אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מייסד ביוקנסל: "אף אחד לא ייקח את מפעל החיים שלי" צילום: מיכאל קרמר

מייסד ביוקנסל: "אף אחד לא ייקח את מפעל החיים שלי"

פרופ' אברהם הוכברג מספר לראשונה על הסכסוך המתנהל מאחורי הקלעים של חברת הביומד: "כלל ביוטכנולוגיה מנסה להשתלט עלינו. במשפט שלמה הזה אנחנו האמא האמיתית. התרופה לסרטן נולדה אצלנו. אנחנו גידלנו אותה"

03.11.2009, 12:49 | עומר ענבר

בשבועות האחרונים מתנהל מתחת לפני השטח מאבק שליטה חריף על חברת הביומד הקטנה מירושלים - ביוקנסל. יש שיראו בזה עוד מאבק פיננסי שגרתי שבמהלכו מבקשת כלל תעשיות ביוטכנולוגיה (כת"ב) הענקית לבלוע את חברת הביומד, הנסחרת לפי שווי של 50 מיליון שקל. אולם, יש כאלה שעבורם מדובר במאבק על מפעל חיים, משפט שלמה שבסופו יוכרע האם מייסד החברה יוכל ליהנות מפירות ההצלחה.

המשבר הגדול שמתחולל מאחורי הקלעים של מפתחת התרופות הישראלית הביא לקרע בין בעלי מניותיה. מצדו האחד של המתרס ניצבת בעלת המניות הגדולה בביוקנסל, כת"ב, המחזיקה ב־23% ממניותיה. מהצד השני ניצב מייסד החברה, פרופ' אברהם הוכרבג המחזיק ב־13% מהמניות - מי שהמציא את תרופת הדגל שלה BC-819 לסרטן, ושימש עד לא מכבר יו"ר הדירקטוריון שלה.

"כת"ב רוצה להשתלט על החברה, אין שאלה בכלל", קובע הוכברג חד־משמעית בראיון מיוחד וראשון ל"כלכליסט". "אותי לא מעניין הכסף בכל הסיפור הזה, אותי מעניינת החברה", הוא אומר.

"הלך הרוח בינינו לבין כת"ב מזכיר את משפט שלמה. אבל צריך לזכור, האמא האמיתית של התרופה היא ביוקנסל. התרופה נולדה אצלנו, אנחנו גידלנו אותה", הוא מוסיף. כשהוכברג מדבר על התרופה שגידל, הוא מדבר על עבודת מחקר מאומצת שארכה יותר מ־20 שנה. בסך הכל, הוא מסכם יותר מ־50 שנה של עשייה אקדמית ומחקרית ענפה.

כשהוא מדבר על מפעל חייו, ביוקנסל, הוכברג חוזר ומדגיש שלנגד עיניו ניצבים החולים, ומסביר כי מחוסר ברירה החל בפעילות מול שוק ההון. בהכשרתו, הוכברג הוא פרופסור אמריטוס לביולוגיה מולקולרית, אולם בהשכלתו חמישה תארים שונים, בהם תואר ראשון בארכיאולוגיה. לצד המחקר הגנטי, להוכברג יש עוד כמה תחומי עניין. את יומו הוא מבלה בנגינה על פסנתר ובביתו תלויים על הקירות ציורי שמן אימפרסיוניסטיים - פרי מכחולו.

אינטריגות פנימיות בחברת הביומד

בשבוע שעבר התגלו עומקו וחריפותו של המשבר בביוקנסל, שעד כה התנהל בשקט. במכתב ששיגרה כת"ב למשרדי ביוקנסל מתחה בעלת המניות הגדולה ביקורת חריפה על התנהלות ראשי החברה. כת"ב האשימה את ביוקנסל בשורה ארוכה של כשלים, קבלת החלטות מוטעית, הוצאות אדמיניסטרטיביות מופרזות, דרך ניהול לקויה של הניסויים הקליניים וכן היעדר תרומה של הדירקטורים החיצוניים, שמונו על ידי מועצת המנהלים של ביוקנסל.

באותו מכתב כת"ב גם הודיעה כי היא מתנגדת נחרצות למהלך של הנפקה ציבורית, זאת לאחר שהרעיון להנפקה פרטית, שבו היתה כת"ב אמורה להשתתף ובמסגרתו להזרים לחברה הון תמורת מניות, ירד מהפרק.

פרופ פרופ' אברהם הוכברג | צילום: חיים צח פרופ

ביוקנסל לא נשארה חייבת ופרסמה מכתב רשמי שבו הסבירה את עמדתה, וחשפה לציבור את האינטריגות הפנימיות המתחוללות בה.

פרופ' הוכברג, האם כת"ב מנסה להשתלט על ביוקנסל, או שאולי ביוקנסל מנסה למרוד בבעלת המניות הגדולה?

"התשובה חד־משמעית: כת"ב מנסה להשתלט על ביוקנסל".

הוכברג מדבר על ביוקנסל בתחושה חזקה של שליחות, שנשענת על חיים שלמים שהוקדשו למציאת תרופה לאחת המחלות הקטלניות ביותר - הסרטן. הוכברג טוען כי לנגד עיניו הוא רואה רק את התקווה שהתרופה תשרת את ציבור חולי הסרטן.

"אין לי כוח להתעסק בכל העשייה הכלכלית שכרוכה בפיתוח תרופה, עד לאישור שיווקה הסופי", הוא אומר.

השקעה בעד חיזוק השליטה בחברה

הסכסוך ביו הצדדים החל בחודשי הקיץ, לאחר שכת"ב גילתה התעניינות מחודשת בחברה־הבת שלה ביוקנסל, והחליטה להשקיע בה כ־2 מיליון דולר.

מה כת"ב דרשה בתמורה?

"כת"ב רצתה להשקיע 2 מיליון דולר ובתמורה לפטר את כל חברי הדירקטוריון ולמנות מנכ"ל ומועצת מנהלים משלה".

לדברי הוכברג, לנוכח התנאים החמורים האלו, בראשית ספטמבר היה פיצוץ בין הצדדים שהוביל לביטול ההשקעה. הוכברג כיו"ר החברה והמנכ"ל אבי ברק לצדו החליטו כי גיוס כספים בדרך של הנפקה לציבור תהיה אופציה טובה יותר, כלומר תיעשה בתנאים טובים יותר עבור החברה.

אולם, לכת"ב כבעלת המניות הגדולה בחברה היתה אפשרות להכתיב את הנעשה באסיפת בעלי המניות שבה יאושר הליך ההנפקה הציבורית. עם זאת, באופן מפתיע, יומיים לפני הגשת המכתב של כת"ב לביוקנסל, עופר גולדברג, הדירקטור היחידי של כת"ב במועצת המנהלים, התפטר בנימוק כי "קולו לא נשמע בישיבות הדירקטוריון".

האם גולדברג התפטר כי דעתו לא נשמעה בדירקטוריון?

"את הקול של עופר גולדברג לא הפסקנו לשמוע במשך שלוש שנים".

אז מה ההסבר שלך? מדוע הדברים החלו להשתבש?

"תראה, גם אני רוצה שלום עם הפלסטינים בלי לוותר על שטחים ובלי זכות השיבה. משהו אצלם (אצל כת"ב - ע"ע) השתבש בדרך, ומסיבה זו אנחנו יוצאים להנפקה ציבורית. אחרי שהחלטנו, כת"ב פתאום טוענת שהחברה לא טובה. כל אדם זכותו לומר את מה שהוא רוצה, אך אני תמיד אומר - צריך לחפש את המניע".

בפועל, המשמעות של גיוס הון מהציבור מרחיקה מכת"ב את האפשרות לבצר את אחיזתה בגרעין השליטה בביוקנסל. אולם, הוכברג מסביר שאינו איש מדון, ולמרות שהמו"מ בין הצדדים על ההשקעה בביוקנסל נכשל, הוא אינו מתנגד באופן עקרוני למכירת החברה. התנאי היחיד שהוא מציב למהלך שכזה הוא שהרוכשת תמשיך בקידום התרופה, ותהיה מוכנה לשלם מחיר הוגן.

"אני לא פוסל את האפשרות של מכירת ביוקנסל, אבל לא מדובר פה בנכס נדל"ני. צריך שזה יהיה שווה. אם אחת החברות התרופות הגדולות בעולם היתה באה אליי ומציעה סכום נכבד, הייתי נותן את חלקי בלי שום בעיה", הוא אומר.

אחת הטענות העיקריות שעלו במכתב החריף של כת"ב היתה התנגדות נחרצת למינוי מחדש של שני הדירקטורים החיצוניים של ביוקנסל על רקע "חוסר הצלחתם לסייע לחברה לממש את הפוטנציאל העסקי שלה".

"בזמן ההצעה של כת"ב להזרמת הון תמורת שליטה בדירקטוריון קם אחד הדח"צים שלנו ואמר, 'אין בעיה. אתם רוצים מהלך כזה? תביאו 5 מיליון דולר'. עכשיו, כת"ב לא רוצים למנות מחדש את הדירקטורים החיצוניים כי לטענתם הם לא קידמו את הניסויים הקליניים?!".

"איבדנו אמון בך"

הוכברג מספר שלפני שביוקנסל קיבלה את המכתב החמור מכת"ב, הוא עצמו התקשר להנהלה הבכירה של כת"ב והפציר בהם להיפגש כדי ליישב את עניין הדירקטורים החיצוניים, אך ללא הועיל. לדבריו, התשובה היחידה שקיבל מהם היתה: "איבדת את האמון שלנו".

"התקשרתי לעמוס בנקירר (סמנכ"ל פיתוח עסקי בכת"ב - ע"ע), שהוא מספר שתיים בכת"ב. אמרתי לו, 'בוא נפסיק עם כל זה'. אך הוא היה בשלו - ולא הסכים למשוך את המכתב. אני קורא לגישה הזו ילדותיות", אומר הוכברג.

לפני כמה חודשים הודעת על התפטרותך מתפקיד יו"ר הדירקטוריון של החברה. האם כת"ב האיצה בך להתפטר?

"התפטרתי מתפקיד היו"ר כי נמאס לי. אני לא רוצה להיות צד בכל הנעשה כאן. אני לא מאשים אף אחד ולא מחפש אף אחד. את מפעל החיים שלי אף אחד לא יוכל לקחת ממני. את כל חיי הבוגרים הקדשתי לתרופה, ואני בטוח שמי שיפגע בתרופה בדרכה לאישור, לא יוכל לישון יותר בלילה".

איך ייגמר הסכסוך?

"כשמדובר בהצבעות, אף פעם לא ניתן לדעת איך זה ייגמר - זו טיבה של הדמוקרטיה. גם אם אדם מסוים יאמר שהוא איתך, עד שלא הצביע לא ניתן לדעת".

כת"ב וטיקרו טכנולוגיות (המחזיקה ב־5.5% ממניות ביוקנסל) סירבו להגיב על הדברים.

תגיות

12 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
לכלכלן הביומד- תגובה 6:
כלל ביו כנראה מודעים היטב לפוטנציאל של ביוקנסל ועדיין מעוניינים לקבל את השליטה והרווחים "כמעט בחינם".. כל אחד שמעורב בשוק הביו יודע שאם התרופה של ביוקנסל באמת עושה את העבודה כפי שהחברה טוענת- שווי השוק שלה כרגע הוא בדיחה. אני מקווה שאחרי פרסום התוצאות שלב 2 של החברה- בהנחה כמובן שהן חיוביות- תגיע חברת תרופות חזקה שתשים את הכסף שביוקנסל מבקשת על השולחן (מדובר על סכומים מאוד קטנים יחסית לפוטנציאל- אפילו אם החברה תוערך בפי 5) ותראה לכלל ביו מאיפה משתין הדג.. יכול להיות שלכלל ביו יש הנהלה טובה אבל החמדנות שלה לקבל בחינם קצת מרגיז..
אבי , מרכז  |  04.11.09
9.
הדבר שנשמע לי הכי מוזר בסיפור הזה:
אפילו יותר מהסכסוך בין כלל ביו לחברה הוא שמצד אחד הפרופסור אומר ש-" את מפעל החיים שלי אף אחד לא יוכל לקחת ממני" ומצד שני הוא אומר שאם היו מציעים לו סכום נכבד- הוא היה מוכן למכור את החלק שלו בלי שום בעיה... נשמע מאוד מבלבל.למה שהוא לא ימשיך לפתח את התרופה שהוא כל כך מאמין בה עד שהיא תגיע לשוק? זה גם היה מכניס לו כסף ולא פחות חשוב- כבוד גדול בתור מדען.. עושה רושם שהבן אדם קצת הסתנוור משוק ההון ושכח שקודם כל הוא מדען. ומדען אמיתי היה מתעקש לסיים את פרוייקט חייו בעצמו. אשמח אם למישהו יש דיעה אחרת.
אבי , מרכז  |  03.11.09
לכל התגובות