אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קינדל לכל ילד? ארכיון האינטרנט יפיץ ספרים דיגיטליים בעולם השלישי צילום: בלומברג

קינדל לכל ילד? ארכיון האינטרנט יפיץ ספרים דיגיטליים בעולם השלישי

הארגון, השואף לשמר את כל המידע הזמין באינטרנט, יפיץ 1.6 מיליון ספרים משוחררים מזכויות יוצרים בקרב ילדים במדינות מתפתחות, בשיתוף עם פרויקט "מחשב לכל ילד" ובאמצעות בתי דפוס ניידים

25.10.2009, 15:55 | אבנר קשתן
ארכיון האינטרנט (Internet Archive), ארגון ללא כוונות רווח המתעד, משמר ומגבה תכנים, טקסטים ויצירות על מנת שלא יאבדו, הודיע אתמול (ש') כי הוא מתכוון להפיץ ספרים דיגיטליים לילדים המשתתפים בפרויקט השאפתני "מחשב לכל ילד" (One Laptop Per Child), המעניק לילדים במדינות מתפתחות מחשבים ניידים בסיסיים מסוג XO.

מחשב ה-XO: ספר אלקטרוני לעת מצוא, צילום: בלומברג מחשב ה-XO: ספר אלקטרוני לעת מצוא | צילום: בלומברג מחשב ה-XO: ספר אלקטרוני לעת מצוא, צילום: בלומברג
הפרויקט כולל 1.6 מיליון ספרים אשר סרק הארגון מספריות ציבוריות ואקדמיות במסגרת 20 מרכזים ב-5 ארצות. הספרים - ברובם יצירות שזכויות היוצרים עליהן פגו או שפורסמו מראש ללא הגבלה - נשמרים באתר ה-Open Access Text Archive של הארגון.

קובצי הספרים מותאמים לקריאה על גבי מחשבי ה-XO ולזמינות מירבית, כולל מעבר מפורמט PDF לפורמט טקסטואלי מינימליסטי יותר. ברוסטר קאלה, מנהל הארגון, מסר כי "הרעיון הוא לא להיות גן סגור כמו החנויות המוכרות ספרים דיגיטליים, אלא לעודד את הילדים להיות חלק מעולם המידע הפתוח".

המטרה: לעודד את השיתוף

 

נוסף לספרים הדיגיטליים, יפעיל הארגון מערך של "Bookmobiles" - רכבים המצוידים בחיבור לווייני לאינטרנט ומדפסות מהירות אשר יכולות להדפיס ספרים על פי דרישה. הרכבים יעברו בין יישובים במדינות המתפתחות כחלק מהפצת עותקים פיזיים של הספרים.

קאלה הכריז על הפרויקט בפאנל בנוגע לעתיד הספרים בפורמטים הדיגיטליים שנערך ביריד ספרים בבוסטון, שבו הודיע גם על השקת ה-Book Server של הארגון, שירות חדש המתעתד להוות מאגר מידע המרכז את כל הספרים הדיגיטליים הזמינים באינטרנט, בחינם או בתשלום, של כל החנויות והמוציאים לאור. מטרת השירות היא לעודד הפקת ספרים דיגיטליים בפורמטים פתוחים המעודדים שיתוף, כולל השאלה של תכנים מסחריים.

ה-Internet Archive הוקם ב-1996 על ידי ברוסטר קאלה כדי למנוע מפריטי תרבות דיגיטליים ארעיים כגון אתרי אינטרנט, חדרי שיחות ופורומים מלהיעלם, על מנת שדורות חדשים של היסטוריונים יוכלו לחקור אותם. מעבר למאגר היצירות, הארגון מפעיל את ה-Wayback Machine, "מכונת זמן" המאפשרת לצפות באתרי אינטרנט כפי שהיו בנקודות שונות בזמן.

פרויקט ה-One Laptop Per Child הוקם בשנת 2005 על מנת לאפשר כלי למידה דיגיטליים לילדים במדינות מתפתחות, ופותח על ידי אנשי אוניברסיטת MIT בארה"ב. מטרת הפרוייקט היתה לייצר מחשב נייד העולה פחות מ-100 דולר, אם כי המחיר עם תחילת ייצורו בשנת 2007 עמד על כ-200 דולר.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
לעצבני (1)
תקרא קצת יותר על הפרוייקט לפני שתתחיל לצעוק. מחשבים אולי מונעים מילדים בישראל ואירופה לקרוא ספרים (ואני לא חושב שהם מונעים, אבל זו לא הנקודה) אבל במדינות מתפתחות, מה שמונע מהם לקרוא זו העובדה שאין להם כסף לקנות ספרים. במצב כזה מחשב - שהוא גם קורא ספרים, גם מלמד מתמטיקה וכישורים שימושיים - יאפשר לילדים לצאת ממעגל העוני ע"י כך שהם יהיו מוכנים לעבודות שדורשות הכרות. "המחשב מונע מילדים לקרוא", חוץ מזה שזו שטות, זה צרות של עשירים. תהנה אתה מהפטיש של מגע בדפים ובכריכה, ותן לאנשים שאין להם בכלל ספריה במרחק של 500 ק"מ לקרוא איך שהם יכולים.
רונן  |  25.10.09
1.
יפה שמעודדים קריאה, אבל מחשב לכל ילד?
זה באמת יפה שמנסים לגרום לילדים לקרוא יותר, אבל אחד הדברים בקריאה הוא לגעת בדפים, לראות ספר כרוך, לא ספר ממוחשב! המחשב אולי הוא אחד מההמצאות הגדולות - אבל הוא גם אחד מהאסונות הגדולים! למה לתת לילד מכונה שהוא משתמש בה לבדו, ולא לתת לו לצאת לשחק עם החברים שלו? כי זה העולם המודרני והיום כל שטות צריכה להיות מופעלת על מחשב? תעשו טובה, אם אתם רוצים לגרום לילדים לקרוא ספרים, תנו להם ספרים לא מחשבים! מחשבים הם בדיוק מה שמונע מילדים לקרוא ספרים 
עצבני  |  25.10.09