אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מניה בפינצטה: ווסטרן מבריקה, אבל פחות צילום: גלעד קוולרציק

מניה בפינצטה: ווסטרן מבריקה, אבל פחות

ווסטרן יוניון צומחת בקצב שנתי של 10%, אבל העברות כספים במחשב שוחקות את הרווחיות שלה

26.10.2009, 09:10 | אילון ג'דה

ווסטרן יוניון (NYSE: WU) היא חברה אמריקאית ותיקה, אך היא גם אחד המותגים בעלי הפריסה הגיאוגרפית הנרחבת ביותר. החברה נוכחת ביותר מ־200 מדינות ויש לה יותר מ־375 אלף נקודות מכירה על פני הגלובוס. בישראל יש לחברה כ־500 סניפים - בזכות בנק הדואר כמובן.

אז מה בדיוק ווסטרן יוניון מוכרת? כיום ממוקדים עסקי החברה בשירותי העברת כספים למקומות שונים בעולם. אדם הרוצה לשלוח כסף על פני הגלובוס נכנס לסניף של ווסטרן, ממלא טופס מתאים ומשלם במזומן. בתוך דקות ספורות יכול הנמען לקבל את המזומן בכל סניף אחר של ווסטרן, גם אם זה בחצי השני של כדור הארץ.

ווסטרן הוקמה ב־1851 כ"חברת הטלגרף וההדפסות של ניו יורק ועמק המיסיסיפי במזרח ארצות הברית". את שמה הנוכחי קיבלה החברה לאחר שבשנת 1856 רכשה פעילויות טלגרף גם במערב המדינה. רק כ־20 שנה לאחר ייסודה התחילה החברה לשלוח מזומנים ברחבי ארה"ב, אולם היו צריכות לעבור עוד 110 שנים (1980) כדי שהכנסותיה מהעברת כספים יעלו על הכנסותיה מהברקת מברקים, תחום שנהפך להיות זניח לחלוטין. כאשר נוצר מדד דאו ג'ונס ב־1884, ווסטרן היתה בין 11 המניות שנכללו בגרסה הראשונה של המדד. כיום גודלה לא מצדיק את השתתפותה במדד זה.

 , צילום: shutterstock צילום: shutterstock  , צילום: shutterstock

ווסטרן נסחרת בוול סטריט לפי שווי שוק של 14 מיליארד דולר. החברה מעסיקה כ־5,900 עובדים - מספר נמוך יחסית לכמות העצומה של נקודות המכירה. את שירותי החברה מספקים בדרך כלל עובדים של מוסדות אחרים (רשויות דואר, בנקים, קמעונאים וכדומה). ב־2008 הפיקה ווסטרן הכנסות שיא של 5.3 מיליארד דולר. הרווח הנקי של החברה הסתכם ביותר מ־900 מיליון דולר - כלומר יותר מ־17% מההכנסות. כ־85% מהכנסותיה הן מהעברות כסף בין אנשים פרטיים, והגידול שידעה החברה בשנים האחרונות קשור למגמות הגירה גלובליות. על פי נתונים של הבנק העולמי, במהלך 2008 התבצעו העברות כספים אישיות בהיקף של 100 מיליארד דולר לארבעה שווקים גדולים במיוחד: הודו, סין, הפיליפינים ומקסיקו - שהן הספקיות הגדולות של כוח עבודה במדינות מתפתחות. עובדים ממדינות אלו שולחים את מרבית משכורותיהם בחזרה למשפחות שנשארו במדינות האם.

בשנים האחרונות צומחת ווסטרן בעקביות בקצב שנתי של כ־10%, כולל בשנת 2008. עם זאת, רווחיותה של החברה נמצאת בסטגנציה ואף נשחקת קלות: בעוד ב־2005 הפיקה החברה רווח נקי של 927 מיליון דולר, ב־2008 הרוויחה החברה 919 מיליון דולר. הסיבות לכך הן גידול בביצוע העברות כספיות באמצעות מחשב (גם באמצעות ווסטרן) וגידול בפריסת החברה מחוץ לארה"ב. שווקים אלו פחות רווחיים ביחס לשוקי המקור של החברה.

כמו כן, בהשראת ההאטה הגלובלית, פרסמה הנהלת ווסטרן צפי לשחיקה של 2%–8% בהכנסותיה ב־2009 - מה שלא קרה כבר שנים בחברה. צפי החברה לרווח ב־2009 כולה מעמיד אותה על מכפיל של בערך 16. מחד גיסא, אין זה מכפיל גבוה עבור חברה שהרגילה את המשקיעים להיסטוריה ארוכה של צמיחה דו ספרתית נמוכה. מאידך גיסא, יש לזכור כי בשורה התחתונה (שורת הרווח) ווסטרן הרבה פחות מבריקה.

הכותב הוא שותף מנהל בקרן Advantage ויועץ מומחה לאסטרטגיה פיננסית למוסדות ויחידים. האמור אינו מהווה המלצה או ייעוץ כלשהו בהשקעות. הכותב עשוי לפעול מעת לעת בניירות ערך המוזכרים לעיל

תגיות