אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי לכלכליסט: GFPC ההודית מתעניינת בקידוחי הגז של ישראמקו צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט: GFPC ההודית מתעניינת בקידוחי הגז של ישראמקו

החברה הגישה הצעה לרכישת גז במחיר הגבוה ב־50% מהמקובל בשוק. היקף העסקה: עשרות מיליארדי דולרים, כולל השקעה בקידוחים העתידיים שמשון ותיאו דניאל

21.10.2009, 06:58 | גולן חזני

הגז הטבעי הישראלי מעורר לראשונה עניין בינלאומי. ל"כלכליסט" נודע כי חברת האנרגיה ההודית GFPC הגישה הצעה רשמית לקבוצת ישראמקו, שותפה בקידוח תמר, לרכישת גז בהיקפים של עשרות מיליוני דולרים.

חברת GFPC נתונה בשליטת ממשלת גוג'אראט, אחת המדינות הגדולות והעשירות בהודו, שבה אוכלוסייה של 60 מיליון איש. את ההצעה הגיש בכתב איש עסקים ישראלי המקורב לגורמי ממשל הודיים, ומי שחתום עליה הוא נרינדה מודי, ראש ממשלת גוג'אראט.

ההודים מוכנים לחתום על חוזה במחיר קבוע של 550 דולר לטונה. מדובר בהצעה הגבוהה ב־50% מהמחיר הנוכחי של גז בעולם, ובהתאמה, גם מהמחיר שמשלמת חברת חשמל לים תטיס ולקבוצת מימן. מחירי הגז הטבעי נפלו בשנה האחרונה עד רמה של 2.60 דולרים לק"ג, אם כי בחודשים האחרונים עלה מחיר ק"ג גז למסירה בינואר לרמות של 3.7 דולרים.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי ההודים מציעים לקנות גז מישראמקו החל בשנת 2012. בשנה הראשונה הם ירכשו כ־3 מיליון טונות גז, ואילו החל בשנה השנייה בכוונתם לקנות כ־10 מיליון טונות בשנה. משך החוזה הוא ל־15-20 שנה, כך שהיקף האספקה עתיד להגיע לעשרות מיליארדי דולרים, לפי חישוב של 5.5 מיליארד דולר החל בשנה השנייה.

ההצעה כוללת לא רק את קידוח תמר, שכמות הגז בו קטנה בהרבה מהכמות שההודים מבקשים, אלא גם את כל הקידוחים שבהם קבוצת ישראמקו תמצא גז טבעי. מדובר בעיקר בשני קידוחים עתידיים של ישראמקו במרחב הים התיכון - קידוח שמשון וקידוח תיאו דניאל. קידוחים אלו אמורים להתבצע בשנים הקרובות. ההודים מוכנים להשתתף במימון קידוחים אלה, ובתמורה לסגור על מחיר גז קבוע ועל בלעדיות על רכישתו בעתיד.

נוסף על כך, ההודים אף מוכנים להקים מתקן ימי שישנע את הגז. מדובר בתצורה בשם LNG, שהופכת את הגז לנוזלי בטמפרטורה נמוכה במיוחד, ובשל כך אפשר לשווק אותו באמצעות מכליות. עם הגעתו ליעד מותך החומר בחזרה לגז בתהליך הפוך. מתקן זה כרוך בהשקעה רבה, הנאמדת בחצי מיליארד דולר, והקמתו אורכת כשנה וחצי. ההודים מציעים להפחית את הקמת המתקן מעלות הגז העתידית.

60% מצריכת הגז ההודית מקורה ביבוא. גז טבעי בכמויות מסחריות ליצוא קיים במספר מצומצם של מדינות: רוסיה, מצרים, אלג'יריה, קטאר, ברזיל וניגריה.

יוסי לוי, מנכ"ל ישראמקו, מסר בתגובה כי אכן היתה התעניינות של ההודים בקידוחים של ישראמקו, אולם סירב לפרט.

תגיות