אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשת פלד-גבעוני: תביעת ענק בסך 75 מיליון שקל נגד נושאי המשרה בפויכטונגר תעשיות צילום: מיכאל קרמר

פרשת פלד-גבעוני: תביעת ענק בסך 75 מיליון שקל נגד נושאי המשרה בפויכטונגר תעשיות

התביעה החדשה חושפת חקירות של מנהלי החברה ברשות לני"ע המוכיחות לכאורה כי החברה נוהלה על ידי היועץ טל יגרמן, וכל המנהלים היו עושי דברו

13.10.2009, 17:09 | מארק שון

שלושה חודשים לאחר שהשופטת ורדה אלשיך דחתה את האפשרות ל"מסלול תביעה מהיר" בגין רשלנות של נושאי המשרה של פויכטונגר תעשיות, ושבועיים לאחר שאישרה להם להגיש תביעה אזרחית - מגיש היום נאמן החברה רו"ח חן ברדיצ'ב תביעה על סך 75 מיליון שקל לבית המשפט המחוזי מרכז. הטענה המרכזית נגד נושאי המשרה לא השתנתה: המנהלים בפויכטונגר תעשיות סמכו "בעיניים עצומות" על מי שהיה יועץ החברה, טל יגרמן, והתרשלו בתפקידם בכך שלא פיקחו על פעולותיו והיוו דירקטוריון "פסיבי".

התביעה חושפת חקירות של המנהלים ברשות לני"ע המוכיחות לטענתם כי החברה נוהלה על ידי היועץ טל יגרמן, וכל המנהלים היו עושי דברו. התביעה שהוגשה אתמול (ג') באמצעות עורכי הדין רלי לשם ונדב ויסמן ממשרד מיתר ליקוורניק לשם, מגדילה את טווח הנתבעים ויורה לכל הכיוונים. התביעה המקורית שהוגשה בשנת 2007 היתה נגד הדירקטורים לשעבר, רפי פלד, אריה גבעוני, דוד הבי וטל יגרמן, ונגד חברת הביטוח שלהם כלל ביטוח. התביעה החדשה הורחבה כנגד 17 נתבעים, בהם חברי ועדת הביקורת של החברה, היועץ הפיננסי ומנהל הכספים, שלא היו מעורבים בתביעה המקורית. נתבע מרכזי נוסף הוא עזריאל פויכטונגר בעצמו.

נגד פויכטונגר אגב מתנהלת במקביל תביעה ייצוגית שטענה שהוא הסתיר מידע מהותי מבעלי מניות החברה, ולאחר התגלגלות של כמה שנים בין ביהמ"ש המחוזי לעליון אושרה התביעה באוגוסט האחרון להתנהל כייצוגית.

"טל יגרמן ניהל את הכספים של הקבוצה"

מהחקירות של המנהלים ברשות לני"ע עולה, כי הם התעלמו מהעובדה שנגד יגרמן הוגש כתב אישום חמור בשנת 1999 הנוגע להתמוטטות חברות ציבורית – מירומית ואוגדן - ולא ביקשו כלל לקבל פרטים אודות כתב האישום. יגרמן גם היה חייב כספים בשוק האפור, והשלישייה – פלד, גבעוני והבי, הלוו לו כספים באופן אישי לצורך כיסוי החובות.

יצחק שנהב מצוטט כאומר בחקירה ביולי 2002, כי "נראה לי שהם (גבעוני ופלד) פועלים לפי מה שטל יגרמן אומר... בישיבות דירקטוריון הוא מנהל ומוביל את העניינים". גבעוני עצמו מעיד בחקירה מיולי 2002, כי "טל כיוזם העסקאות והמוח הכלכלי מאחוריהם היה בקשר יומיומי עם הבנקים....כל התכניות לגבי שוק ההון שאני לא בקיא בהן, שבעצם הגה, יזם, תכנן, הציג טל לדירקטורים השונים לא עלו יפה. הוא ניהל את הכספים של הקבוצה".

פלד, שהיה יו"ר הדירקטוריון אמר בחקירתו, כי "בפועל כשאתה מנתח את העיסוקים שלו זה באמת הרבה יותר מיועץ, מכיון שאין לו תפקיד ממוסד בחברות אז הוא מוגדר כיועץ. בפרקטיקה הוא היה הרוח החיה, המתכנן היזם, מנהל המו"מ עם גורמי חוץ ועם בנקים".

התביעה החדשה אמורה לתת מענה ל-2 מהחששות העיקריים: מהירות הטיפול וגובה האגרה. התביעה החדשה הוגשה לביהמ"ש בפתח-תקווה מתוך הנחה כי מדובר בבית משפט המטפל במהירות רבה יותר בתביעות, ואילו סכום התביעה הופחת ב-25 מיליון שקל מטעמי תשלום האגרה.

פרשת פויכטונגר החלה לאחר שעזריאל פויכטונגר מכר באוגוסט 2001 את מניותיו בשתי החברות - פויכטונגר השקעות ופויכטונגר תעשיות - לקבוצת משקיעים בראשות פלד וגבעוני תמורת 771 מיליון שקל. שנה אחר כך קרס אשכול החברות הציבוריות והותיר אחריו חובות של כ-800 מיליון שקל. שתי החברות נכנסו למצב של הקפאת הליכים, כאשר עו"ד שלמה נס מונה לנאמן בהסדר של פויכטונגר השקעות, ואילו רו"ח ברדיצ'ב מונה לנאמן בפויכטונגר תעשיות. מניותיה של חברת השקעות הושעו ממסחר בבורסה ולאחר מכן נמחקו, ואילו חברת תעשיות נמכרה וכיום שמה הוא אפקון.

בשנת 2004 הגיש עו"ד נס תביעה בסכום של 250 מיליון שקל נגד הדירקטורים של חברת השקעות, ואילו בדצמבר 2007 הגיש כאמור ברדיצ'ב את התביעה בסכום של 100 מיליון שקל נגד פלד, גבעוני והבי. בהליך המקביל בחברת השקעות נחתמה פשרה בגובה 8 מיליון דולר.

עו"ד רם דקל, שייצג את גבעוני מסר בתגובה, כי "התביעה הזו מצטיירת כמו מיחזור של תביעה זהה שהוגשה על ידי ברדיצ'ב במסגרת תיק הסדר הנושים של חברת אפקון. בתיק זה הושג עוד בשנת 2003 הסדר נושים ובמסגרתו נושי החברה קיבלו את מלוא החוב ". עו"ד דקל הוסיף, כי "אחרי חמש שנים (לפני כשנה) הגיש הנאמן בקשה למתן הוראות ובה הוא תבע מאותם נתבעים לשלם 100 מליון שקל. השופטת אלשיך קבעה שהתביעה מורכבת ומסובכת ולכן היא לא מתאימה להיות מוגשת על דרך של בקשה למתן הוראות, אלא בדרך של תביעה רגילה ואני מבין עכשיו שאכן כך הוא עשה".

עו"ד שלומית ארליך, ממשרד ארליך רוזן ושות', המייצגת את פלד מסרה בתגובה: "מדובר בתביעה מופרכת שאין לה אחיזה במציאות, שכן פלד פעל כדין ולא הפר כל חובת זהירות בפעולתו כיו"ר הדירקטוריון".

תגיות