אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עונת המסיק: מבקרים בבתי בד וקונים שמן זית מהמקור צילום: הילית שחם

עונת המסיק: מבקרים בבתי בד וקונים שמן זית מהמקור

גם חוויה למשפחות וגם שופינג לאניני טעם. כלכליסט סוקר את הפעילויות המיוחדות למסיק ואת השמנים שניתן לרכוש

20.10.2009, 22:04 | תמר וילרפורט וגלי וולוצקי

עונת המסיק החלה, והשנה היבול צפוי להיות דל, כמו מדי שנה שנייה אחרי שנה טובה. כתוצאה מכך צפויים גם מחירי שמן הזית לעלות בהתאם.

ועדיין, המסיק המסורתי, אותה פעולה של חביטה בעץ ואיסוף הזיתים מהמחצלות, היא אירוע מעניין לילדים, בוודאי יותר מהשיטות המודרניות, ותוצאות המסיק מסקרנות מדי שנה את אניני הטעם. "כלכליסט" מציג את רשימת בתי הבד שיארחו את הילדים לחוויה ואת ההורים לטעימה.

ריש לקיש, ציפורי

 

בית בד קטן ואקולוגי, במבנה עשוי קש ובוץ. הפסולת המופקת מהזיתים והמים ממוחזרים, ועצי הזית הם בני

600–1,000 שנה. השמנים: 80% מהתוצרת מזית סורי, מעט ברנע, מנזנילו ונבאלי. עוד כ־20% הם בלנדים של ברנע, מנזנילו ונאבלי. מחירים: 50 שקל ל־750 מ"ל,160 שקל ל־3.5 ליטרים.

הפעילויות: סדנה של כבישת זיתים והפקת משחות על בסיס שמן זית ואריגה מחומרים טבעיים. הסיורים כוללים יציאה בקבוצות אל המטעים ומסיקת העצים, סיור בבית הבד והסברים על אבני הריחיים והצנטריפוגה, טיול בגינת הירק האורגנית והסבר על הבנייה הירוקה של בית הבד. משך הפעילות: הסיור חצי שעה עד שעה, הסדנה 45–30 דקות נוספות. במקום גם בית קפה המגיש ארוחות אורגניות קלות. פרטים: טעימות וסיור ללא תשלום כל השנה, סדנאות לילדים בעונת המסיק ב־15 שקל למשתתף. בימים א'־ה' יש לתאם מראש, בשישי ושבת פתוח. טלפון: 052-8454662/3.

ריש לקיש, ציפורי ריש לקיש, ציפורי ריש לקיש, ציפורי

 

ג'השאן, כפר מג'אר

דור שביעי ליצרני שמן זית. יותר מ־2,500 דונם זיתים נמסקים מדי שנה עבור בית הבד, שתוצרתו נמכרת גם באמצעות מותג הבית של יקב תשבי. השמנים: בעיקר מהזנים הסורי ונאבלי, ובתקופה האחרונה גם מפישולין צרפתי ומרוקאי, ארבקינא וברנע. מחירים: 45–55 שקל לליטר.

הפעילויות: במרכז המבקרים מתקיימות הרצאות על זני הזית, על הפקת השמן וזיהוי שמן איכותי. ההרצאות מלוות בטעימות של שמן, זיתים, זעתר, ריבת חרובים, ריבת ענבים וטחינה. משך הפעילות: שעה עד שעה וחצי. פרטים: ההרצאות והסיורים חינם. כבישת זיתים והפקת שמן זית בתשלום. פתוחים כל השבוע 08:00–18:00. משפחות ובודדים אין צורך לתאם מראש, קבוצות כן, טל' 04-6786127, www.olive.co.il

ארץ גשור, קיבוץ גשור

בית בד בוטיק מודרני, שתהליך המסיק נעשה בו ללא מגע יד אדם, והזיתים שבהם משתמשים אינם מרוססים. בין בתי הבד המעטים שמגבילים את שיעור החומציות בכל הזנים שלהם ל־0.1% עד 0.2%. השמנים: שמונה זניים (מזן זיתים בודד) ובלנד אחד. הזנים הם ארבקינא, לצ'ינו, קורונייקי, פיקואל, סורי, ברנע, פישולין צרפתי וקורטינה, והבלנד הוא של פישולין, ארבקינא וברנע — שהשילוב ביניהם יוצר טעם המתאים למגוון שימושים במטבח. מחירים: 45–50 שקל לבקבוק 750 מ"ל.

הפעילויות: בין 1 בנובמבר ל־31 בדצמבר יתקיימו סדנאות שמן זית וגם סיורים המשלבים טיולים במחלבות, אצל שוקולטיירים, מסעדות בשר, טיולי מים ותצפיות ברמת הגולן. משך הפעילות בבית הבד: 40–30 דקות. פרטים: מחיר סיור בשילוב טיול באזור ייקבע על פי מספר המשתתפים ובתיאום מראש. פתוח בימים א'־ה' 8:00–16:00, ביום שישי בתיאום, ובשבת סגור. טל' 04-6764169/036, www.eretz-gshur.co.il

ארץ גשור, קיבוץ גשור ארץ גשור, קיבוץ גשור ארץ גשור, קיבוץ גשור

משק טויסטר, גבעת יואב

ב־1972, כשברמת הגולן התמקדו בעצי פרי נשירים וחובבי קור, נטע אליעזר טויסטר עצי זית, כפי שלמד מאבותיו שעיבדו את המטעים באזור צפת. השמנים: מרביתם זניים ומקצתם בלנדים. עובדים בעיקר עם זנים מסורתיים לאזור, כמו הזית הסורי, נאבלי, קורונייקי, פרונטויו, פישולין צרפתי, פיקואל, מנזלינו ונובו. מחירים: 40–45 שקל לליטר.

הפעילויות: צופים בתהליך המסיק, בטחינת הזיתים ובעצירת שמן הזית. בשאר ימות השנה מוקרן סרטון על שורשי משפחת טויסטר בארץ והקמת המטע, ויש טעימות שמנים. משך הפעילות: עד שעה.

פרטים: 10–12 שקל לאדם. פתוח כל השבוע, ביום שישי עד שעה לפני שבת ושוב ממוצאי שבת. בתיאום מראש. טל' 04-6763403, www.toister-oil.com

משק טויסטר, גבעת יואב משק טויסטר, גבעת יואב משק טויסטר, גבעת יואב

המוזיאון הארכיאולוגי, עין דור

לצד תערוכות המספקות הצצה לצורות ההתיישבות הקדומות באזור, ניתן להתנסות בתעשיות שונות באמצעים קדומים: זיתים, אריגים, רעיית צאן, אפיית לחם, איחוי כדי חרס ועוד. השמן: בית הבד המשוחזר מיועד לפעילויות בלבד, ואינו מייצר שמן זית באופן מסחרי. הפעילויות: הסדנה "מהזית אל שמן הזית" מתחילה בהסברים מתחת לעץ הזית, עוברת למסיק, להפקת שמן בבית הבד המשוחזר, ולסדנאות הכנת נר שמן, הפקת סבון, הכנת חנוכייה (לקראת חנוכה) וגם כתב חידה. נוסף על כך מקבלים הילדים תליון למזכרת מעץ זית למזכרת.

פרטים: 40 שקל לילד, 25 שקל למבוגר. א'־ה': 9:00–15:00, ו' 9:00–12:00, שבת לקבוצות בתיאום מראש ובמהלך פסטיבל ימי ענף הזית. טל' 04-6770333, www.eindormuseum.co.il

המוזיאון הארכיאולוגי, עין דור, צילום: הילית שחם המוזיאון הארכיאולוגי, עין דור | צילום: הילית שחם המוזיאון הארכיאולוגי, עין דור, צילום: הילית שחם

שמנא, מושב חגור

 

בית הבד המשפחתי של משפחת אברמוב הוא בן 45 בלבד ונוח לביקורים למי שאינם רוצים להרחיק לנסוע ממרכז הארץ. הטכנולוגיה הובאה כולה מטוסקנה, ושמנא הוא בית בד בוטיק הגדול מסוגו בעולם לייצור שמן זית פרמיום. השמנים: גם זניים וגם בלנדים, מהזנים ארבקינא, פיקואל, קורונייקי, פישולין, לצ'ינו, פרונטויו, סורי, ברנע, נאבלי ומעלות. מחירים: 89 שקל לפח של 2 ליטרים, 159 שקל לפח של 4 ליטרים. עד סוף השנה יימכרו השמנים במחירי 2008. מ־2010, בעקבות יבול הזיתים הדל השנה, יועלו המחירים בשיעור של 15%.

הפעילויות: בעונת המסיק נפתחות כמה תחנות: הדרכה בכרם (שירים וסיפורים על זיתים ושלום), השתתפות במסיק באמצעות מנערת — מעין טרקטור ניעור, סדנה לכבישת זיתים, צפייה והדרכה בקו הייצור ותחנת טעימות. בתום הסיור מקבל כל ילד תעודת נוטע ואת צנצנת הזיתים שכבש. לקראת חנוכה יש סיור מיוחד וסדנאות הכוללות בניית פמוטי שמן, איור בצבעי שמן וגם טעימות ראשון המסיק. קבוצות מבוגרים יוכלו ליהנות בימי החג גם מסדנאות קולינריות. משך הסיור: שעתיים וחצי עד שלוש שעות.

פרטים: 40 שקל לילד ו־30 למבוגר, הנחות לקבוצות. הסיורים יוצאים מדי שבת (עד 12 בדצמבר) בכל שעה עגולה, יש לתאם השתתפות מראש. ניתן להגיע לסיור בכל ימות השבוע בתיאום מראש, ואז גם נקבע תמהיל הפעילות. טל'

03-9033380, www.shamna.co.il

שמנא, מושב חגור, צילום: ניר לנדאו שמנא, מושב חגור | צילום: ניר לנדאו שמנא, מושב חגור, צילום: ניר לנדאו

מילון שמן זית

 

זנים אופייניים לאזור: סורי ונאבלי, שטעמיהם לרוב דומיננטיים והם ניחנים במרירות ובחריפות.

זנים אירופיים שהובאו לארץ: לצ'ינו ופרונטויו מטוסקנה, פיקואל וארבקינא מאנדלוסיה.

זנים שפותחו במכון וולקני: ברנע, שמקורו בזית עתיק מקדש ברנע, ומעלות.

טריות השמן: למי שאינו מנהל מסעדה לא מומלץ לרכוש פחים גדולים, גם אם המחיר מפתה. שמני הזית מאבדים מאיכותם במהירות, לא רק מחשיפה לאור אלא גם מחשיפה לאוויר.

רמת חומציות: כאשר רוכשים שמן זית חשוב לשים לב לחומציות המגדירה את איכותו. רמת החומציות של שמן בדרגת כתית מעולה תהיה עד 0.8%, וכמה מבתי הבד כיום מגבילים את רמת החומציות בשמניהם גם ל־0.5% ופחות.

שימוש בזנים העדינים: השפים נוהגים להשתמש בלצ'ינו, בפישולין מרוקאי, בארבקינא ובאחרים בעיקר לבישול מאכלים שבהם לא נדרשת ארומה חריפה של שמן זית, ולתיבול סלטים ומנות ראשונות בעלות טעמים מעודנים, כמו סביצ'ה.

שימוש בשמנים דומיננטיים: בזנים הישראליים והמזרח־תיכוניים נהוג להשתמש כשמעוניינים בטעם זיתי הברור, כמו למשל בסלט הירקות הישראלי הקצוץ.

תו איכות: חשוב לקנות שמן זית ממקור ידוע, ולשים לב שעל הבקבוק מתנוסס תו האיכות של מועצת הזיתים.

פסטיבל ימי ענף הזית

 

פסטיבל ימי ענף הזית יתקיים בגליל ובגולן, בסופי השבוע של 30 באוקטובר ו־6 בנובמבר. זו השנה ה־15 שבה יוזמים המשרד לפיתוח הנגב והגליל, הרשות לפיתוח הגליל ומועצת הזית את הפסטיבל, שבמהלכו יתקיימו טיולים בהדרכת קק"ל בעמק זבולון ובגליל התחתון, ובסיומם מסיק, כבישה וטעימות, סדנת בישול על טהרת הזית בחוות היצרנים בכפר קיש, סיורים במפעלים כמו לימונטו וטבע הגליל, שם רוקחים מוצרי קוסמטיקה ומשחות על בסיס שמן זית, סיורים ללא תשלום של רשות הטבע והגנים בעקבות מנורות או מתקנים חקלאיים, וגם סדנאות ציור ופיסול וניווטים משפחתיים. 

פרטים: מרבית הפעילויות בתשלום..טלפון: 03-5464844.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
טיול בעקבות עלה של זית במסגרת ימי פסטיבל הזית
במסגרת פסטיבל הזית בגליל נצא לטיול ביין כפרי הגליל, בתי בד עתיקים וחדשים, מסיק זיתים ופיסול סביבתי. המסלול: פארק הפסלים בכאוכאב אל היג'א. הררית, מבדד נטופה ותצפית קסומה . דיר חנא, עצי זית עתיקים וביקור גרעין הכפר הקדום. סיור לבית הכנסת בפקיעין ולסבוני סבתא ג'מילה ונפלאות שמן הזית ובתי הבד. * הטיול במכוניות פרטיות פרטים נוספים והרשמה 052-2830844 סיורים דינמיים http://dynamictours.newsnet.co.il/Front/Ecommerce/index.asp
סיורים דינמיים  |  28.10.09
21.
משפחת סלע\לבוב פרדס-חנה
שמן הזית של משפחת סלע\לבוב מפרדס חנה מדהים, מוסקים את הזיתים בידיים וכבר באותו היום הזיתים נכנסים לבית הבד. הכמות אינה מסחרית ואת השמן הם מחלקים רק למקורבים, הם מתחילים את המסיק בסוף השבוע, אגיע לעזור להם במסיק ובתמורה אזכה לפח שמן זית הכי טוב בעולם.
אלון , ת"א  |  21.10.09
לכל התגובות