אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מונופול המלט נשר מחכה לאישור לרכישת חברת מוצרי הבניין הנסון צילום: יריב כץ

מונופול המלט נשר מחכה לאישור לרכישת חברת מוצרי הבניין הנסון

הממונה על ההגבלים אמורה להכריע בימים הקרובים בבקשת מונופול המלט נשר, בשליטת נוחי דנקנר, לרכוש את הנסון, אחת מיצרניות חומרי הבניין הגדולות בארץ, תמורת 450 מיליון שקל. צחי לנדאו, יו"ר ועדת המשאבים בהתאחדות הקבלנים: "חיזוק המונופול של דנקנר יהיה אסון לענף"

20.10.2009, 07:07 | ליאור גוטמן

ציפייה דרוכה בענף הבנייה בישראל לקראת החלטתה הקרובה של הממונה על הגבלים עסקיים רונית קן, שעשויה לשנות את פני הענף מן הקצה אל הקצה. בימים הקרובים אמורה קן להכריע בבקשת מונופול המלט נשר בבעלות חברת משאב (100%), שבשליטת נוחי דנקנר, לרכוש את חברת הנסון, אחת משלוש יצרניות חומרי הבניין והתשתיות הגדולות בישראל.

ההחלטה היתה צריכה להתקבל ערב ראש השנה, אולם כפי שנחשף ב"כלכליסט", החליטה הממונה לעכב את ההחלטה מכיוון שהגורמים המטפלים בבקשה טרם סיימו לעיין בכל החומר.

נוחי דנקנר, צילום: צביקה טישלר נוחי דנקנר | צילום: צביקה טישלר נוחי דנקנר, צילום: צביקה טישלר

העסקה בין כלל תעשיות שבשליטת אי.די.בי של נוחי דנקנר לחברת היידלברג העולמית שמחזיקה בבעלות על הנסון נרקמה כבר בסוף יולי 2009. דנקנר הציע להיידלברג 450 מיליון שקל עבור הנסון, ועל פי הערכות בשוק, סכום זה גבוה פי שלושה משתי הצעות אחרות שקיבלה החברה. הכנסותיה של הנסון נאמדות ביותר מחצי מיליארד שקל בשנה. החברה מעסיקה כ־500 עובדים, והיא מפעילה כמה מחצבות שמניבות יותר מ־10 מיליון טונות חצץ בשנה. שתי החברות הגדולות האחרות שעוסקות בייצור חומרי בניין בישראל הן רדימיקס, בשליטת התאגיד העולמי סמקס, ושפיר, שבבעלות משפחת שפירא.

"הוא יהרוג את כולם"

בסוף שנות השמונים הוכרזה נשר כמונופול בענף המלט בישראל, ולכן מחיר המלט מפוקח על ידי משרד התמ"ת ואין לנשר אפשרות לשנותו מבלי לקבל אישור. עסקה מסוג זה, שבה מונופול רוכש את אחת החברות המובילות בתחום פעילות משלים, עשויה להשפיע באופן דרמטי על הגורמים שפועלים בענף הבנייה והתשתיות. ניסיון של "כלכליסט" לברר עם גורמים בענף כיצד ייראה השוק ביום שאחרי אישור מהלך כזה, נתקל ברוב המקרים בחומת שתיקה וניסיונות התחמקות.

בעבר טענו גורמים בענף כי מיזוג בין החברות עלול להביא, בסופו של דבר, לעלייה של עשרות אחוזים במימון מיזמי תשתית או בנייה, מכיוון שמחיר המלט, שמשמש כאחד מחומרי הגלם העיקריים לבנייה, יימצא הלכה למעשה בידי גורם אחד. "זה אסון גדול לענף. עד היום היה לו (לדנקנר - ל"ג) מונופול על המלט, על ההובלה ועל חומרי הנפץ למחצבות. עכשיו הוא רוצה מונופול גם על חומרי הגלם", מתריע צחי לנדאו, יו"ר ועדת המשאבים בהתאחדות הקבלנים.

לדבריו, מחיר קוב בטון כיום נאמד ב־250 שקל, וברגע שהעסקה תאושר, עלולה נשר להוריד את המחירים ל־180 שקל לקוב בטון, מה שיאלץ את המתחרות העיקריות להוריד מחירים גם כן. החשש הוא כי המתחרות לא יוכלו לעמוד במחירים הנמוכים לאורך זמן, ולכן יקרסו והענף יישאר בשליטתו הבלעדית של דנקנר. "לגורמים אחרים בענף אין מחצבות. הוא יהרוג את כולם ויקנה אותם. אחרי שנתיים הוא יעלה את המחיר ל־300 שקל לקוב", מזהיר לנדאו.

דו"ח שהוכן עבור התאחדות הקבלנים על ידי חברת שקד כלכלה, עוסק בהשלכות רכישת חברת הנסון על ענפי הבנייה והסלילה בישראל. בדו"ח נכתב כי משקל המלט, מוצרי המלט וחומרי המחצבה מהווה כ־15% מכלל עלויות הבנייה וכ־30% מכלל עלויות הסלילה, נכון לחודש יולי 2009. "עלייה ריאלית ממוצעת של כ־20% במחירי חומרים אלה", נכתב בדו"ח, "כתוצאה מהקטנת התחרות בשוק והשליטה של תאגידי משאב על מחירי המלט, הבטון וחומרי המחצבה, תייקר את מדד הבנייה למגורים בכ־3% ואת מדד התשומות בסלילה בכ־6%, על כל המשתמע מכך באשר למחירי הדיור והגידול בחוב הלאומי הפנימי".

גשרים וכבישים יעלו יותר

מניתוח נתוני שוק המלט בישראל עולה שבין יולי 1999 לתחילת נובמבר 2007 עלה מחיר המלט בשיעור חד של כ־52%, זאת לעומת עלייה של 22% במדד המחירים לצרכן בתקופה המקבילה. עלייה של חומרי הגלם גוררת לרוב עלייה בתשומות הבנייה שבאה לביטוי, בין השאר, גם בעלייה במחירי הדירות שמשווקות בישראל.

על פי נתוני משרד השיכון והבינוי, ב־2008 שיווקה נשר כ־3.82 מיליון טונות מלט מתוך כ־4.1 מיליון טונות ששווקו בישראל באותה שנה. ברבעון הראשון של 2009 שיווקה נשר כ־0.86 מיליון טונות מתוך כ־0.96 מיליון טונות ששווקו בישראל (קרוב ל־95%).

מחירי המלט ויתר חומרי הבנייה לא משפיעים רק על מחירי הדירות המשווקות בישראל, אלא גם על התשתיות. בשנים האחרונות ניכרת הרחבת תשתיות ענפה, לרבות מתקני התפלת מים, כבישים רוחביים ואורכיים (חוצה ישראל וכביש 431) ועיר הבה"דים של צה"ל בדרום הארץ.

התייקרות המלט האחרונה שאושרה היתה בנובמבר 2007, עם עלייה של כ־8%. כשמדובר במיזמי תשתיות לאומיים, בקנה מידה של עשרות מיליארדי שקלים, המשמעות של התייקרות המלט באחוזים בודדים היא גידול ניכר בעלות הפרויקט, ולכן בהכבדת נטל המס.

אחד הגופים הגדולים בישראל שעלול להיפגע ממיזוג מסוג זה הוא חברת רדימיקס, בשליטת התאגיד העולמי סמקס. רדימיקס נחשבת לאחת החברות הגדולות והחזקות בענף, ועל פי אתר החברה, היא מפעילה כמה זרועות, שבהן חטיבת בטון, בלוקים ותשתיות. פניית "כלכליסט" לרדימיקס לבדיקה כיצד ישפיע המיזוג בין נשר להנסון על עסקיה נתקלה בתגובה לקונית שכל המסמכים הועברו זה מכבר לעיונה של הממונה על הגבלים עסקיים. גורם בכיר שמקורב לרדימיקס טוען שמדובר ב"מהומה על לא מאומה", מה שגורם להזנת המערכת בנתונים שגויים וללחצים מצד אינטרסנטים.

דותן: "אין לחשש בסיס"

יו"ר משאב אמנון דותן מסר בתגובה: "מפעל נשר הוא אכן מונופול, וזו ההגדרה היבשה של מי שמחזיק ביותר מ־50% מהשוק. עם זאת, מחיר המלט בישראל נמוך יחסית, כ־75 דולר לטונה, בוודאי בהשוואה למחיר המלט בירדן או במצרים שנע סביב 120 דולר לטונה. המחיר מפוקח ואין לנו אפשרות לייקרו עצמאית. בל נשכח ש־15% מהמלט בישראל מקורו ביבוא, ואני מבין למה גורמים בענף, כגון שפיר שהתמודדה על רכישת הנסון, פוחדים, אבל אין לזה בסיס".

על רכישת הנסון אמר: "אם לא נרכוש את הנסון, היא תתרסק. החברה (היידלברג, בעלת השליטה בהנסון - ל"ג) בקשיים כלכליים. מנכ"לה התאבד והיא מנוהלת על ידי קונסורציום של 50 בנקים, חלקם נושים. השפעתה של הנסון פחות משמעותית מכפי שזה מצטייר: ברשותה 22 מפעלים שמהווים כ10% נתח שוק. כל חברה, גם אנחנו, רוצה להתפתח לשוקי המשך. אין יצרן צמנט שאיננו מייצר גם בטון, גם אספלט וגם תוצרי מחצבה".

בהתייחסו להשפעה על מחירי הדיור והתשתית טוען דותן: "מדובר ב־1.5% מעלות דירה". דותן סירב להתייחס לקשר המשפחתי בין משאב לרדימיקס, ורק הוסיף שכל הצדדים פועלים על פי חוק.

הקשר הכפול בין יו"ר משאב לרדימיקס

 

רדימיקס לא מכחישים את הקשר הכפול בין אמנון דותן, יו"ר משאב - הבעלים של נשר, לבין רדימיקס: דותן עבד כ־44 שנה בחברת רדימיקס, לרבות כהונה של כ־20 שנה כיו"ר החברה. עם פרישתו מרדימיקס עבר דותן לכהן כיו"ר משאב, אולם הקשר עם רדימיקס לא נותק לגמרי: גיל ליצ'י, שמכהן כיו"ר חטיבת הבטון ברדימיקס, הוא חתנו של דותן. "לא מפריע לי הקשר המשפחתי בין הצדדים. גיל מנהל מוערך והוא עובד בחברה כ־17 שנה. אנחנו מאוד מעריכים את כישוריו ואני בטוח שהוא יודע לעשות את ההפרדה בין עבודתו לחייו האישיים", מסביר בתגובה יצחק בז'רנו, מנכ"ל ויו"ר רדימיקס.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
עוד מונופול
לפני מספר שנים נשפטו חלק מהמנהלים של חברות ביטוח על יצירת קרטל כדי להעלות את מחירי הביטוח ולא מזמן נעשה הדבר גם בבנקים המסחריים, אז היכן הממונה על ההגבלים שרואה מה הולך לקרות בשוק המלט ואינו נוקף אצבע, האם הדבר לא שווה ועדת חקירה, האם טוב לנו כאזרחים שנהיה שפוטים של איש אחד שיקבע עבורנו מה יהיה מחיר המלט שאנו קונים, או שכדאי לעצור זאת עוד בשלבים הראשונים.
אזרח מודאג , מרכז  |  20.10.09