אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

יריד הדירות: קבוצות הרכישה הביסו את דירות הקבלן

אלפי מבקרים הגיעו בסוף השבוע ליריד הדירות בגני התערוכה בתל אביב. מבדיקת "כלכליסט" עולה כי הרוב העדיפו להתעניין באופציה של קבוצת רכישה

25.10.2009, 22:54 | שי פאוזנר, אורי חודי ודותן לוי

מספר המתעניינים שנרשמו לקבוצות הרכישה ביריד הדירות שנערך בגני התערוכה בת"א בסופ"ש עמד על פי 3 בערך מזה שעליו דיווחו אנשי המכירות בדוכני הקבלנים. כך עולה מבדיקה שביצע "כלכליסט". מארגני האירוע דיווחו כי אלפי מבקרים השתתפו בו. בשעות הראשונות ליריד עברו בממוצע כעשרה נרשמים בכל דוכן של קבלן, ואילו סוכני המכירות של קבוצות הרכישה דיווחו על כ־40 נרשמים בממוצע.

יש לציין כי חברות הבנייה לא נוהגות להשלים את המכירה ביריד, אלא רק ליצור "לידים" ללקוחות פוטנציאלים. בחלק מקבוצות הרכישה דיווחו על צירופם של עשרות חברים לקבוצה בפועל.

בין מבקרי היריד היה ניתן למצוא מגוון גדול של רוכשי דירות פוטנציאלים - למגורים ולהשקעה. רבים מהמבקרים איתם דיברנו קוננו על המחירים הגבוהים של דירות הקבלנים. "אני מסתובב כאן ביו הדוכנים ופשוט מתאכזב כל פעם מחדש לשמוע את רמת המחירים הגבוהה", סיפר אחד המבקרים שהגיע עם אשתו ליריד, "אנחנו גרים ברעננה ומחפשים דירה, ברור לנו כבר שברעננה זה לא יהיה, ולאט לאט אנחנו מבינים שנצטרך להרחיק עוד יותר. המחירים פשוט לא הגיוניים ואני מתקשה להבין מאיפה לאנשים יש כסף".

אריק מאיזור המרכז, מבקר נוסף ביריד, סבור כי בועת הנדל"ן פורחת: "קורה כאן מה שקרה במדינות אחרות. המחירים רק עולים ודירות נהיות יקרות מידי. בארצות הברית או אירופה אדם רגיל יכול לקנות דירה במחיר סביר. אין לי ספק שתהיה גם כאן קריסת מחירים. זה רק עניין של זמן".

"זה הזמן לקנות דירה להשקעה כי זו ההשקעה הכי טובה שאני יכול לעשות עכשיו עם הכסף שלי", אמר אבי, מבקר ביריד שהוסיף, "אני הבנתי מזמן כבר שעדיף לי לקנות דירה קטנה ,להשכיר אותה ולשכור בעצמי דירה למגורים. לקנות דירה לעצמי במרכז אין לי סיכוי". על האלטרנטיבה של קבוצות הרכישה אמר אבי: "זה נשמע מסוכן. אני לא חושב שמספיק אנשים מבינים את הסיכון ומתפתים. אם אני אחליט להשתתף בקבוצה כזו זה יהיה רק עם עורך דין צמוד שישמור עליי".

עד שליש מהמשכורת

בכירי חברות הבנייה אמרו כי היריד היווה הצלחה מבחינתם. הם ניצלו את המפגש עם הרוכשים כדי לנסות ולבטל את החשש מאפשרות של "התפוצצות בועת נדל"ן".

ירון צוברי, סמנכ"ל השיווק של אפריקה מגורים, מודה כי המחירים אכן עלו "בכל השוק מאוד", ומאשים בכך את מלאי קרקעות המצומצם והתחרות על רכישת קרקעות בין השחקנים השונים בשוק. "מחירי הדירות לא ימשיכו לעלות בקצב שראינו עד עכשיו של 10%־15% בכמה חודשים", הוא ניסה להרגיע. על שוק קבוצות הרכישה אומר צוברי, "המחירים הגבוהים דוחפים אנשים להתעניין גם באלטרנטיבות הללו, אבל לא מדובר בתחליף אמיתי לקנייה של דירה מקבלן".

דורית סדן, סמנכ"לית השיווק של שיכון ובינוי נדל"ן: "המחירים עלו מפני שבחלק הראשון של השנה פשוט נעצרו העסקאות. הקפיצה נוצרה עקב פערי המחירים שהיו צריכים להיסגר. הבנקים ממשיכים לשמור על התנהלות סולידית בתחום המשכנתאות וכמו שהם הגנו עלינו מהקריסה בשווקים, כך הם מגינים על השוק כיום מפני בועה".

איך צריך לפעול זוג צעיר שרוצה דירה חדשה?

"יש בבאר יעקב, גדרה ויבנה למשל דירות ב־900 אלף שקל וזוג צעיר יכול להגיע לזה עם שניהם עובדים ומשתכרים משכורות ממוצעות במשק. מי שלוקח משכנתה צריך לשמור על עצמו ולתכנן אותה כך שההחזר החודשי לא יהיה גדול משליש מהשכר שלו. מי שעובר את השיעור הזה צריך לחשוב פעמיים".

חיים קרדי, מנהל השיווק של חברת פרשקובסקי, סיפר: "אם אנחנו מסתכלים היום על מפת הביקוש בגוש דן אפשר לראות שאין כמעט היצע. הביקוש הוא אמיתי ולכן בועה לא קיימת. המחירים הגיעו עכשיו לרוויה ואני לא צופה עלייה נוספת בחודשים הקרובים".

קובי לנגליב, מבעלי מרכז הבנייה, חושב שאין די בצהרותיו של שר השיכון אריאל אטיאס שמבטיח להציף את השוק בקרקעות, כדי להוזיל את מחירי הדירות. "אולי אם הממשלה אכן תקדם תהליכים כמו הוזלת הקרקעות שהמינהל משווק ב-50% זה יוכל להשפיע", הוא מציע.

ומה בחו"ל?

אם ביריד הדירות הקודם, ביולי השנה, כמעט ולא ראינו נציגים של חברות המתמחות במכירת נכסים עממיים בחו"ל, המצב השתנה הפעם. שני נציגויות בולטות של ענף הנדל"ן בחו"ל היו של החברות "אמריקה ישראל אינווסטמנט" של היזם הישראלי אדי ממן וחברה מזרח אירופית בשם דומיקה שנציגה בישראל, אילה בירנבאום, שמח לספר לנו כמה נפלא בבולגריה.

בירנבאום מוכר יחידות נופש צמודות למסלולי סקי ודירות להשכרה בערים הגדולות של בולגריה. בסופיה, הוא מספר, ניתן עכשיו לקנות דירות שלושה וארבעה חדרים ב-400־500 אלף שקל ולקבל תשואות של 5־6 אחוזים. מי שמכוון גבוה יכול לקנות קרקעות שנמכרות כיום במחירי מבצע של אחרי המפולת שאותם סרב לפרט. להערכת החברה שלו – כניסתה של בולגריה לגוש האירו בשנה הבאה תזניק את המחירים שם.

ממן מציע למכירה וילות בעיירה של האוכלוסיה המבוססת בפלורידה, קייפ קורל. מדובר בבתים של 150 מ"ר עד 200 מ"ר על קרקע של דונם במחיר שמתחיל ב־90 אלף דולר. "מדובר טוקסיד אסטס (נכסים רעילים – כאלה שהבנקים כבר עיקלו) שבהם גרים כיום האנשים שקנו אותם לפני שנתיים ב־350-270 אלף דולר או יותר, והחזירו אותם לבנק. אותם בעלי בתים לשעבר מעדיפים כיום לשלם דמי שכירות של 800־900 דולר על הבית ולא להסתבך עם הבנקים יותר", הוא מסביר את הקונספט.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
הקבלנים ומנהל מקרקעי ישראל מבריחים מאות אלפי צעירים מהארץ
על פי נתוני האו"ם כל מדען רביעי מישראל כבר עבר לחו"ל, השיא הבינלאומי.. ממשלת ישראל תביני אם לא תבנו לצעירים, תצטרכו לשלם פי כמה וכמה לנסות להחזיר את בריחת המוחות. המחירים קופצים ומי שיכול לקנות זה האליטות או תושבים זרים שלא עושים פה צבא, לא גרים פה לא משלמים פה מיסים וילדיהם גרים בחו"ל (ע"ע סטנלי פישר ודומיו). אם כך אתם רואים את עתיד המדינה יש לי חדשות: אין לה עתיד.
צעיר מגוש דן  |  27.10.09
5.
להוזיל את מכירת הקרקעות ב 50% ? נו באמת
אם הקבלנים התכמנים אומרים בכתבה שבגלל מחיר הקרקעות אז מחירי הדירות בשמיים אז אני אומר דבר אחר. קרקעות שנמכרות לקבלנים יחולו הכללים הבאים : 1) קרקע שתשווק לקבלנים / קבוצות רכישה תתחיל את הבנייה לא יאוחר מחצי שנה עד שנה מרגע הרכישה 2) הקרקע תמכר עד תקרת גובה מסויים ומסובסד ובתמורה ישווקו הדירות במחיר לא גבוה מ 1 מליון ש"ח או כל סכום אחר שיקבע כסביר לזוגות צעירים. 3) להגביל את המכירה לזוגות שאין ברשותם דירה נוספת (או ברשות ההורים שלהם...) 4) להתחיל להפשיר אבל לדאוג לזוגות צעירים ולא לאוליגרכים / יזמים / חולניקים משועממים.
עידן , אור עקיבא  |  27.10.09
לכל התגובות