אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לסקר: השינוי המבני בבזק לקח 3 שבועות. למה אי אפשר לעשות זאת שוב בחברת החשמל? צילום: יוסי וייס

לסקר: השינוי המבני בבזק לקח 3 שבועות. למה אי אפשר לעשות זאת שוב בחברת החשמל?

מנכ"ל חברת החשמל טוען כי מי שמעכב כיום את הרפורמה בחברת החשמל הם חוגי ממשלה. מנכ"ל משרד התשתיות: הייצור הפרטי של החשמל בישראל עבר את נקודת האל חזור

02.11.2009, 13:41 | ליאור גוטמן

מי שמעכב כיום את הרפורמה בחברת החשמל הם חוגי ממשלה, כך טוען היום (ב') מנכ"ל חברת החשמל, עמוס לסקר. הדברים נאמרו בכנס מהנדסי החשמל והאלקטרוניקה שנערך בתל אביב.

"באתי לעשות שינוי מבני וארגוני. זה לא זז עד היום כי 18 חודשים ועד העובדים עצר את השינוי. בחודשים האחרונים התחושה שלי היא שנפל האסימון לעובדים ולהסתדרות וכולם הבינו שהשינוי לטובתם. מי שמעכב הם חוגי הממשלה. שמענו שחוזה בזקעבר תוך שלושה שבועות וזה נראה טבעי לכולם. למה אי אפשר אותו הדבר בחברת החשמל?" אמר.

בדיון שעסק בשינוי מבני של משק החשמל בישראל, הסביר שאול צמח, מנכ"ל משרד התשתיות, שהייצור הפרטי של החשמל בישראל עבר את נקודת האל חזור. "מדובר בכיוון עולמי והמציאות משנה לנו את ההתמודדות היום יומית. עד לפני עשר שנים ייצור חשמל פרטי היה חלום. במחצית העשור הקרוב נראה כמות נכבדה של יצור פרטי, ואי אפשר היה לדבר עליו בלי נושא הגז הטבעי, שהגיע בכמויות רק לפני מספר שנים. פתאום יש משמעות לחברת ניהול המערכת כי יש את חברת החשמל ויש יצרנים פרטיים".

בהתייחסו להקמת תחנות כוח אמר צמח שיש קושי להקים תחנות בישראל, והציבור לא מיודע על המחסור שקיים במשק. "שימו לב למה קורה סביב ההחלטה להקים תחנה נוספת באשקלון (תחנה פחמית - ל.ג.). ההחלטה היא מ-2002, והיום, 2009, טרם התקבל אישור ההקמה. אם נמשיך ככה נקלע למשבר, וחייבים להתמודד איתו כמו שהתמודדו עם המשבר במשק המים".

עוד יצרן קיבל רישיון

מוקדם יותר הבוקר נחתם חוזה בין חברת החשמל לבין חברת OPC, בבעלות האחים עופר, על רכישה של חשמל מייצור עצמי מתחנות הכוח החדשה, שתוקם במישור רותם בנגב בהספק ראשוני של כ-320 מגה וואט. התחנה אמורה להיות פעילה במחצית העשור הבא.

"ניר גלעד (מנכ"ל OPC - ל.ג.) אמר היום שאחת הבעיות בעשור האחרון היתה שהתעסקו בבעיות קטנות ובמה שמסביב, אחרת התחנה שלהם היתה עומדת. 15 שנה לא נעשה שינוי במשק האנרגיה, והרפורמה במשק היום זאת רפורמה לייט. צריך לטפל ביחידות הייצור וניהול המערכת. במערכת ההולכה נטפל אח"כ. תנו ליצרנים הפרטיים להיכנס להשקעות גם בתחנות הכוח הקיימות ולא רק בייצור יש מאין", אמר לסקר.

לדבריו, המימון לפיתוח משק החשמל, כמו גם הקמת תחנות כוח, לא יגיע רק מחברת החשמל. "קיימות מספר אפשרויות, לרבות הלוואת בעלים, מימון תקציבי או גיוס הון".

אמנון שפירא, מנכ"ל רשות החשמל, הסביר שנושא היצרנים הפרטיים עבר במסדרונות הבירוקרטיה שנים רבות. "מדובר ביכולת למכירת חשמל לרשת. אנחנו בפריצה של התהליך". לעניין זה סיפר עידו רוזליו, מנכ"ל מקורות, שמשק המים צורך כ-6% ממשק החשמל, ועם סיום הקמת מתקני ההתפלה יגיע הביקוש ל-9%. "נושא של חשמל פרטי וזול חשוב עבורינו. בקרוב הכנרת והאקוויפרים יצאו מהמשחק והמים המותפלים יספקו את תצרוכת המים במדינת ישראל".

דורון גרופר, מנכ"ל דוראד, הסביר שהחוזה שנחתם היום הוא שלב אחד מני רבים. "לא חברת החשמל עכבה את קידום יצרני החשמל הפרטיים. הרגולציה לא נגמרה ואם היא הייתה מסתיימת לפני שנתיים היינו מספקים חשמל עוד קודם לכן", סיכם.

תגיות