אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חוק בקהאם OUT, חוק רונלדו IN צילום: איי פי

חוק בקהאם OUT, חוק רונלדו IN

הפרלמנט הספרדי מתכנן לבטל את הקלות המס שקיבלו השחקנים הזרים בליגה המקומית. במקום 24% מס ישלמו כעת רונלדו וחבריו 43%. מנהלי הקבוצות בספרד שוברים את הראש כיצד להתמודד עם אובדן היתרון היחסי על פני שאר אירופה

09.11.2009, 09:29 | אוריאל דסקל

בקיץ, כמה ימים לפני שהשלים את המעבר ממנצ'סטר יונייטד לריאל מדריד, בילה כריסטיאנו רונלדו כמה לילות סוערים עם פריס הילטון, נערת השעשועים מאימפריית המלונאות האמריקאית. למרות זאת הצליח הפורטוגלי לעבור את הבדיקה הרפואית של ריאל מדריד בהצלחה, וחתם בקבוצה על חוזה שיא. כמה חודשים לאחר מכן נראה כי הלילות הקיציים הללו עוד עשויים לעלות לרונלדו ביוקר. פריס הילטון, כך לפי הודאתה, שכרה את שירותיו של פפה כדי שיהרוס את הקריירה של אהובה (הרגעי) לשעבר. הילטון לא דיברה עם פפה הבלם האימתני והמשוגע למדי של ריאל מדריד, אלא עם פפה מכשף הוודו שהטיל על הקשר הפורטוגלי קללה.

פפה הודיע שהפציעה של רונלדו בקרסול, שאותה ספג לפני שבועות אחדים ובגללה אינו יכול לשחק כרגע, היא תוצאה של קללת הוודו שהטילה עליו הילטון. "עד עכשיו היא מרוצה מהעבודה שלי", אמר המכשף לעיתון הפורטוגלי Correio da Manha, "בעוד ארבעה חודשים הוא לא יוכל לשחק כדורגל בכלל".

ראשי מדריד בוודאי מודאגים. הם השקיעו 94 מיליון יורו בהבאתו לקבוצה בקיץ והבטיחו לו משכורת של 13 מיליון יורו נטו, אבל לא חשבו שהקללה של פפה תשפיע גם על הברוטו של הכוכב - ועל הברוטו של כל שחקן זר בליגה הספרדית. איש לא חשב שרונלדו יקבל חוק על שמו, שישנה את פני הכדורגל בספרד ובאירופה כולה.

בשבוע שעבר החליטה ממשלת ספרד ש"חוק בקהאם" יבוטל. אמנם העניין לא סופי, ולפני כמה חודשים החליטו באותו פרלמנט נגד ביטולו של החוק, אבל כעת נראה שהציבור הספרדי דווקא רוצה בביטולו של "חוק בקהאם" וביישומו של "חוק רונלדו".

בוטל היתרון היחסי

הפרלמנט הספרדי צפוי לבטל את היתרון היחסי של הקבוצות הספרדיות בשוק העברות השחקנים. היתרון היחסי, שקיבל את הכינוי "חוק בקהאם", החל ב־2004 כשממשלת ספרד החליטה שצריך שיעור מס נמוך על משכורותיהם של זרים בעלי משכורת גבוהה (מעל 600 אלף יורו בשנה) וזאת כדי למשוך למדינה מדענים, מנהלים בכירים ומשקיעים זרים שיפתחו את הכלכלה הספרדית.

עם כל הכבוד למדענים ולרופאים, החוק בעיקר עזר למועדוני הכדורגל, ובראשם ריאל מדריד, להבטיח שדיוויד בקהאם, הכוכב האנגלי, ייהנה ממשכורת נטו שאף אחד בעולם הכדורגל לא היה יכול להבטיח. לכן קיבלה הקלת המס הזאת את השם "חוק בקהאם".

חוק זה, כאמור, סייע למועדוני הכדורגל בספרד להשיג יתרון על פני מועדונים במדינות אחרות ללא הקלת מס. למשל, עלות שחקן אירופי שמרוויח 3 מיליון יורו נטו היתה בספרד רק 4 מיליון יורו, בעוד שבצרפת עמדה על 6.7 מיליון יורו ובאיטליה על 5.7 מיליון יורו. בגרמניה שילמו כ־5.4 מיליון יורו על שחקן שמרוויח 3 מיליון יורו, ובאנגליה שילמו עליו הכי הרבה - 6.8 מיליון יורו.

זה כמובן הרגיז את היריבות באירופה. "השחקנים הטובים ביותר בספרד משלמים רק חצי מהמסים שהשחקנים בשאר מדינות אירופה משלמים", אמר אולי הנס, המנהל הכלכלי של באיירן מינכן, שתיאר לעצמו שהציבור בספרד ידרוש לשנות את המצב. "אזרח ספרדי עם הכנסה שנתית של 50 אלף יורו משלם 30% מס, ומן הסתם יגיע הזמן שהוא לא יקבל את זה שמישהו מרוויח 10 מיליון יורו ומשלם רק 25%".

וכך היה. הממשלה הסוציאליסטית שצריכה להתמודד עם משבר כלכלי קשה, משבר נדל"ן שאי אפשר לצאת ממנו ו־19% אבטלה, החליטה לבטל את המס על האנשים העשירים והזרים כדי לצבור קצת פופולריות. בתחילת 2010 אמור "חוק רונלדו" להיכנס לתוקף וכל השחקנים ישלמו מס של 43% ללא הבדל דת, צבע או גזע.

מהדקים את החגורה

פרשנים מתארים את ההחלטה כ"פוליטית", וכלל לא בטוח באיזו מידה תשפיע (לפי הנתון היחיד שציינו בנושא הזה, היא תכניס לכלכלה הספרדית כ־100 מיליון יורו נוספים בשנה). "בשנה הבאה תאבד הליגה הספרדית את היתרון הכלכלי שלה", אומר פרנסס פוג'ול, מומחה לעסקי ספורט מאוניברסיטת נאברה בספרד. "זו החלטה פוליטית לחלוטין שיש לה השפעה מוגבלת על מצבם הפיננסי של השחקנים, אבל היא שולחת את המסר שכולם מהדקים את החגורה".

"זה פוגע בכדורגל הספרדי", סבור ז'ואן לאפורטה, נשיא ברצלונה. "זה אומר ששחקנים מוכשרים יחשבו פעמיים לפני שיגיעו לליגה שלנו". ואכן, שחקנים אינם מדברים על ברוטו. אותם מעניין הנטו. ולכן אלו שחתומים על חוזים ענקיים לא ידירו שינה מעיניהם בגלל ביטול הקלת המס - לפחות עד שיצטרכו להאריך את החוזה. מי שצפוי לאבד שעות שינה והרבה מאוד כסף הן הקבוצות עצמן. למשל, אם שחקן זר מקבל 15 מיליון יורו בשנה, עלותו לקבוצה עומדת כיום על 18.6 מיליון יורו תודות ל"חוק בקהאם". ללא הקלת המס תעמוד עלות המעביד שלו על 21.45 מיליון יורו.

חוסה לואיס אסטיאסארן, נשיא

ה־LFP, ארגון הליגות בספרד, יוצא כמובן להתקפה על "חוק רונלדו". "השיטה הזאת פועלת אצלנו כבר שש שנים, והיו בזכותה הרבה תוצאות טובות: הנבחרת זכתה באליפות אירופה, זכינו בליגת האלופות, וסביליה זכתה בגביע אופ"א. השיטה היתה טובה לשחקנים זרים וגם לכדורגל, כי היה יותר כסף להשקיע בשחקנים ספרדים. אנחנו צריכים שחקנים זרים טובים כדי להעלות את רמת הכדורגל וללמד את הצעירים".

יש משהו בדבריו של לואיס אסטיאסארן: למרות הקלות המס לזרים, הקבוצות הספרדיות מעסיקות הכי פחות זרים מכל ליגה אחרת באירופה, וכספים רבים מושקעים בפיתוח שחקני נוער מקומיים. בסך הכל, רק 35.8% מהשחקנים ב"לה ליגה" הם זרים - בניגוד לפרמיירליג האנגלית (עם מס של 50% ו־65.5% שחקנים זרים), הבונדסליגה (43.7% שחקנים זרים), הליגה איטלקית (41.7% שחקנים זרים) והצרפתית (41.9% זרים).

חובות כבדים

מה יהיו ההשלכות אם חוק רונלדו אכן יעבור? ובכן, ייתכן שהכדורגל הספרדי ייכנס לסחרור לא פשוט. הקבוצות הספרדיות יאבדו את היתרון היחסי ויתקשו יותר מתמיד להחתים את הזר המתאים. הקבוצות שרויות בחובות של יותר מ־3 מיליארד יורו, ורק שתיים מהן מסיימות את השנה ברווח (ברצלונה וריאל מדריד). השתיים הללו, מן הסתם, גם שואבות את רוב כספי זכויות השידור והספונסרשיפ שנכנסים לכדורגל הספרדי, וביטול המס עשוי להגדיל עוד יותר את הפער, הענק גם ככה, ביניהן לשאר הליגה.

ב־19 בנובמבר אמורות הקבוצות בספרד להיפגש ולתכנן את המאבק נגד חוק רונלדו. על הפרק, עדיין, השבתת הליגה.

תגיות