את הציבור להשתתף באיסוף הפסולת". החלת הפיקדון גם על מיכלי המשקה הגדולים, הוא טוען, תטיל את מימון איסוף הבקבוקים על הציבור - במקום שיצרני המשקעות יניחו תשתית איסוף נגישה.

בימים אלה מנסח המשרד להגנת הסביבה הצעת חוק ממשלתית שתחייב את היצרנים למחזר אריזות. לדברי ארדן, ההצעה תוגש בחודשים הקרובים. כל זאת, בהמשך להצעת חוק שהגיש ח"כ אופיר פינס בעניין.

   

ח"כ אמנון כהן (ש"ס) דחה את הטענות שהופנו כלפי תנועתו ולפיהן עשתה יד אחת עם החברה המרכזת למשקאות, זכיינית קוקה קולה. בתגובה לדברי מנכ"ל אדם טבע ודין, ציפי איסר איציק, ולפיהם קיים ניגוד עניינים בין החברה לבין ש"ס, שמפעילה בד"צ הנותן הכשר למשקאות קוקה קולה, אמר כהן כי אין קשר בין התנועה לבד"ץ בית יוסף.

לדברי ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ), יש לשנות את שמו של חוק הפיקדון, על פי גרסת המשרד להגנת הסביבה, ל"חוק להפחתת איסוף מיכלי משקה". לטענתו, "במקום להרחיב את החוק, המשרד להגנת הסביבה נלחץ מלחץ יצרני המשקאות. ומצמצם את יעדי האיסוף במקום להעלותם".

תאגיד המחזור, הנמצא בבעלות יצרני המשקאות, הצליח לאסוף עד היום 66% בלבד מהבקבוקים המיוצרים. להערכת יו"ר התאגיד, נחמה רונן, שיעור האיסוף בשנת 2009 יעמוד על 69%. החוק אמנם הטיל קנסות על התאגיד, אך מדי שנה הוא טען כי אין באפשרותו לעמוד בתשלום הקנסות.

נציגת המועצה הישראלית לצרכנות אמרה כי ניתן להגיש תביעה בבית הדין לתביעות קטנות נגד מכולת שלא מאפשרת החזרת בקבוקים.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
נוף ארצינו דרך חור בקבוקי הפלסטיק
משמח אותי שיש מי שמגלה דאגה לאיסוף בקבוקי הפלסטיק 1.5 ליטר. מעציב אותי שבכל המהומה סביב הנושא איש לא מעלה את האסון האקולוגי שהולך ומתהוה בערוצי הנחלים של ארצינו. חלק גדול של בקבוקים אלה אשר מפוזרים ביד נדיבה על ידי הצבור באזור מגוריו, נאספים על ידי גשמי החורף ומושלחים על ידי השטפונות על גדות נחלי האכזב כאשר הזרם נחלש. כך , לדוגמה, אפשר למצא לאורך נחל צאלים העילי "שדות" של אלפי בקבוקים- שהולכים ותתאספים מדי שנה ושם ממתינים לבוא המשיח. המשיח לא בא אבל השטפון הבא מביא עוד משלוח של בקבוקים- והסוף אינו נראה. נכון שמחלונות המשרד להגנת הסביבה עדיין לא רואים "תופעת טבע" זה, אבל מי שמרגיש שארצו לא נגמרת עם השטח העירוני הבנוי, רואה גם רואה.( איפה רשות הטבע והגנים?). אם היו מחוקקים חוק שבקבוק פלסיק 1.5 ליטר שווה ערך ל 10 אגורות, יכולנו לחזות בטנדרים עמוסים בקבוקים מגיעים לתחנות איסוף. אפשר לחלק את תוספת העלות מחציתה על היצרן ומחציתה על המשתמש- ואם הבקוש למשקאות אלה תפחת במשהו ובריאות הציבור תצא נשכר, הרי כבר הרווחנו. אז איפה החזון של הפוליטיקאים?
פוניו דב , ערד  |  15.10.09
3.
המועצה המטמטמת את הצרכן
לנציגת המועצה הישראלית לצרכנות אני מציעה להוציא את בעלי המכות להורג למה לתבוע אותם?הרי הם האשמים בסיפור . הם גובים את דמי הפיקדון ו"לא משלמים" לחברות בגינם .הם מסוגלים לקלוט אלפי בקבוקים ולאחסן אותם שבועות אם לא חודשים .חברות האיסוף לא חייבות לאסוף את הבקבוקים מהמכולת (שהנציגה תנסה לברר עם המשרד להגנת הסביבה והתשובה שהיא תקבל שלא ניתן לחייב את חברת האיסוף לעבור למכולות ). בעל המכולת כנראה שחייב לסגור את העסק לגשת לתחנת איסוף ברשת מזון ולהחזיר את שקי הבקבוקים שהוא אסף .למה לא בעצם ?גם כך יש להם המון זמן מכיוון שגם כך וכמעט ואין קונים . בסדום היו נטפלים לאנשים הלא נכונים במקום לעשירים (חברות המזון הגדולות והרשתות )אתם זוכרים מה קרה לעיר ?
מיכאל , ת-א  |  13.10.09
1.
יש למחזר את כל סוגי האריזות והחומר: אריזות חומרי ניקוי, מזון, אריזות למכשירים ומכונות ועוד...
ההתמקדות הבלעדית במיחזור אריזות המשקאות, גורמת לכך שמדינת ישראל נאלצת להרחיב את שטחי הטמנת הפסולת. חייבים למחזר מקסימום של חומרים. בשל העליה המתמדת במחיר חומרי הגלם, זה אפשרי ומשתלם ביותר. צריך רק חקיקה מתאימה והקלות בתחום המיסוי למפעלי מיחזור וחברות איסוף ומיון פסולת.
אברהם  |  13.10.09