אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: המתווה החדש לניהול כספי הפנסיה קורם עור וגידים: הפנסיונרים ישקיעו גם באג"ח של מדינות זרות צילום: אוראל כהן

בלעדי: המתווה החדש לניהול כספי הפנסיה קורם עור וגידים: הפנסיונרים ישקיעו גם באג"ח של מדינות זרות

הוועדה שמונתה להגדיר את יישום המודל הצ'יליאני ממליצה על עתיד סולידי: המוסדיים יחויבו להשקיע יותר מ־50% באג"ח ממשלתיות בתיקי החוסכים המבוגרים, ו־90% בתיקי הפנסיונרים

29.10.2009, 07:00 | רחלי בינדמן

אגף הפיקוח על שוק ההון הביטוח והחיסכון במשרד האוצר מתחיל ליצוק תוכן למודל הצ'יליאני, שאותו הוא מתעתד ליישם בשנים הקרובות על החיסכון הפנסיוני בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי הוועדה המיוחדת החלה לגבש עקרונות מנחים שעתידים להיות מופצים כטיוטה להערות המוסדיים בתקופה הקרובה.

הוועדה המיוחדת, בראשות פרופ' יוג'ין קנדל, מונתה על ידי המפקח על הביטוח ידין ענתבי כדי להגדיר עבור הגופים המוסדיים באילו הרכבי נכסים עליהם להשקיע את כספי החוסכים בגילים השונים. הכוונה היא להוריד את תמהיל הסיכון של תיק ההשקעות של החוסכים ככל שגילם עולה, במסגרת של חמישה עד שבעה מסלולי השקעה ייעודיים לקבוצות גיל שונות. עם חברי הוועדה נמנים, מלבד לקנדל, מנהל ההשקעות של מנורה מבטחים, יוני טל, מנהל ההשקעות של הראל ביטוח, אמיר הסל ועמי כהן מההסתדרות.

במסגרת העקרונות המנחים שגיבשה הגדירה הוועדה כי רמת הסיכון של ציבור הפנסיונרים שכבר זכאים לקבל קצבה תרד כמעט ל־0, כך שרוב תיק החיסכון (בשוק מעריכים כי יותר מ־90%) יהיה מורכב מאג"ח ממשלתיות. גם בתיקי החיסכון של חוסכים צעירים יותר, בני 55 ומעלה, יידרשו הגופים המוסדיים להשקיע יותר מ־50% באג"ח ממשלתיות.

ביולי פרסמה הוועדה טיוטת הוראות, וקבעה כי יהיה מסלול מיוחד לפנסיונרים, מסלול לחוסכים בני 60 ומעלה עד היציאה לפנסיה, מסלול לבני 55–60 ומסלולים נוספים לחוסכים צעירים יותר.

כמו כן, במסגרת דיוני הוועדה עלתה השאלה של השלכות יישום המודל על שוק ההון. לכאורה, כאשר כופים על הגופים המוסדיים לרכוש אג"ח ממשלתיות בהיקפים נכבדים, מתעורר חשש כי לממשלה לא יהיה צורך בהנפקת אג"ח בהיקפים כה נרחבים, ואם תעשה זאת בעל כורחה יגדל הגירעון הממשלתי. לחלופין, ייתכן שלגופים המוסדיים לא יהיו מספיק אג"ח ממשלתיות שיוכלו לרכוש עבור תיקי החוסכים. נוסף על כך, ייתכן כי בשל הביקושים התשואה על האג"ח הממשלתיות תשאף ל־0 וציבור החוסכים המבוגר ייצא נפסד. כדי להתמודד עם מכשול זה, החליטה הוועדה להתיר למוסדיים לרכוש אג"ח ממשלתיות גם של מדינות אחרות המדורגות בדירוג אשראי גבוה.

בנוגע לחשש מביקושים דרמטיים לאפיקים סולידיים והצפת השוק במניות שחברות הביטוח יידרשו למכור כדי להוריד את הסיכון, הוועדה מתכוונת ליישם את המודל באופן הדרגתי. בכל פרק זמן מוגדר יידרשו הגופים המוסדיים להגדיל את נתח האג"ח הממשלתיות ברף מסוים עד להגעה לרף הרצוי על פני מספר שנים. היישום בקרב ציבור הפנסיונרים יהיה מהיר, מכיוון שמדובר לכל היותר בכ־2 מיליארד שקל ששוכבים בחסכונות הללו.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
השלב הבא הפרדת מרכיבי הבטוח מהחסכון וקביעת כללי חישוב דמי ניהול אחידים
חברות הבטוח וקרנות הפנסיה מקבלות חדשות לבקרים רישיונות מהאוצר לקביעת תקנונים ותנאי פוליסה שונים משונים ומגוונים. התוצאה חוסר יכולת של הציבור לעקוב אחר אופן החישובים המורכב. כמי שבדק מאות פוליסות ותקנונים, מעולם הטעויות והפרשניות לא היו לטובת הלקוח. הדבר אמור גם ביחס לקופות גמל שהיצירתיות בחישוב דמי הניהול ואופן זקיפת התשואה מעוררת השתאות. מדובר במאות מיליוני ש"ח מעבר לדמי הניהול הנשארים שלא כדין בידי ה " מוסדיים" . למותר לציין שפניות למשרד המפקח על הבטוח אינן נענות. יש לקוות שהפקח הבא עלינו לטובה יהיה סוף סוף "מבוגר אחראי" שיהיה לו הכח לעמוד מול הלובי האדיר של ה"מוסדיים" ולעשות אחת ולתמיד סדר בתחום פרוץ זה. בדיקה יסודית של אחת מחברות הבטוח תגלה באיזה הפקרות מדהימה מדובר.
דודו , שרון  |  29.10.09
1.
תתעוררו...
המטומטמים האלה רוצים לייבא אינפלציה מכל ממשלות העולם לחסכון הפנסיוני שלכם... (ובעיקר מארה"ב, ומעניין שבמקרה עכשיו האמריקאים נורא רוצים שזרים יקנו מהם אג"ח ממשלתית, ובמקרה סטנלי קונה מיליארדי דולרים, זה ממש לא קשור נכון?) כל פוליטיקאי סוג ג' באיזשהי מדינה בעולם יחליט להדפיס כסף והפנסיה של כולנו פה תישחק. תודה לממשלת ישראל.
גלעד  |  29.10.09