אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הברון דייוויד דה-רוטשילד: "בעבר השקענו בישראל מכספנו הפרטי, היום אנחנו מביאים לכאן את לקוחותינו" צילום:עמית שעל

הברון דייוויד דה-רוטשילד: "בעבר השקענו בישראל מכספנו הפרטי, היום אנחנו מביאים לכאן את לקוחותינו"

רוטשילד, יו"ר בנק ההשקעות רוטשילד המשתתף בוועידת הנשיא השנייה, מאמין בכלכלה הישראלית ובוחן אפשרות להצטרף למימון פרויקט הגז של תשובה

20.10.2009, 17:44 | תומר זלצר
"ישראל היא מקום מיוחד למשפחה שלי. יש לנו היסטוריה ארוכה עם היישוב פה, כפי שכולם יודעים. אבל הסיבה שהחלטנו לבוא לישראל ולפתוח בה משרד לא קשורה להיסטוריה, אלא מכיוון שמדובר במדינה מעניינת עם יזמים מוכשרים ועסקים מתפתחים" – כך אמר יו"ר בנק רוטשילד, הברון דייוויד דה-רוטשילד, במסגרת מפגש עם עיתונאים בתל אביב. דה-רוטשילד הגיע לישראל במסגרת ועידת הנשיא השנייה שנפתחה היום (ג').

"כשמסתכלים על מה שקרה בכלכלה העולמית, ברור שישראל הצליחה להתמודד עם המשבר באופן מרשים יותר ממדינות אחרות בעולם. לא היו בעיות של יציבות במערכת הבנקאית בישראל – וזה מאוד חשוב. הבנקים בישראל התנהלו בצורה יותר שמרנית והיו פחות חשופים למכשירים פיננסיים רעילים כפי שראינו אצל בנקים אחרים בעולם", אומר דה-רוטשילד.

לדברי דה-רוטשילד, עצם העובדה שישראל טרם פתרה את הסכסוך עם הפלסטינים מעכבת משקיעים רבים מלהיכנס לישראל: "אם היה שלום באזור, הרבה יותר מוסדות פיננסיים היו מתעניינים בישראל. חלק מהחשיבה של אותם מוסדות היא איך העולם הערבי יקבל כניסה שלהם לפעילות בישראל. ישראל היא מדינה קטנה והחשיבה שלהם אומרת: 'אם אתה לא חייב, אל תיכנס לשם'".

עם זאת, דה-רוטשילד ציין כמה עסקאות במשק הישראלי בשנה האחרונה שבהן תיווך בנק ההשקעות רוטשילד: "אנחנו אלה שתיווכנו בין אלטיס ופטריק דרהי לבין הוט ואנחנו בנק ההשקעות שניהל את רכישתCMT מדיקל על-ידי Thales".

דיוויד דה רוטשילד, צילום:עמית שעל דיוויד דה רוטשילד | צילום:עמית שעל דיוויד דה רוטשילד, צילום:עמית שעל

אילו ענפים מעניינים את בנק רוטשילד במשק הישראלי?

"יש לנו מומחיות בהרבה סקטורים: צריכה, מכשור רפואי, אנרגיה", אומר דה-רוטשילד. "אחד העניינים המרכזיים שמעניינים אותנו בישראל הוא נושא ההשקעה בתשתיות. לדעתנו, יש עוד הרבה הוצאות בדרך – בין השאר בתחבורה ובאנרגיה. משפחת רוטשילד היתה מעורבת שנים רבות בפיתוח התשתיות בישראל – פעם עשינו את זה מהחשבון שלנו, היום אנחנו עושים את זה בעבור הלקוחות שלנו".

בכירי בנק רוטשילד התייחסו למצבורי הגז שהתגלו בקידוח "תמר 1" מול חופי חיפה: "סביב הפרויקט הזה, שמחולק לכמה וכמה שלבים, יש מימון גדול מאוד. זה בהחלט פרויקט שמעניין אותנו מאוד עם הזדמנויות בצדו. כרגע אנחנו לא מעורבים בפרויקט, אבל אנחנו בהחלט חושבים על זה. אנחנו עובדים עם קבוצת דלק של יצחק תשובה בתחומים אחרים – כמו, למשל, פעילות של דלק נדל"ן באנגליה".

לפני המשבר, שכרה ממשלת ישראל את שירותיו של בנק רוטשילד כדי שימצא קונה למניות בנק לאומי שבידיה. כעת פנתה המדינה למסלול אחר, שבו היא עתידה למכור את אחזקותיה דרך שוק ההון. לדברי דה-רוטשילד, "הגורם העיקרי לכך שלא הצלחנו למכור את בנק לאומי היה המשבר. מטבע הדברים בתקופה זו היו פחות גורמים שהתעניינו ברכישה. הצלחנו לגבש רשימה מצומצמת של מתעניינים, שאפילו הגיעו לארץ לפגישות, אבל ככל שהתקדם המשבר לא היתה התעניינות. בנוסף, היו גורמים נוספים שהפריעו כמו אחזקות סרברוס בלאומי והעובדה שהמדינה מחזיקה בנתח קטן יחסית".

בהתייחסם למשבר הכלכלי באירופה, אומרים בכירי בנק רוטשילד כי "ברור שמערב אירופה הולכת לתקופה ארוכה של האטה. צרפת, איטליה ואנגליה מתמודדות עם שיעורי צמיחה אפסיים, אנשים מאבדים את מקום עבודתם ויש לכך השפעה על מגוון של עסקים". לגבי הראלי בשוקי ההון אומרים בכירי רוטשילד כי "קשה לראות התאוששות מתמשכת באירופה, מכיוון שיש גירעונות ובעיות בכלכלות האירופיות שיסבלו מהאטה. התפיסה שלנו היא שצריך ללכת עם המומנטום, אבל חייבים לשים לב ולהיות ערוכים לסיכונים שקיימים".

רוטשילד התייחס גם לסוגיית הבונוסים והמענקים בבנקים אחרי המשבר – בייחוד בצרפת על רקע הגישה התקיפה של הנשיא ניקולא סרקוזי לנושא: "אם מסתכלים על הסוגיה הזו מנקודת-מבט פוליטית, ברור שקשה להשתמש בכספי ציבור כדי 'לחלץ' בנק ואז לאפשר לו לשלם בונוסים גבוהים. צריך לשרטט מסגרת לבונוסים. אבל צריך לזכור שיש שוק ובנקים מתחרים על האנשים הטובים ביותר. אני רוצה שהמוחות הטובים ביותר יעבדו בעבורי וכמובן שיש לזה מחיר".

"אין לי התייחסות שושלתית לחיים, צריך לשמור על איזון בחיים", אמר רוטשילד כשנשאל על המשמעות שהוא מייחס להיותו נצר למשפחה כה מפורסמת. "אין ספק שמכירים את השם הזה ואני חושב שזה נותן לנו אפשרות לפתוח דלתות. יש מעט מאוד דלתות שאתה לא יכול לפתוח, אבל אתה חייב להיות מקצועי וטוב יותר מאחרים כדי להצליח אחרי שהדלתות כבר נפתחו. השם רוטשילד קשור לבנקאות כבר 200 שנה ואנחנו חייבים לשמור על המוניטין הזה".

בנק רוטשילד נוסד בפאריז ב-1812 על-ידי הברון ג'יימס דה-רוטשילד. כיום כולל הבנק 2,700 עובדים המועסקים ב-50 משרדים הפרושים ב-37 ממדינות העולם. הבנק מתמחה בייעוץ פיננסי לממשלות ותאגידים – בין השאר בנושא מיזוגים ורכישות ומנהל נכסים בשווי של יותר מ-10 מיליארד דולר.

דייוויד דה-רוטשילד הוא צאצא של מאיר אנשל רוטשילד (1744-1812) - מייסדה של משפחת הבנקאים היהודית, שהפכה עם הזמן לאחד מגופי הבנקאות והעסקים המובילים באירופה. דה-רוטשילד נולד בניו יורק ב-1942, לאחר שמשפחתו נמלטה מצרפת בעקבות הכיבוש הנאצי. לרוטשילד ניסיון של 40 שנה בעסקים והוא עבד בשלוחות שונות של העסק המשפחתי. ב-1981 הולאם הבנק על-ידי ממשלת צרפת, אולם דייוויד דה-רוטשילד הצליח להקים מחדש את עסקי הבנקאות המשפחתיים שמחזיקים כיום בנתח גדול משוק ההשקעות העולמי.

תגיות