אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנק העולמי מזהיר: בועת הנדל"ן הבאה - במזרח אסיה צילום: בלומברג

הבנק העולמי מזהיר: בועת הנדל"ן הבאה - במזרח אסיה

המדינות בעלות הסיכון הגבוה ביותר: הונג קונג, וייטנאם וסינגפור. קרן המטבע מזהירה כי ההון המושקע בהונג קונג "מנותק מהמציאות"

04.11.2009, 19:48 | סוכנויות הידיעות

לצד הדיווחים המעודדים על אודות ההתאוששות בשוקי העולם מתקבלות גם הצהרות מדאיגות: הבנק העולמי הזהיר אתמול (ג') כי הזרמתם של מיליארדי דולרים לשוק הנדל"ן באסיה בשלב זה היא מסוכנת ו"מעלה חששות מפני היווצרותה של בועת נדל"ן חדשה" במזרח אסיה, בדגש על סין, הונג קונג, וייטנאם וסינגפור. לאזהרה זו מצטרפת גם הודעה שהוציאה קרן המטבע הבינלאומית, שבה היא מצביעה על "סיכון" בעובדה שהון המושקע כיום בשוק הנדל"ן של הונג קונג מקורו למעשה ב"הון המנותק מכל קשר מציאותי לסוגיות כמו היצע וביקוש".

בין הצעדים הנתונים לביקורת של גופים אלה נמצאים הקיצוצים בשערי הריבית והזרמת מזומן לשווקים, שבוצעו בחודשים האחרונים בידי בנקים מרכזיים ברחבי העולם. העדויות הבולטות ביותר להתנהגויות מסוג זה מגיעות בעיקר מאסיה והפסיפיק, אזורים שבהם הכלכלות מגלות סימנים של התאוששות מהירה במיוחד.

בהונג קונג, למשל, נסקו בעת האחרונה מחירי נדל"ן היוקרה. דירת פאר באחד מרובעי היוקרה של העיר צפויה להימכר תמורת 55.6 מיליון דולר שהם 9,200 דולר למ"ר. 180 בתי מכירות ברחבי האי מדווחים על עלייה של 33% במחירי המכירה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. בסינגפור נרשמה עלייה של 15.8% במחירי הבתים ברבע השלישי של 2009 לעומת הרבעון המקביל ב־2008.

בסינגפור ובקוריאה הדרומית החליטו להתמודד עם החשש מפני עלייתה של בועת נדל"ן נוספת באמצעות כלים רגולטוריים. הרשויות של שתי המדינות הללו החלו בהקשחה של תנאי מתן המשכנתאות, חיסלו את תוכניות התמריצים שהנהיגו עד כה והתחייבו לעודד השקעות המיועדות לפיתוח. בקוריאה הדרומית ביצעו השלטונות הקשחה נקודתית של תנאי מתן האשראי למשכנתאות בשבעה מחוזות מסביב לסיאול הבירה, לאחר שמחירי הנדל"ן שם עלו בחדות בתקופה האחרונה.

לדברי "הוול סטריט ג'ורנל", סימנים אלה דווקא אינם מעידים בהכרח על היווצרותה של בועה נוספת. שוקי המניות בשווקים המתעוררים נסחרים בימים אלה בשיעור של פי שניים מערכם, יחס ממוצע לשיעור המסחר הממוצע בהם ב־20 השנה האחרונות. לשם השוואה, בין 2004 ל־2008 הם נסחרו בשיעור של פי שלושה מערכם. "זה דווקא לא נראה כמו בועה", אמר ל"ג'ורנל" יו סיימון, מנכ"ל קבוצת השקעות האמון אינווסטמנט. לדבריו, "יש יותר מדי סקפטיות בשוק".

תגיות