אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי לכלכליסט: אי.אי.אר בדרך לעסקת מיחזור ענקית בארה"ב צילום: עמית שאבי

בלעדי לכלכליסט: אי.אי.אר בדרך לעסקת מיחזור ענקית בארה"ב

החברה־הנכדה של לידר, שדוד אמור לרכוש, מנהלת מו"מ עם חברות אמריקאיות למכירת טכנולוגיה למיחזור פסולת גרעינית ב־25 תחנות כוח

04.11.2009, 07:10 | גולן חזני

קבלת פנים חמה לדן דוד בלידר אחזקות: עוד לפני שהמיליארדר הגיע להסכם סופי על רכישת החברה, הוא לבטח ישמח לשמוע על עסקה מהותית הנמצאת בשלבים מתקדמים בחברה־הנכדה של לידר, אי.אי.אר, העוסקת במיחזור פסולת.

ל"כלכליסט" נודע כי אי.אי.אר מנהלת משא ומתן מתקדם עם קבוצת חברות אמריקאיות למכירת רישיון שימוש בטכנולוגיה שפיתחה לצרך מיחזור פסולת גרעינית ב־25 תחנות כוח חדשות האמורות לקום בארצות הברית. העסקה אמורה להשתלב בתוכנית שכבר אושרה ותוקצבה על ידי הנשיא ברק אובמה לשימוש באנרגיות נקיות.

המגעים מתנהלים כבר כחודשיים מול חברה־בת רוסית של אי.אי.אר בשם אקוגאמא שבה נחלקת השליטה בין החברה־האם (74%) לשותפים רוסים. בחודשיים האחרונים ביקרו נציגי החברה הרוסית בארה"ב והציגו את הטכנולוגיה של אי.אי.אר, והאמריקאים אמורים להגיע לרוסיה ולבחון את הטכנולוגיה במתקן הסמוך למוסקבה. אם יבשילו המגעים ייחתם הסכם בין החברה הרוסית לחברות האמריקאיות.

כיום מועברת הפסולת הגרעינית להטמנה במדבריות נבאדה, ואולם הטכנולוגיה של אי.אי.אר מנטרלת את הסיכון שבפסולת ומאפשרת את הטמנתה גם באזורים מיושבים. לכן, המתקנים המבוססים על הטכנולוגיה של אי.אי.אר אמורים להיבנות בצמוד לתחנות הכוח הגרעיניות.

עלות הטיפול בטונה של פסולת רדיואקטיבית מוערכת כיום ב־30–40 אלף דולר, ואולם ההערכה היא שבשימוש לפי הטכנולוגיה של אי.אי.אר יתכווץ הסכום לכ־4,000 דולר בלבד, כך ששולי הרווח צפויים להיות גדולים ולעמוד על כ־60%–70%.

לפי ההסכם המתגבש, אי.אי.אר עתידה לקבל סכום ראשוני גבוה על מתן הרישיון לשימוש בטכנולוגיה שפיתחה, ובהמשך היא תקבל תמלוגים המבוססים על השימוש במתקנים שיוקמו ועל היקף הפסולת שתמוחזר.

ההערכה היא שבכל מתקן ימוחזרו 10,000 טונות של פסולת, והוא אמור להניב לקבוצת החברות האמריקאיות רווח של כ־15–16 מיליון דולר בשנה. מסכום זה אמורה אי.אי.אר לקבל עד 5%. ההערכות והתקוות הן שכל 25 תחנות הכוח ישתמשו בסופו של דבר בטכנולוגיה של אי.אי.אר.

דירקטוריון חברת גרינסטון, החברה־הבת של לידר המחזיקה בכ־20% ממניות אי.אי.אר, קיבל אתמול לראשונה דיווח על המגעים.

לאי.אי.אר נציגות בארה"ב שבראשה עומד חוזה קמוצ'י. מלבד פסולת גרעינית אמורה הטכנולוגיה של אי.אי.אר לשמש גם לטיפול בסוגים אחרים של פסולת.

למשל, לפני כשנתיים חתמה החברה על הסכם לפינוי פסולת רפואית מבית חולים גדול ביוסטון, טקסס. אי.אי.אר אמורה לקבל כ־4,000 דולר עבור כל טונה של פסולת רפואית שתמחזר, כשהעלות היא 400 דולר.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
EER מכרה זהב !!!
העסקה הנרקמת עם ארה"ב לסילוק הפסולת הגרעינית היא פריצת דרך של ממש. אולם בסוף הכתבה יש גילוי מסעיר עוד יותר. כפי שפרסמה החברה בעבר, נחתם חוזה לסילוק פסולת רפואית בטקסס בכמות של 7,500 טון לשנה. כפי שכתוב בסוף הכתבה לעיל, EER אמורה לקבל 4,000$ לטון אשפה רפואית כאשר עלות הסילוק של הפסולת 400$, היינו רווח של 3600$ לטון. החשבון מלמד כי 7,500 טון לשנה נותנים רווח של 27,000,000$ לשנה רק ממתקן רפואי אחד. אז כמה שווה EER עם 5 מתקנים לפחות ומכפיל של 5 לפחות ?? כ- 675 מיליון לפחות !!!...
משה , חיפה  |  04.11.09