אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי לכלכליסט: הודו תאמץ פיתוח ישראלי של הפקת אנרגיה מעצי אשל צילום: יגאל צור

בלעדי לכלכליסט: הודו תאמץ פיתוח ישראלי של הפקת אנרגיה מעצי אשל

משלחת של ממשלת הודו הגיעה לארץ כדי לבחון את טכנולוגיית הביומאסה שפיתחה חברת מיהר. מייסד מיהר: "הפרויקט הוא חלון הזדמנויות לנו ולחברות ישראליות נוספות לחדור לשוק ההודי"

14.10.2009, 06:57 | רויטל חובל

משלחת של המשרד לאנרגיות מתחדשות ההודי נמצאת בימים אלו בישראל כדי לבחון מקרוב את הטכנולוגיה של חברת מיהר להפקת חשמל מביומאסה של עצי אשל. השר הפדרלי לאנרגיות מתחדשות של הודו, ד"ר פארוק עבדאללה, החליט לאמץ את הטכנולוגיה כמיזם לאומי בהודו, כדי לייצר בתוך חמש שנים כ־50 אלף מגה־ואט מגידולי אשלים - פי חמישה מכמות האנרגיה שמייצרת ישראל. בביקור הנוכחי תבחן המשלחת ההודית את עצי האשל הקיימים בישראל, ואת היקפי הקרקע הנדרשים בהודו לגידול זה.

כפי שנחשף ב"כלכליסט", משרדי התשתיות, האוצר והחקלאות בישראל מקדמים הקמת תחנת כוח חדשה באילת שבה יופק החשמל - בהיקף של 50 מגה־ואט - באמצעות שימוש בביומאסת אשלים. זאת מכיוון שעצי האשל מהווים חומר בעירה בעל פליטת אנרגיה גבוהה ושיעור נמוך של זיהום אוויר.

יוזמת הפרויקט בארץ היא חברת מיהר ביו־אנרגיה ישראל. הטכנולוגייה שפיתחה החברה מבוססת על גידול אשלים מזן ספציפי לצורכי ביומאסה, הן כחומר דלק שישולב בתחנות כח פחמיות קיימות והן כחומר דלק ירוק בתחנות כוח ביומאסיות ייעודיות שיוקמו במדינה.

לדברי מיכה הררי, מייסד ובעלי מיהר, "מדובר באחד המיזמים השאפתניים והגדולים בתחום האנרגיה המתחדשת בהודו, שבו תוביל חברה ישראלית פרויקט בהיקף לאומי, תספק את הטכנולוגיה, הליווי והמומחיות שלה. זהו פרויקט ארוך טווח שמהווה חלון הזדמנויות עבורנו ועבור חברות ישראליות נוספות בתחום האנרגיה החליפית לחדור לשוק ההודי".

מיהר מגדלת זן אשלים המכונה "אשל זקוף", שגדל בתנאי אקלים חם וקרינת שמש חזקה. ייצור חשמל מביומאסה נחשב לבעייתי בשל השטחים הנרחבים הדרושים לגידול הצמחים וכמויות המים הגדולות הנדרשות לשם כך, אולם מיהר פיתחה זן של אשל שניזון ממים מליחים שחוסכים בעלויות אלו. גידולים ראשונים של "אשל זקוף" לצורכי הפקת אנרגיה נשתלו בקיבוץ יטבתה, והם צפויים להיות מוכנים לקצירה בתוך כשנה וחצי. יתרון נוסף של ייצור חשמל מביומאסה הוא שבתהליך גידולם, הצמחים צורכים יותר של פחמן דו־חמצני מהכמות שהם פולטים, ובכך מצמצמים את פליטת הפחמן לאוויר. טכנולוגית הביומאסה של מיהר תוצג בתערוכת "תעשיות המחר" במסגרת ועידת הנשיא 2009 שתתקיים החודש בבנייני האומה.

הביומאסה תגיע גם לתחנת הכוח באשקלון

במקביל להקמת תחנת כוח חדשה באילת שתתבסס על הפקת חשמל מביומאסה, בוחנת חברת החשמל אפשרות לשלב גם בתחנת הכוח הפחמית המתוכננת באשקלון ייצור חשמל מעצי אשל, בשיתוף פעולה עם חברת מיהר.

במקביל צפויים בקרוב נציגי אגף פיתוח וייזום בחברת החשמל ונציגי מיהר לנסוע לאנגליה ולהולנד כדי לבדוק את האפשרות לשילוב ייצור חשמל מביומאסה במתקנים קיימים בתחנות כוח פחמיות, כמו אלו שפועלות בחדרה ובאשדוד. ההערכה היא כי בתחנות כוח קיימות אפשר להחליף 10%–12% מחומר הבעירה הקיים בביומאסה, בעוד בתחנת כוח חדשה ניתן לשלב 50% ייצור מביומאסה עם ייצור חשמל מפחם, מה שיצמצם משמעותית את זיהום האוויר.

מחברת החשמל נמסר כי "חברת החשמל בוחנת במשותף עם חברת מיהר אפשרות של ייצור אנרגיה מביומאסה של אשלים".

תגיות