אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל די-פארם: "המניה נסחרת מתחת למחירה האמיתי"

מנכ"ל די-פארם: "המניה נסחרת מתחת למחירה האמיתי"

חברת הביופרמצבטיקה, שמפתחת תרופה לטיפול בשבץ מוחי, היתה הראשונה ששברה את הקיפאון בשוק ההנפקות הראשוניות. חודשיים לאחר ההנפקה המשקיעים כבר מורווחים ב-215% על ההשקעה, אף שדבר בחברה לא השתנה

18.10.2009, 13:48 | עומר ענבר

חודשיים לאחר ההנפקה הראשונית לציבור, והראשונה שהיתה בישראל זה שנתיים, ראשי די־פארם ובעלי השליטה בה יכולים בהחלט לחייך.

די-פארם, חברת הביופרמצבטיקה מרחובות, נסחרת בשווי שוק שהגדיל את עצמו ל־640 מיליון שקל מאז ההנפקה שבוצעה לפי שווי של 300 מיליון שקל, וזאת ללא הודעה על שינוי או התקדמות מהותית בפעילותה של החברה מאז שנהפכה לציבורית. בדומה לחברות פיתוח תרופות אחרות, שווי השוק הזה מתבסס על הערכות של משקיעים על היחסים בין הסיכון לסיכויי הצלחה של פיתוח התרופה, כאשר לדי־פארם נותרו לכל הפחות עוד כמה שנים עד אשר תראה הכנסות כלשהן.

פוטנציאל עצום

אלכס קוזאק, מנכ"ל די־פארם שהנה אחת מחברות הפורטפוליו (47%) של כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב), דווקא חושב שבמצב הנוכחי שווי השוק של החברה אינו מגלם את הפוטנציאל העצום שטמון ב־DP-b99, התרופה שהיא מפתחת לטיפול בחולים הלוקים בשבץ מוחי איסכמי (חסימת זרימת הדם למוח על ידי קריש דם או עקב טרשת עורקים). "אני חושב שאנחנו עדיין מתחת למחיר האמיתי שלנו", אומר קוזאק, "בטח בהשוואה לחברות דומות לנו בארצות הברית, קל וחומר לפני תחילת המשבר הנוכחי. אבל כמו שלמדתי בכלכלה, מחיר זה לא דבר אובייקטיבי. אין ספק כי בעקבות המשבר אנחנו נמצאים במחיר אטרקטיבי".

איך מתקדם שיתוף הפעולה שלכם עם כת"ב?

קוזאק: "זה עובד מצוין. אנחנו כאן כחברה פרמצבטית שרוצה לתרום את חלקה בבניית התעשייה בישראל, שיכלול פיתוח וייצור, מה שייצר מקומות עבודה חדשים למדענים ואחרים במשק. במובן זה כת"ב ודי פארם בהחלט רואות את הדברים עין בעין".

במסגרת ההנפקה, שכללה הנפקת זכויות של בעלי השליטה הקודמים ובהם קר קפיטל ופיטנגו, גייסה החברה 28 מיליון שקל מהציבור בביקושי יתר, ובסך הכל 85 מיליון שקל.

עד מתי יספיק הכסף שגייסתם בהנפקה?

"הכסף יספיק עד קבלת דו"ח הביניים ב־2011. לא רצינו לגייס את כל הכסף מכיוון שלא רצינו לדלל את בעלי המניות הקודמים וגם רצינו להיות אחראים. כאשר נצטרך לגייס עוד כסף כדי להשלים את הניסוי, נדע לגייס את שאר הסכום".

השוק היה רעב להצלחה

קוזאק מספר על השיחות שקדמו להחלטה של החברה ובעלי השליטה בה להפוך אותה לציבורית: "החתמים היו רעבים להצלחה, לאחר שלא היתה הנפקה בשוק כבר הרבה מאוד זמן, שזה כמובן בעיה גם של המשקיעים. החתמים לא היו מומחים בתחום שלנו, אבל בהחלט שאלו את השאלות הנכונות. ברוב המקרים מי שישב מולי היו אנשי פיננסים שידעו להפעיל את ההיגיון הבריא היכן שלא היתה להם הבנה מקצועית".

קוזאק נולד בבאקו, בירת אזרבייג'ן, ב־1955 ומשפחתו עברה למוסקבה בהיותו בן 13. ב־1985 עלה עם משפחתו לישראל והגיע למרכז הקליטה כשהוא מצויד בתואר שני מאוניברסיטת מוסקבה בכימיה ובביולוגיה.

כבר אחרי כמה חודשים החל קוזאק את לימודי הדוקטורט שלו במדעי המוח במכון ויצמן ברחובות, לא הרחק מפארק המדע בעיר, שם ממוקמים משרדיה של די־פארם, החברה הביופרמצבטית שייסד ב־1994.

די-פארם כעבודת גמר

קוזאק הגה את הקמת די־פארם במקרה. "בסוף הדוקטורט שלי גיליתי שחסר לי קורס. הקורס היחידי שנותר פנוי היה קורס בייזום בתחום ההייטק והביוטק שעסק בשאלה כיצד ממציאים תרופה. בסוף הקורס כאשר הגשתי את עבודת הגמר - זה היה בעצם די־פארם. אז הבנתי שאני רוצה לעסוק בתעשייה ושהיעד הסופי שלי יהיה בית מרקחת ולא מאמר מדעי".

קוזאק הצליח במרוצת השנים לגייס כ־100 מיליון דולר עבור פיתוח ה־DP-b99. גיוס הכספים מהציבור נועד למימון הניסוי המכריע בתרופה. אם החברה תצליח להוכיח תוצאות דומות לאלה שהציגה בשלב השני של הניסוי, פוטנציאל הרווח יכול להגיע לרמה של מיליארדי דולרים של מכירות. במצב של כישלון בניסוי, די־פארם עלולה להרגיש היטב את החסרונות הטמונים בהפיכתה לחברה לציבורית שהמניות שלה מתחילות לקרטע.

בכל שנה לוקים כ־15 מיליון אנשים במחלה. פוטנציאל השוק של תרופה הוא אסטרונומי ועומד על 70 מיליארד דולר לשנה בעולם, כאשר חולים שקיבלו שבץ ראשון נמצאים בקבוצת סיכון, שדורשת טיפול אינטנסיבי ויקר. "התרופה שלנו מכוונת לכמה יעדים", אומר קוזאק. "ברגע שאין חמצן בתא, יש המון תהליכים שמתחילים לגרום לו נזק. אנחנו לא רוצים לפתח תרופה נגד תהליך אחד בתוך התא, כי אני לא מאמין שזה יעזור. צריך להתייחס לכל המכלול של הבעיות ביחד. זאת הפעם הראשונה שפיתחו תרופה שמעמידה המון מטרות במקביל. וזה מה שאני מקווה שיעשה את התרופה ייחודית ובעלת סיכויי הצלחה".

בית קברות של ניסיונות

רבים נכשלו לפניכם. מה עושה אתכם שונים?

"יש רשימה שיכולה למלא בית קברות בכמות התרופות של חברות שניסו ונכשלו בניסויים בפיתוח תרופה נגד שבץ. אני מאמין שיש לנו שני דברים שיעזרו לנו להצליח היכן שאחרים נכשלו. אנחנו הראשונים שמסתכלים על תהליכי הנזק בתוך התא, ואני חושב שזו גישה בריאה ואפקטיבית יותר. הנקודה השנייה והיותר חשובה היא שיש כבר תוצאה. אנחנו מגיעים לשלב השלישי של הניסויים, בשונה מהמון חברות אחרות, עם תוצאות ברורות וחזקות מהשלב השני".

ישנה טענה בשוק שאתם חברה של מוצר אחד בלבד.

"זה ממש פנטזיה. זה בדיוק מה ששונה בדי־פארם. יש לנו מוצרים נוספים שנמצאים בשלב ניסויים קליניים שני למיגרנות ולאפילפסיה, ועוד כמה מוצרים שנמצאים בשלב ניסויים פרה־קליניים. יש לנו פרופיל בטיחות ותוצאות ראשונות של יעילות עבור המוצר, לאחר טיפול ביותר מ־200 חולים".

אלכס קוזאק (54)

יליד באקו, אזרבייג'ן

מגורים: רחובות

מצב משפחתי: נשוי + 2

השכלה: ד"ר לנוירוביולוגיה

עוד משהו: חובב כלבים וצעדות

תגיות